Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Arbetskläder

Köpguide arbetskläder - rätt jobbkläder underlättar arbetet

Vanliga kläder ger inte rätt skydd och kan lätt förstöras när du tvättar bilen, påtar i trädgården, målar eller snickrar. Med rätt arbetskläder får du det skydd du behöver och slipper oroa dig för damm, stänk och dålig synlighet oavsett om du är hemmafixare eller yrkesutövare.

Val av arbetskläder

Innan du köper arbetskläder bör du ha klart för dig vilken typ av arbetskläder du behöver och vilka funktioner du vill ha. Börja därför med att analysera arbetssituationen.

  • Vilka risker kommer du att utsätta dig för? Exempel på risker: hetta, kyla, väta och vind, kemikalier, mekaniska risker, elektricitet, dålig synlighet, skär- och stickskador.
  • Vilka arbetsställningar kommer du att ha?
  • I vilka temperaturer kommer du att utföra arbetet? Inomhus, utomhus eller både och?

Nästa steg är att formulera en kravspecifikation baserad på din analys. På så sätt vet du vad du vill ha och vilka krav arbetskläderna måste uppfylla när det är dags att besöka butiken.

Arbetskläder ger skydd

En av de främsta anledningarna till att använda lämpliga arbetskläder är säkerhet. Rätt arbetskläder kan skydda mot kemikalier, värme, damm, lukt, skär- och stickskador etc. De får inte heller ge upphov till nya risker. Jobbkläder bör exempelvis inte ha lösa delar som kan fastna i rörliga maskindelar. Säkerheten är extra viktig för dig som är yrkesutövare.

Slitstarka material för tuffa förhållanden

Till skillnad från vanliga kläder är arbetskläder tillverkade för tuffa förhållanden. De är tillverkade av slitstarkt material, är hållbara och funktionella. Kraftig bomull gör exempelvis arbetskläderna slitstarka utan att äventyra komforten. De kan dessutom tvättas, vilket är viktigt om du arbetar i smutsiga och dammiga miljöer. Förstärkta sömmar och insydda kilar i grenen förhindrar att exempelvis arbetsbyxorna spricker. Även slitstarkt, vatten- och smutsavvisande tyg såsom Oxford väv är att föredra. Vilket material du bör leta efter beror helt och hållet på vilken typ av arbetskläder du är ute efter samt under vilka temperaturer arbetet ska utföras.

Bra passform för komfort och säkerhet

Oavsett om du är hemmafixare eller yrkesutövare är det viktigt att din kläder är bekväma och följsamma. Kläderna måste ha en bra passform, därför är det viktigt att du väljer rätt storlek och/eller kan justera plaggen efter din kropp. Det får inte vara för stora eller för små. Storleken avgörs av framförallt bröstvidd, midjevidd, stussvidd och grenlängd. Välplacerade och användbara fickor bidrar också till plaggets komfort och användbarhet. Leta därför efter arbetskläder med bra passform som inte begränsar dina rörelser, är hållbara, bekväma och ger dig de skydd du behöver.

Sammanfattningsvis ska bra arbetskläder:

  • skydda mot smuts, repor och farliga ämnen
  • inte ge upphov till nya risker
  • vara slitstarka
  • sitta bekvämt oavsett arbetsställning
  • vara praktiskt utformade

FAQ arbetskläder

Vad räknas som arbetskläder?

Kläder som är särskilt anpassade för arbete, förebygger skador och ger rätt skydd.

När använder man arbetskläder?

Arbetskläder används när man behöver skydd i olika risksituationer eller för att inte förstöra sina vanliga kläder.

Vem använder arbetskläder?

Arbetskläder kan användas av såväl yrkesutövare som hemmafixande privatpersoner.