Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Arbetsbelysning

Köpguide arbetslampa ‒ famla inte i blindo

När du arbetar i mörka utomhusmiljöer eller dåligt upplysta lokaler är rätt belysning en förutsättning för att du ska kunna utföra ditt arbete på ett säker och produktivt sätt. I denna guide berättar vi vad du ska tänka på när du väljer bygglampa.

Stor eller liten arbetslampa?

Stora arbetslampor passar utmärkt när du vill lysa upp ett helt rum eller en större yta. Denna variant placeras ofta på golvet men kan också även monteras på en vägg eller ett tripodställ. De mindre arbetslamporna är ett bättre alternativ om du arbetar i trånga utrymmen eller vill ha ett riktat ljus på en mindre yta. En del av Biltemas mindre arbetslampor passar perfekt i handen och kommer med magnethållare och upphängningskrok.

Batteri- eller nätdriven?

En batteridriven arbetslampa är ett utmärkt val när du inte har tillgång till ett vägguttag eller vill bära med dig den. I Biltemas sortiment hittar du laddbara arbetslampor, lampor som drivs med hjälp av AA- eller AAA-batterier och en handhållen lampa som ingår i Multi X18V-serien med ett gemensamt 18V batteri. Om du väljer att satsa på en batteridriven arbetslampa får du inte glömma att undersöka dess drifttid.

Sladdbundna bygglampor kan till skillnad från batteridrivna lampor lysa konstant utan avbrott. Denna variant passar därför bäst om du behöver mycket ljus under en längre tid och har ett vägguttag nära till hands.

Vilken ljusstyrka behöver du?

Hur stark arbetslampa du behöver beror bland annat på hur stort område du behöver lysa upp och hur starkt ljus som krävs för att du ska kunna utföra ditt arbete. Ljusstyrkan mäts i lumen. Ju högre lumen, desto starkare lyser arbetslampan.

Bred eller smal ljusbild?

Hur starkt bygglampan lyser påverkas emellertid också av dess ljusbild. En smalare ljusbild kan exempelvis upplevas starkare än en bredare ljusbild trots att de har samma lumen. Vilken ljusbild du ska välja beror på om du vill lysa upp ett större område eller ha en mer fokuserad ljusbild.

Vanliga frågor om arbetslampor

Vad är en arbetslampa?

En arbetslampa är en lampa speciellt framtagen för att användas vid arbete i mörka miljöer.

När ska man ha en arbetslampa?

Du kan med fördel använda en arbetslampa när du arbetar i mörka miljöer och behöver se vad du gör. I vissa fall kan du även använda en pannlampa som komplement.