Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Installationskablar

Köpguide installationskabel – så väljer du rätt elkabel

Ska du göra en elinstallation och är i behov av en elkabel (eller flera sådana)? Då har du hittat rätt! Här hjälper vi dig att hitta rätt installationskabel till din elinstallation. Vi går igenom de viktigaste skillnaderna och vad du bör tänka på när du gör ditt köp.

Tänk på detta vid val av installationskabel

Det finns olika sorters kablar som du kan välja mellan beroende på vad du har tänkt installera. En installationskabel är i regel ganska styv snarare än mjuk och följsam. Anledningen till detta är att det sitter solida ledare i denna typ av elkabel. Men de finns inte bara i olika varianter utan också i olika storlekar.

Förutom installationskabelns typ och längd behöver du också ha installationen i åtanke. Om du har tänkt att dra en elkabel utomhus bör du välja en kabel som är avsedd för utomhusbruk. I vårt sortiment finner du både installationskablar för utomhusanvändning och andra varianter.

Tänk på att elinstallationer alltid ska utföras av en behörig elektriker. Detta gäller oavsett om du planerar att göra en nyinstallation eller dra om en gammal ledning.

Så använder du olika sorters elkablar

  • EKK är en installationskabel som kan användas till fast förläggning både inomhus och utomhus. Denna elkabel är inte till designad för markförläggning.
  • EKLK kan också användas inomhus eller utomhus vid fast förläggning. Till skillnad från EKK kan den även förläggas i marken – dock bör den då omges av ett skyddsrör.
  • EKKJ är en jordkabel som används vid fast förläggning inomhus eller utomhus. Denna installationskabel kan även användas i rör samt i vatten eller mark.
  • EKRK (kulo) är en elkabel som är avsedd för utanpåliggande förlängning inomhus. Denna kabel bör användas i torra lokaler utan explosions- eller brandrisk.
  • RKK används för installation av föremål som är placerade i torra utrymmen inomhus, såsom kontors- eller bostadsrum.
  • RDO är väderbeständig och används utomhus samt i torra, våta eller fuktiga lokaler.
  • RHX är en värmetålig installationskabel som används vid halogeninstallationer.

Vanliga frågor om installationskablar

Vad är en installationskabel?

En installationskabel är en elkabel som används vid elinstallationer av olika slag.

Vad används installationskablar till?

Installationskablar kan bland annat användas vid installation av elprodukter i hemmet, i bilen eller i båten.

Vad kostar installationskablar?

Priset på installationskablar varierar från ungefär trettio kronor till en bit över trehundra kronor.