Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Vägguttag

Köpguide vägguttag – så väljer du rätt eluttag till din bostad

Med nya vägguttag kan du snabbt och enkelt fräscha upp och sätta din prägel på bostaden. Utbudet är stort och möjligheterna oändliga. Men det är inte bara uttagets färg och form som är viktig. Ska det vara jordat eller ojordat? Infällt eller utanpåliggande? Låt oss hjälpa dig att välja rätt vägguttag.

Var ska vägguttaget placeras?

Var du ska placera vägguttaget har stor betydelse. Vägguttag anpassade för utomhusbruk har exempelvis högre fuktskydd än vägguttag för inomhusbruk eftersom de ska tåla både regn och snö. Var därför extra uppmärksam på vilka vägguttag som passar utomhus respektive inomhus.

Ska vägguttaget vara jordat eller ojordat?

Huruvida du ska välja ett jordat eller ojordat vägguttag beror på om du har en jordkabel eller inte. Om elen i din bostad har en skyddsjord väljer du ett jordat vägguttag. Saknar bostaden en skyddsjord bör du istället välja ett ojordat vägguttag. Ett jordat uttag får inte monteras i en bostad som saknar skyddsjord och tvärt om ‒ ett ojordat vägguttag får inte monteras där det finns en skyddsjord.

Vill du ha ett infällt eller utanpåliggande vägguttag?

Vägguttag kan antingen vara infällda eller utanpåliggande. Infällda vägguttag sticker inte ut lika mycket från väggen då själva insatsen, precis som namnet antyder, placeras inne i väggen. De utanpåliggande vägguttagen placeras inte inne i väggen sätt utan monteras istället direkt på väggen.

Om du är osäker på hur du ska koppla in ett vägguttag bör du kontakta en certifierad elektriker. Ett felaktigt kopplat vägguttag kan nämligen innebära livsfara.

Vanliga frågor om vägguttag

Vad är skillnaden mellan jordat och ojordat vägguttag?

Ett jordat vägguttag kan endast användas där det finns en skyddsjord, medan ojordade vägguttag endast får användas då skyddsjord saknas.

Vilken höjd ska vägguttag sitta på?

Det finns idag ingen standard som säger var ett vägguttag ska sitta. Uttaget kan placeras i den höjd du själv anser lämplig för ändamålet.

Vad kostar vägguttag?

På Biltema hittar du vägguttag från ca 40 kronor.