Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Strömbrytare och uttag m.m.

Köpguide strömbrytare – uppdatera hemmet med en ny lampknapp

En strömbrytare öppnar eller stänger en elektrisk ström. När strömmen slås på tänds en lampa eller så startas en elektrisk enhet. Här går vi igenom de olika lampknappar som finns att välja mellan. Vi berättar också vad du bör tänka på när du ska köpa en väggströmbrytare.

Så väljer du rätt strömbrytare till ditt hem

En strömbrytare ger dig möjligheten att kontrollera belysningen i ditt hem. Om du bygger nytt eller renoverar där hemma kan du vilja uppdatera dina lampknappar. Genom att göra detta kan du bland annat göra din äldre fastighet säkrare. I fastigheter med några decennier på nacken kan nämligen strömbrytarna utgöra ett säkerhetsproblem. Oavsett din boendesituation kan det därför vara en bra idé att se över ditt behov av väggströmbrytare.

När du ska köpa en ny strömbrytare bör du ta följande faktorer i beaktande:

  • Vilken sorts väggströmbrytare vill du ha? Nedan presenterar vi några av de vanligaste lampknapparna. Detta är en viktig fråga att besvara då olika strömbrytare kan ha lite varierande funktionalitet.
  • Vilket utseende föredrar du på dina lampknappar? Det finns många olika strömbrytare att välja mellan. Idag är en lysknapp ofta något av en inredningsdetalj. De är därmed inte bara praktiska utan behöver även ha en tilltalande design. Därför bör du fundera över vilket utseende du vill att dina väggströmbrytare ska ha.
  • Ska den vara enkel att använda? Vissa lampknappar kan upplevas som lite enklare att använda. De kan också vara mer eller mindre tysta när du använder dem.

Olika sorters väggströmbrytare

Det finns många olika sorters väggströmbrytare att välja mellan:

  • Strömbrytare i standardutförande. Detta är den helt vanliga lampknapp som du säkert har flera av därhemma.
  • Vridströmbrytare. En vridströmbrytare har ett reglage som du kan vrida i olika lägen. Istället för att trycka på en knapp vrider du alltså denna lysknapp i på-/av-läge.
  • Strömbrytare med lampa. Detta är en lite annorlunda väggströmbrytare. Den har ett sidohandtag och en lampa som indikerar huruvida strömmen är påslagen.
  • Strömbrytare för utomhusbruk. När du vill installera en lysknapp utomhus bör du använda en väggströmbrytare som är till för detta. En strömbrytare för utomhusbruk är framtagen för att kunna användas i utomhusklimat.

Vanliga frågor om strömbrytare

Hur fungerar en strömbrytare?

En strömbrytare slår på och av strömmen när du trycker på knappen.

Får jag byta strömbrytare själv?

Ja, du får byta strömbrytare själv.