Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Spik

Köpguide spik – stora spikar och småspik för alla ändamål

Spik är ett alternativ till skruv som onekligen har sina fördelar. Spikar är bland annat ofta billigare än skruvar och därmed mer kostnadseffektiva att använda. Många gånger går det precis lika bra att spika som att skruva och då bör du överväga detta alternativ. Här delar vi med oss av insikter i hur du väljer spikar av rätt sort och längd till ditt projekt!

Så väljer du rätt spik för ditt snickeriprojekt

Vi på Biltema har spik av flera olika slag i vårt breda utbud. Hos oss hittar du bland annat dyckert, nubb, pappspik, trådspik och ankarspik. Det gör att du enkelt kan hitta rätt sorts spik för såväl inomhus- som utomhusbruk.

När du ska köpa spik är den första frågan hur lång spik du behöver. Som tur är finns det en bra tumregel när du ska fästa spiken i trä. Spiken bör då vara cirka 2,5 gånger så lång som tjockleken på det som ska fästas. Om du exempelvis ska fästa ett material som är 10 millimeter tjockt bör du alltså välja en spik som är 25 millimeter lång. Då blir resultatet hållbart och stabilt.

Det är också viktigt att välja rätt sorts spik för att slutresultatet ska bli hållbart och bra. När det kommer till detta val finns det spikar för olika ändamål:

  • Ankarspik bör du använda för att till exempel fästa byggbeslag när du bygger ett hus. Detta för att säkerställa att spiken inte dras ut i första laget.
  • Bleckspik är ett bra val av spik när du vill spika i plåt. Sådana spikar används därmed när du ska fästa fönsterbleck, tröskelbleck, underbleck och liknande.
  • Dyckert är den sorts spik som lämpar sig bäst för socklar och foder inomhus i fastigheten.
  • Pappspik används för att fästa asfaltpapp och takpapp.
  • Trådspik används ofta för att fästa utomhuspanel och reglar.

Med det sagt kan du även ta hänsyn till materialets hårdhet när du väljer spik. Även storleken på de stycken som ska sammanfogas bör avgöra valet.

Vanliga frågor om spik

Vilken spik ska man ha till foder?

För spikning i foder vid dörrar eller fönster bör du använda dyckert.

Hur lång spik ska man ha?

En bra tumregel är att spiken bör vara åtminstone 2,5 gånger så lång som objektets tjocklek.

Vad är en spik gjord av?

Moderna spikar är tillverkade i metall.