Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Skyddsutrustning

Köpguide skyddsutrustning – förebygg skador och ohälsa

Personlig skyddsutrustning är en avgörande del i att förebygga skador och ohälsa hos såväl privatpersoner som arbetstagare. För att utrustningen ska ge ett bra skydd är det viktigt att du väljer rätt utrustning utifrån de riskfaktorer du kommer att utsätta dig för. Här hjälper vi dig att hitta rätt skyddsutrustning utifrån dina behov.

Gör en riskbedömning

Innan du väljer personlig skyddsutrustning ska du göra en riskbedömning. Det innebär att du analyserar och bedömer vilka risker du kommer att utsätta dig för. Det kan exempelvis vara mekaniska, skärande och kemiska risker samt riskfyllda ljud- och ljusförhållanden.

Skyddsutrustningens egenskaper

När du vet vilka risker du kommer att utsätta dig för är det dags att titta närmare på skyddsutrustningens egenskaper. Det gör du enklast genom att svara på följande frågor:

 • Vad ska utrustningen skydda mot?
  Utgå ifrån din riskbedömning för att välja den skyddsutrustning du behöver. I vårt sortiment hittar du hörselskydd, skyddsglasögon, skyddshjälmar, skyddsmasker, skyddsskor och stötskyddskepsar.

 • Hur länge ska du utföra arbetet?
  Om du ska utföra arbetet under en längre tid är det viktigt att skyddsutrustningen kan användas längre perioder utan att skyddet försämras. Utrustningen bör dessutom vara extra bekväm.

 • Hur tungt är arbetet?
  Är arbetet fysiskt krävande spelar skyddsutrustningens vikt en stor roll. Ingen vill använda utrustning som gör arbetet tyngre än nödvändigt.

 • Ska du använda skyddsutrustningen tillsammans med annan utrustning?
  Om du ska använda skyddsutrustning tillsammans med annan utrustning måste du försäkra dig om att de kan kombineras utanatt skyddet försämras.

Olika typer av skyddsutrustning

 • Hörselskydd
  Ett par hörselkåpor eller öronproppar dämpar ljudet från bullriga maskiner och skyddar mot hörselskador.

 • Skyddsglasögon
  Med ett par skyddsglasögon skyddar du dina ögon från stänk, smuts och/eller skadligt ljus.

 • Skyddshjälmar
  En skyddshjälm skyddar dig från allvarliga huvudskador i miljöer där det finns en risk för fallande föremål. Välj en skyddshjälm som är anpassad till din riskbedömning, uppfyller dina krav och är godkänd för det arbete du ska utföra. I vårt sortiment hittar du även så kallade stötskyddskepsar som endast skyddar mot lättare stötar. Dessa kepsar är inte skyddshjälmar och får inte användas på platser där skyddshjälm krävs.

 • Skyddsmasker
  En skyddsmask skyddar dig från skadliga föroreningar i luften såsom damm, aerosoler, fibrer och ånga genom att filtrera bort dem.

 • Skyddsskor
  Med ett par rejäla skyddsskor kan du skydda dina fötter från diverse kross-, kläm och stickskador.

Vanliga frågor om skyddsutrustning

Vad är personlig skyddsutrustning?

Personlig skyddsutrustning är utrustning som används av en person för att ge skydd mot olika risker och förebygga skador och ohälsa.

När ska skyddsutrustning användas?

Skyddsutrustning ska användas när du arbetar med något som kan skada dig och din hälsa.