Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Skyddsmasker

Köpguide skyddsmasker – rätt andningsskydd för ditt behov

För att skydda dina lungor och din hälsa kan du ibland behöva använda en skyddsmask. Skyddsmasker skyddar mot luftburna föroreningar såsom aerosoler, damm, ånga och fiber. Men det är viktigt att välja rätt andningsskydd för situationen. Här berättar vi vad du bör tänka på när du köper en gasmask eller annan sorts skyddsmask.

Därför kan du behöva använda en skyddsmask

De olika projekt som du företar dig i hemmet eller trädgården kan kräva att du använder en skyddsmask. Projekten kan nämligen utsätta dig för skadliga kemikalier och andra giftiga ämnen. Några exempel på dessa är: målarfärg, lösningsmedel, damm, lim, bekämpningsmedel och frätande rengöringsmedel. För att skydda dig mot dessa partiklar kan du behöva använda ett andningsskydd.

Alla skyddsmasker ger dock inte ett liknande skydd. Det finns flera olika andningsskydd att välja mellan och det är viktigt att du väljer rätt. När du grejar i garaget kan en dammskyddsmask som skyddar mot damm vara det bästa valet. Men det kan också vara så att du behöver en filtermask som skyddar mot väldigt fint damm och rök. I Biltemas utbud finner du även halv- och helmasker samt skyddsmasker med gasfilter. Vi har helt enkelt en skyddsmask för varje behov!

Så tolkar du skyddsmaskernas bokstäver

Andningsskydd för engångsanvändning är i grund och botten ett partikelfilter. Dessa täcker din näsa och mun och skyddar mot vissa luftburna partiklar. Även mer avancerade skyddsmasker är utrustade med partikelfilter som kan bytas ut. Vissa av dessa kan även ge ett skydd mot gaser och ångor.

Men vad betyder egentligen de bokstäver som står i produktnamnen? De skyddsmasker och partikelfilter som Biltema säljer är ofta märkta med olika bokstäver. Dessa kan du tolka på följande vis:

  • N: Inte oljebeständig
  • R: Oljeresistent i upp till åtta timmar
  • P: Oljebeständig i mer än åtta timmar

Vanliga frågor om skyddsmasker

Vad är en skyddsmask?

En skyddsmask är ett andningsskydd som skyddar dig från farliga luftburna partiklar. Detta är en bred produktkategori som även innefattar gasmasker och dylikt.

Hur länge håller en skyddsmask?

En skyddsmask som har ett utbytbart filter håller olika länge beroende på kvalitet. En enklare ansiktsmask kan räcka i cirka hundra timmar.

Hur rengör man en skyddsmask?

Rengöringen av skyddsmasker varierar beroende på tillverkningsmaterial m.m. Du bör därför följa anvisningarna för rengöring av just ditt andningsskydd.