Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Cykelservice

Köpguide cykelservice - få cykeln att rulla längre

En cykel som används regelbundet får utstå en hel del – sol, regn, temperaturväxlingar och vägsalt. Därför behöver du visa din cykel lite omtanke då och då för att hålla den i toppform. Att underhålla cykeln är varken tidskrävande eller svårt och det går alldeles utmärkt att utföra hela cykelservicen hemma. Hos oss på Biltema hittar du cykelverktyg, smörjmedel, rengöringsmedel och reservdelar för underhåll och reparation av din cykel.

Rengöring och smörjning av cykel

Hur ofta rengör du din cykel?
Genom att regelbundet rengöra din cykel med exempelvis cykelrengöringsmedel kan den troget följa dig längs vägarna i flera år. Du behöver bara rengöringsmedel, en svamp, kedjetvätt och en handduk. När du tvättat klart bör du även smörja in cykelns rörliga delar. Avsluta med att lägga på ett lager cykelvax som ger en blank och smutsavvisande yta.

Rengör cykelkedjan

Cykelkedjan är den del av cykeln som drar åt sig mest smuts, och kan behöva lite extra kärlek. Använd Biltemas kedjetvätt tillsammans med kedjerengöringsmedlet. Glöm inte att skölja bort allt rengöringsmedel med vatten efteråt. Du kan avsluta med att köra kedjetvätten med enbart vatten för att få bort rengöringsmedlet. Låt kedjan torka och avsluta sen med att smörja kedjan.

Verktyg för cykelreparationer

När du underhåller eller servar din cykel ingår det ibland en del reparationer. Det blir lättare att reparera cykeln om du har rätt verktyg. Med dessa verktyg hemma kan du byta de flesta cykeldelar och utföra de flesta cykelreparationerna på egen hand:

  • Reparationssats för cykelslang
  • Däckjärn eller däckavdragare
  • Insexnycklar
  • Momentnyckel
  • Skruvmejslar (spår och kryss)

Vanliga frågor om cykelservice

Varför ska man serva cykeln?

Om du vill att din cykel ska hålla länge och fortsätta fungera på ett säkert sätt bör du regelbundet serva den.

Kan jag utföra cykelservice själv?

Absolut! En del cykelservice kan du enkelt utföra själv, med hjälp av rätt verktyg och guidning. Ta hjälp av våra guider och filmer här.

Hur ofta ska man serva cykeln?

Det beror på hur ofta du använder cykeln och vad du använder den till. Minst en gång om året om du inte cyklar mer än 8 mil i veckan. Men tänk på att se över rörliga delar, kontrollera däck, belysning och reflexer med tätare intervaller.