Cykelservice

Köpguide cykelservice - få cykeln att rulla längre

En cykel som används regelbundet får utstå en hel del – sol, regn, temperaturväxlingar och vägsalt. Därför behöver du visa din cykel lite omtanke då och då för att hålla den i toppform. Att underhålla cykeln är varken tidskrävande eller svårt och det går alldeles utmärkt att utföra hela cykelservicen hemma. Hos oss på Biltema hittar du diverse cykelverktyg och smörjmedel för underhåll och reparation av din cykel.

Rengöring och smörjning av cykel

Hur ofta rengör du din cykel? Genom att regelbundet rengöra din cykel med exempelvis cykelrengöringsmedel kan den troget följa dig längs vägarna i flera år. Du behöver bara rengöringsmedel, en svamp, en kedjetvätt och en handduk. När du tvättat klart bör du även smörja in cykelns rörliga delar.
Cykelkedjan är den del av cykeln som drar åt sig mest smuts, och kan behöva lite extra kärlek. Förutom att tvätta kedjan samtidigt som du tvättar resten av cykeln kan det även vara bra att avfetta kedjan. Använd en trasa och avfettningsmedel eller plocka av den och lägg den i ett avfettningsbad. Glöm inte att smörja in kedjan när du är färdig!


Verktyg för cykelreparationer

När du underhåller eller servar din cykel ingår det ibland en del reparationer. Det blir lättare att reparera cykeln om du har rätt verktyg. Med dessa verktyg hemma kan du byta de flesta cykeldelar och utföra de flesta cykelreparationerna på egen hand:

  • Reparationssats för cykelslang
  • Däckjärn eller däckavdragare
  • Insexnycklar
  • Momentnycklar
  • Skruvmejslar (platt och stjärn)
  • Skiftnycklar

Vanliga frågor om cykelservice

Varför ska man serva cykeln?

Om du vill att din cykel ska hålla länge och fortsätta fungera på ett säkert sätt bör du regelbundet serva den.

Kan man göra cykelservice hemma?

Absolut! Med rengöringsmedel, smörjmedel och diverse verktyg kan du serva och reparera cykeln hemma.

Hur ofta ska man serva cykeln?

Det beror på hur ofta du använder cykeln och vad du använder den till. Minst en gång om året om du inte cyklar mer än 8 mil i veckan. 

0 Träffar