Mat, sång och lek på kräftskivan!

Mat, sång och lek på kräftskivan!

Sensommaren närmar sig och semestern börjar lida mot sitt slut, och det vet vi alla vad det innebär – Kräftskiva! Det är en av våra mest uppskattade traditioner, och vi förstår precis varför. Kräftor, pajer, sånger och lekar, kan det bli mycket bättre?

Fiska kräftor själv

Att kunna servera egenfiskade kräftor är en lyx i sig själv. För det är ju något visst med att äta maten man själv har fångat in, eller hur? Att fiska kräftor är inte jättesvårt, men det finns några saker det kan vara bra att ha koll på innan du ger dig ut på vattnet.

62639

Så fiskar du kräftor:

 1. Införskaffa kräftburar, även kallade mjärdar.
 2. Agna mjärden med död fisk, helst vit fisk, eller speciell pellets för kräftfiske.
 3. Sänk ner mjärdarna i vattnet med flöten. Du kan välja om du vill sänka ner de en och en eller i en rad på samma lina.
 4. Kräftorna rör sig oftast bland stenar, stockar eller nära vassen. Så ett tips är att placera ut burarna i närheten av detta.
 5. Låt burarna ligga i tills det är dags att tömma dem. Tänk på att kräftor är nattdjur och fångas lämpligast på natten.
 6. Hur mycket kräftor det är i sjön avgör hur ofta du behöver tömma burarna. Ibland kan de behöva tömmas var fjärde timme och ibland kan de ligga från kvällen till gryningen.
 7. Om du inte ska koka kräftorna direkt utan förvara dem så är det bäst att lägga de i en kräftsump eller i en sval balja. Men lägg inte för många kräftor i varje balja, då riskerar kräftorna att kvävas.

Till kräftfisket kan det också vara bra att ha med sig hinkar, någon håv och såklart flytvästar när ni ger er ut på vattnet.

Så äter du kräftor på rätt sätt

Nu är det äntligen dags att få smaka på de fantastiska kräftorna! Men hur man på bästa sätt ska äta dem råder det ibland delade meningar om.  Det finns såklart olika tekniker för hur du enklast äter kräftorna, och här kommer vi med några tips!

 1. Börja med kräftans mage. Här kan du suga ut den smakrika lagen som kräftan har legat och kokat i. Det är mums!
 2. Nu, över till kräftsmöret! Kräftsmöret är en riktig vattendelare, en del älskar det och andra är inte lika förtjusta. Men om du vill äta det så tar du tag om sidorna på magen och drar loss huvudet. Lossa skölden som sitter bakom kräftans ögon och ta ut det gula kräftsmöret.
 3. Skala av stjärten. Här är det som mest kött på kräftan och antingen kan du äta stjärten direkt, eller lägga den på en bit bröd, det är väldigt gott!
 4. Sen är det dags att knäcka klorna och äta köttet inuti dem.

Bon appétit!

Remember...

 • In order to fish crayfish everywhere, you must be a professional fisherman with a special permit.
 • You can also fish for crayfish if you have your own fishing waters.
 • In the lake of Vättern, everyone is allowed to fish crayfish in public water, regardless of whether you are a professional fisherman or not. You can fish on weekends from the second Friday in August until the second Sunday in September. The times that are in force are from Friday 5 p.m. to Sunday at 5 p.m.

Läs mer om fiske i Vättern här

Dukning

En kräftskiva behöver givetvis en festlig dukning och mysig belysning när mörkret väl börjar falla. Är ni dessutom ett stort sällskap på festen så kan det vara skönt att använda engångstallrikar och bestick, för att slippa stå och ta hand om disken, för det är väl det sista man vill göra på en kräftskiva?

Uninvited guests

Mosquitoes and flies unfortunately belong to summer, but most of the time they are not very appreciated. Crayfish parties are no exception; they’re unwelcome guests at the dinner table. So get a mosquito lamp or fly catcher to avoid the flying intruders.

Browse our range of pest deterrents

Lekar och fest på kräftskivan

När kräftorna och pajerna är uppätna är det dags att dra igång festen på riktigt! Det gör ni med en smidig, men kraftfull högtalare som får musiken att flöda och dansen att spritta i benen. Det kan också vara dags att leka lite lekar, om ni har plats ute i trädgården.

Music and dance all night long 

A really good speaker can turn any crayfish party into a simmering event.

With our wireless speakers, you can control the music directly from your phone, and let your favourite playlist play until night becomes day.

Check out our range of wireless speakers

Never too old for outdoor games 

Whether you have children at the crayfish party or not, outdoor games are always a good idea. A game of ‘kubb’ or boccia liven up all the events, and these are games that everyone can participate in and compete in. Then if the game is just for fun or with a serious intent, that's up to you...

We have a wide range of outdoor games for the whole family

Nu hoppas vi att du har fått inspiration till att anordna en helt fantastisk och smakrik kräftskiva med nära och kära. Och så håller vi tummarna att vädergudarna drar sitt strå till stacken.

Related articles

A day on the beach

A day on the beach

Come along for a day at the beach! We have everything you need for a successful day by the ocean.

Summer is for Garden Parties – 5 tips for turning your garden into a party venue

Summer is for Garden Parties – 5 tips for turning your garden into a party venue

Sunny summer days often attract parties in the garden. Pick up our tips for a successful garden party!

Decorate your garden

Decorate your garden

Create a garden oasis, or decorate for dinners with loved ones. We guide you in the creation of the garden of your dreams!