Mat, sång och lek på kräftskivan!

Mat, sång och lek på kräftskivan!

Sensommaren närmar sig och semestern börjar lida mot sitt slut, och det vet vi alla vad det innebär – Kräftskiva! Det är en av våra mest uppskattade traditioner, och vi förstår precis varför. Kräftor, pajer, sånger och lekar, kan det bli mycket bättre?

Fiska kräftor själv

Att kunna servera egenfiskade kräftor är en lyx i sig själv. För det är ju något visst med att äta maten man själv har fångat in, eller hur? Att fiska kräftor är inte jättesvårt, men det finns några saker det kan vara bra att ha koll på innan du ger dig ut på vattnet.

62639

Så fiskar du kräftor:

 1. Införskaffa kräftburar, även kallade mjärdar.
 2. Agna mjärden med död fisk, helst vit fisk, eller speciell pellets för kräftfiske.
 3. Sänk ner mjärdarna i vattnet med flöten. Du kan välja om du vill sänka ner de en och en eller i en rad på samma lina.
 4. Kräftorna rör sig oftast bland stenar, stockar eller nära vassen. Så ett tips är att placera ut burarna i närheten av detta.
 5. Låt burarna ligga i tills det är dags att tömma dem. Tänk på att kräftor är nattdjur och fångas lämpligast på natten.
 6. Hur mycket kräftor det är i sjön avgör hur ofta du behöver tömma burarna. Ibland kan de behöva tömmas var fjärde timme och ibland kan de ligga från kvällen till gryningen.
 7. Om du inte ska koka kräftorna direkt utan förvara dem så är det bäst att lägga de i en kräftsump eller i en sval balja. Men lägg inte för många kräftor i varje balja, då riskerar kräftorna att kvävas.

Till kräftfisket kan det också vara bra att ha med sig hinkar, någon håv och såklart flytvästar när ni ger er ut på vattnet.

Så äter du kräftor på rätt sätt

Nu är det äntligen dags att få smaka på de fantastiska kräftorna! Men hur man på bästa sätt ska äta dem råder det ibland delade meningar om.  Det finns såklart olika tekniker för hur du enklast äter kräftorna, och här kommer vi med några tips!

 1. Börja med kräftans mage. Här kan du suga ut den smakrika lagen som kräftan har legat och kokat i. Det är mums!
 2. Nu, över till kräftsmöret! Kräftsmöret är en riktig vattendelare, en del älskar det och andra är inte lika förtjusta. Men om du vill äta det så tar du tag om sidorna på magen och drar loss huvudet. Lossa skölden som sitter bakom kräftans ögon och ta ut det gula kräftsmöret.
 3. Skala av stjärten. Här är det som mest kött på kräftan och antingen kan du äta stjärten direkt, eller lägga den på en bit bröd, det är väldigt gott!
 4. Sen är det dags att knäcka klorna och äta köttet inuti dem.

Bon appétit!

Tänk på…

 • För att få fiska kräftor överallt måste du vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd.
 • Du får också fiska kräftor om du har eget fiskevatten.
 • I Vättern får alla fiska kräftor i allmänt vatten, oavsett om du är yrkesfiskare eller inte. Du får fiska på helgerna från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september. Tiden som gäller är från fredag kl. 17.00 till söndag kl. 17.00.

Läs mer om fiske i Vättern här

Dukning

En kräftskiva behöver givetvis en festlig dukning och mysig belysning när mörkret väl börjar falla. Är ni dessutom ett stort sällskap på festen så kan det vara skönt att använda engångstallrikar och bestick, för att slippa stå och ta hand om disken, för det är väl det sista man vill göra på en kräftskiva?

Oinbjudna gäster 

Myggor och flugor hör dessvärre sommaren till, men allt som oftast är de inte jätteuppskattade. Kräftskivor är inget undantag, det är inga gäster man vill ha vid middagsbordet. Så införskaffa en mygglampa eller flugfångare för att slippa de flygande inkräktarna.

Kolla in vårt sortiment mot skadedjur

Lekar och fest på kräftskivan

När kräftorna och pajerna är uppätna är det dags att dra igång festen på riktigt! Det gör ni med en smidig, men kraftfull högtalare som får musiken att flöda och dansen att spritta i benen. Det kan också vara dags att leka lite lekar, om ni har plats ute i trädgården.

Musik och dans hela natten lång 

En riktigt bra högtalare kan förvandla vilken kräftskiva som helst till en sjudande fest.
Med våra trådlösa högtalare kan du styra musiken direkt från din telefon, och låta din favoritspellista spela tills natten blir dag.
Kolla in vårt sortiment av trådlösa högtalare.

 

Aldrig för gammal för utomhusspel 

Oavsett om ni har barn med på kräftskivan eller inte så är utomhusspel alltid en bra idé. Ett parti kubb eller boccia livar upp alla tillställningar, och det är lekar som alla kan vara med och tävla i.
Sen om leken sker på skoj eller blodigt allvar, det bestämmer ni själva…
Vi har ett brett utbud av utomhusspel för hela familjen.

Nu hoppas vi att du har fått inspiration till att anordna en helt fantastisk och smakrik kräftskiva med nära och kära. Och så håller vi tummarna att vädergudarna drar sitt strå till stacken.

Relaterade artiklar

En dag på stranden

En dag på stranden

Häng med på en dag på stranden! Vi har allt du behöver för en lyckad stranddag.

Trädgårdsfester hör sommaren till – 5 tips för att göra trädgården till en festlokal

Trädgårdsfester hör sommaren till – 5 tips för att göra trädgården till en festlokal

Soliga sommardagar lockar ofta till fester i trädgården. Plocka upp våra tips för en lyckad trädgårdsfest!

Inred trädgården

Inred trädgården

Skapa en trädgårdsoas, eller inred för middagar med nära och kära. Vi guidar dig i skapandet av dina drömmars trädgård!