5 tips för ett lyckat pepparkaksbygge

När det närmar sig jul brukar pysselintresset väckas hos många, ibland även hos de som i vanliga fall inte är speciellt pyssliga av sig. Att bygga en pepparkakskreation är det perfekta sättet att få utlopp för kreativiteten, och vi har samlat några tips som kan vara nyttiga inför pepparkaksbygget. Och det måste absolut inte inte vara ett hus, det kan lika bra vara en fyr, ett träd eller en berg-och-dal-bana. Vi byggde ett garage!

1. Tänk att du är en pepparkaksarkitekt – planera bygget!

Gör en skiss över hur du vill att pepparkaksbygget ska se ut, och klipp sedan ut mallar i papper. Du kan också göra mallarna i tunn kartong och provbygga kreationen först. Då har du stenkoll på att det blir exakt som du har tänkt dig.

2. Kavla degen tunt

När det är dags att börja baka, arbeta igenom degen ordentligt innan du kavlar ut den. Degen ska vara rumstempererad och mjuk för att det inte ska uppstå luftbubblor när den gräddas. För att byggets delar inte ska bli för tjocka när de jäser i ugnen gäller det att kavla degen riktigt tunt, helst inte tjockare än 1,5 till 2 mm.

3. Grädda lika stora delar ihop

För många är det kanske en självklarhet, men det kan också vara lätt att glömma. Små pepparkaksdelar gräddas mycket snabbare än stora. Grädda därför de stora delarna på en plåt, och de små detaljerna på en annan. Då får delarna samma gyllenbruna färg, och inget blir bränt!

4. Dekorera först, montera sen

Om du ska dekorera med kristyr är det ofta enklare att göra det innan delarna monteras ihop. Små detaljer som fasadpanel, takpannor, fälgar eller annan dekoration är oftast enklare att göra före monteringen. Kristyren kan appliceras med en spritspåse, men om du vill få till riktigt små detaljer kan det funka bättre med en fryspåse som du klipper ett lagom stort hål i.

5. Dölj skavankerna med pudersnö

För att få till den rätta stämningen, pudra lite florsocker över huset med hjälp av en tesil eller ett finmaskigt durkslag. Då ser det ut som att första snön precis har fallit, och dessutom kan det dölja eventuella skavanker i bygget. Förvara huset torrt, då håller det längst!

Relaterade artiklar

Gör ditt eget julgodis

Gör ditt eget julgodis

Laga julig knäck och ischoklad tillsammans med oss! Eller prova på cornflakes dränkta i choklad, en riktig julfavorit!

Gör din egen julkalender

Gör din egen julkalender

Vi guidar dig i hur du själv kan skapa en snygg julkalender med paket till någon i familjen.

Vem är jultomten?

Vem är jultomten?

Vem är egentligen den mytomspunna jultomten? Sagorna är många och legenderna är olika. Vi försöker reda ut det, lite i alla fall.