Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Fiskedrag

Köpguide fiskedrag – få fisken att nappa

Oavsett om du är professionell fiskare eller hobbyfiskare ute på fisketur med familjen är du framförallt ute efter en sak – att få napp, och för att få napp behöver du rätt bete. Det är här fiskedragen kommer in. De vanligaste typerna är pilk, skeddrag, wobbler, spinnare och jigg.

Ditt val av fiskedrag kan avgöra huruvida fisken hugger eller om du kommer hem tomhänt. Därför bör du fundera lite extra på vilket drag du ska använda. Tyvärr finns det inte ett fiskedrag som fungerar perfekt för alla fiskarter eller under alla väderförhållanden och situationer.

 

Detta ska du tänka på när du köper fiskedrag


Vilken typ av fisk vill du fånga?

Det blir betydligt lättare att välja rätt drag om du först identifierar vilken typ av fisk du vill fånga. Hur stor är den? Har den en liten eller stor mun? Vad äter den? Lever den nära botten eller nära ytan? Är det ett rovdjur och har det tänder? Det här är några av de frågor du bör ställa dig själv innan du väljer fiskedrag.

Fisktypen avgör bland annat dragets typ, storlek, vikt och färg. En tumregel är att alltid välja drag som liknar det fisken lever på både vad gäller storlek, färg och rörelsemönster. Ett stort drag kan vara för alarmerande och skrämma fisken, medan ett för litet drag kan vara för ointressant och därför förbises.


Hur ser väderförhållandena ut?

Väderförhållandena påverkar hur fisken beter sig, om de äter och vad de äter. Fisken tycker exempelvis inte om när det ösregnar. Då spelar det ingen roll vilket drag du använder, fisken kommer förmodligen inte att nappa.

Generellt sätt letar sig fiskarna närmare vattenytan när det svalt och simmar ner mot botten när temperaturen stiger. När det är svalt ute bör du därför fiska närmare ytan och använda ett mindre drag då fisken är slöare när vattnet är kallt. Under varmare temperaturförhållanden kan det istället vara en god idé att använda exempelvis jiggar.

Under blåsiga förhållanden kan du använda lite större och tyngre drag för att säkerställa att du upptäcker när fisken är på väg att hugga.


Hur ser omgivningen ut?

Du bör också välja fiskedrag utifrån hur omgivningen ser ut. Är vattnet grumligt eller klart? Hur ser vegetationen ut under ytan? I klart vatten fungerar de flesta drag medan ett färgglatt drag kan fungera bättre vid grumligt. En del menar dock att det är tvärtom, det vill säga att du vid klart vatten och vid ljusa förhållanden ska använda ett färgglatt drag och att du vid mörka förhållanden ska fiska vid ytan och använda ett mörkare drag då det syns bättre mot natthimlen. Det bästa du kan göra är att testa dig fram och se vilka färgval som passar bäst i dina fiskevatten.

Om du fiskar i ett vegetationstätt vatten kan det vara bra att välja ett drag som riskerar att fastna så fort det nuddar vattenytan. Och återigen, använd drag som rör sig mindre om du fiskar i kallt vatten och drag med mer rörelse när du fiskar i varmare vatten.


Vilket fiskedrag ska jag köpa?


Jigg

En jigg är ett fiskedrag som består av ett bete av plast, gummi eller silikon och ett jigghuvud som fungerar som en tyngd. Jiggen kan vara utrustad med en enkelkrok eller en trekrok på magen som kan tas bort. Jiggen används oftast vid fiske av gös, gädda och abborre i insjöar och i bräckt vatten. En jigg kan även fungera för saltvattenfiskar som gråsej, hälleflundra och torsk.


Pilkar

Pilk används vanligen vid havsfiske efter exempelvis torsk, sej, kolja och havskatt. Pilken finns i olika vikter och storlekar som avgör hur djupt ner fisket kan ske. När du pilkar lockar du fisken genom att rycka med spöt, då rör sig pilken på ett sätt som påminner om en liten fisk.


Skeddrag

Skeddrag är ett sjunkande fiskedrag som vaggar och gungar i vattnet. Denna typ av drag kan användas vid såväl havsfiske av exempelvis havsöring och makrill som vid insjöfiske av exempelvis gädda. Ett skeddrag anpassat för havsfiske är ofta långsmalt medan ett skeddrag för insjöfiske är rundare.


Spinnare

Spinnare består av en kropp och en eller två skedar som roterar runt kroppen när den dras genom vattnet. Dragets sked skapar ljusreflexer och ljudvågor som påminner om en fisk på flykt. Spinnare passar bäst vid insjöfiske, speciellt efter gös, abborre och gädda, men den kan även användas vid annat fiske.


Wobbler

Wobblern, även kallat crankbait, är utrustad med en eller flera krokar och rör sig i sid- och höjdled. De flesta drag av denna typ brukar även vara utrustade med kulor som skapar ett lockande ljud. Rovfiskar lockas av både dragets rörelse och ljud vilket gör att de gärna hugger efter wobblern. Draget passar bäst vid insjöfiske efter gädda och abborre oavsett om du kastar eller släpa den bakom båten.

 

FAQ Fiskedrag

Vem använder fiskedrag?

Fiskedrag används av såväl nybörjare som professionella fiskare.

Vilka fiskedrag ska man använda?

Välj ett fiskedrag efter fiskart, väderförhållande, omgivning och fiskemetod.

Vad kostar fiskedrag?

Det finns fiskedrag i alla prisklasser, från 20 kronor till flera tusentals kronor.

När används fiskedrag?

Används ofta vid såväl spinnfiske och mete som vid trolling när du vill fånga lite större fiskar och mindre bifångst.