Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Hundbäddar

Köpguide hundbäddar - välj rätt hundsäng till din bästa vän

Som hundägare fattar du dagligen flera beslut å din hunds vägnar. Ett av dessa beslut är vilken typ av sovplats hunden ska ha. Men det kan vara svårt att hitta rätt bland alla hundbäddar. I denna guide delar vi därför med oss av våra bästa tips och råd kring hur du väljer en passande hundbädd till din bästa vän.

Hundbäddens storlek

Det kan vara svårt att veta vilken storlek på hundbädd som är rätt för just din hund. Det finns nämligen inga standardstorlekar och standardmått för olika raser. När du väljer storlek på hundbädden måste du därför mäta din hund och utgå ifrån dess mått. Placera en tumstock bredvid hunden och mät från svansrot till nos i liggande läge och lägg till ca 10 till 20 centimeter. På så sätt kan du försäkra dig om att hunden har tillräckligt med utrymme att sträcka ut sig på.


Hundens sovställning påverkar storleken

Du bör även ta hänsyn till din hunds sovställning när du väljer bädd. Alla hundar är olika och sover i olika positioner. En del hundar sover ihopkrupna för att hålla värmen och känna trygghet. Om din hund föredrar denna position bör du säkerställa att bädden inte blir för stor. Självklart ska den inte heller vara för liten. Om din hund gärna sträcker ut sig under natten bör du istället välja en lite större hundbädd. Bäddar med gott om utrymme passar även de hundar som har problem med lederna.


Hundsängens material

Du bör även överväga vilket material som passar din hund bäst. En del hundar har för vana att ”bädda” i sin hundsäng, vilket sliter en hel del på bädden. Om så är fallet bör du satsa på slitstarka material såsom fuskläder eller tjockare canvastyg.

En del hundar är fryser lätt medan andra snabbt blir varma. Bädden bör därför passa hunden temperaturmässigt. Hundar med mycket päls kan tycka att vissa hundbäddar är för varma. Särskilt bäddar med tjockt mjukt tyg. Om din hund föredrar svalare bäddar rekommenderar vi att du väljer en bädd i ett läderliknande material med en tunn filt. Har du istället en hund med mindre päls eller ofta fryser kan en hundbädd i ett tjockt och mjukt material kombinerat med en varm filt upplevas bekvämare.


Tvätt- och avtorkningsbara bäddar

Jordiga tassar och smutsig päls – en hundsäng får utstå en hel del. Det kan därför vara en god idé att satsa på en hundbädd som har tvätt- eller avtorkningsbara överdrag, så att din bästa vän alltid har en ren bädd att slumra i. Tvättråden för Biltemas hundbäddar hittar du på produkten eller på vår hemsida.

Vanliga frågor om hundbäddar

Hur stor ska en hundbädd vara?

Hundbädden ska vara lite större än hunden i liggande läge. Det viktigaste är att hunden har plats att sträcka ut sig.

Varför ska hunden ha en hundbädd?

En hundbädd skapar trygghet då hunden får en egen lugn plats att vila på där den inte blir störd.

Vilken hundbädd ska jag välja?

Det beror bland annat på hundens storlek, sovställning och andra preferenser, samt dina krav.