Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Skapa stämning med trädgårdsbelysning

Köpguide trädgårdsbelysning – skapa fängslande ljuseffekter i din trädgård

Ser din trädgård trist och livlös ut i mörkret? Skapa spektakulära ljuseffekter i din trädgård med hjälp av Biltemas trädgårdsbelysning. Här kan du läsa mer om olika typer av trädgårdslampor och vad du ska tänka på när du väljer belysning.

Trädgårdsbelysning för olika ändamål

Innan du börjar botanisera bland all trädgårdsbelysning måste du ha klart för dig vad syftet med belysningen är. Man kan säga att trädgårdsbelysningen kan fylla tre olika funktioner. Den kan vara såväl funktionell som stämningsfull och trygghetsskapande. Det innebär att du med rätt placering och ljusstyrka bland annat kan göra det lättare att se var trädäcket börjar och slutar, för att skapa stämningsfulla miljöer där ni kan samlas och göra trädgården mindre inbjudande för inbrottstjuvar.

Välj rätt trädgårdsbelysning

  • Markspotlights
    Denna typ av belysning grävs ner i marken, placeras i trädäck eller stenläggningar, vilket gör den mycket diskret samtidigt som den skapar ett iögonfallande ljus när mörkret lägger sig. Du kan med fördel placera markspotlights på ett sätt som lyser upp olika trädgårdsobjekt, träd eller blommor. Många växter ser helt magiska ut när de belyses underifrån.

  • Strålkastare
    Utomhusstrålkastare må vara mindre diskreta än markspotlights, men det är mycket mer flexibla eftersom de enkelt kan flyttas omkring i trädgården. Det gör dem till den perfekta trädgårdsbelysningen när du vill belysa speciella föremål utan att behöva gräva ner lamporna i marken.

  • Marklyktor
    Marklyktor är stående utomhuslampor som kan tryckas ner i marken. Dessa lampor är både funktionella och stämningsskapande. Dessa lyktor kan med fördel placeras i rabatter eller längs gångstigar för att skapa ett stämningsfullt ljus.

Trädgårdsbelysningens ljusstyrka och färg

Både ljusstyrkan och färgen på ljuset har betydelse när du ska välja rätt trädgårdsbelysning. På de ställen där syftet med belysningen är att skapa en harmonisk och stämningsfull miljö passar ett svagt och gyllene ljus bäst. Om syftet med belysningen är att du ska kunna orientera dig bör du istället välja ett starkare vitt ljus.

Vanliga frågor om trädgårdsbelysning

Kan man installera trädgårdsbelysning själv?

Ja och nej. Har belysningen en tillhörande stickkontakt är det bara att koppla in den i närmaste uttag. För installation av mer avancerad belysning bör du ta hjälp av en elektriker.

Varför ska man ha trädgårdsbelysning?

För att bland annat skapa stämningsfulla miljöer, göra det lättare att orientera sig i mörkret och avskräcka potentiella inbrottstjuvar.

Hur mycket kostar trädgårdsbelysning?

På Biltema hittar du trädgårdsbelysning från ca 60 kronor.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.