Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Trädgårdsmöbler

Köpguide trädgårdsmöbler – utomhusmöbler för alla ändamål

Trevliga trädgårdsmöbler tillför såväl funktion som estetik till trädgården och andra utomhusmiljöer. Utemöbler är så mycket mer än enbart de sommarmöbler som vanligtvis förknippas med möbler för utomhusbruk. Det går nämligen att använda loungemöbler ute under flera av årets säsonger. I denna köpguide går vi igenom allt du behöver känna till om utomhusmöbler!

Underhållsfria utemöbler maximerar nöjet

Syftet med att investera i utomhusmöbler är såklart att kunna njuta av dessa i en trevlig utomhusmiljö. För att maximera längden på dessa avkopplande stunder kan du med fördel välja underhållsfria utemöbler. På så vis minimerar du den tid som går åt för att hålla utefåtöljer och andra trädgårdsmöbler i toppskick.

Att tänka på vid inköp av balkongmöbler eller altanmöbler

När du är på jakt efter utemöbler till din balkong eller altan är det viktigt att ta hänsyn till dess storlek och form. Är den lång och smal eller bred och djup? Utifrån de givna förutsättningarna kan du bland annat avgöra huruvida du bör köpa en stor eller liten soffa till balkongen eller altanen.

Tänk på att lämna tillräckligt mycket fri yta för att du obehindrat ska kunna förflytta dig i utomhusmiljön. Öronmärk även ytor till din eventuella parasoll eller andra tillbehör.

Stolar som utemöbler

När det kommer till utemöbler utgör stolar, fåtöljer eller soffor ofta grunden i möblemanget. Detta då det för många är avkopplande att sitta (eller rentav ligga ner) i solen eller skuggan och njuta av tillvaron.

Dessa är några exempel på utemöbler i form av stolar och fåtöljer som kan vara värda att överväga:

 • solstolar
 • caféstolar
 • plaststolar
 • positionsstolar
 • loungefåtöljer
 • trädgårdsfåtöljer

Stolar och övriga utemöbler kan antingen införskaffas separat eller vara en del av ett loungeset eller liknande. För ökad trivsamhet kan stolarna eller soffan med fördel kompletteras med ett (eller flera) bord.

Bord som utemöbler

Även olika sorters bord är utemöbler som är närmast givna i trivsamma utemiljöer. Dessa kan förslagsvis användas som avlastningsbord, men även för att ställa blommor eller andra prydnadssaker på.

Några exempel på de varianter som lämpar sig väl som utomhusmöbler är:

 • brickbord
 • balkongbord
 • plastbord
 • terassbord
 • trädgårdsbord
 • utdragbara bord

Här kan det vara värt att tänka på att bordet gärna bör komplettera de övriga trädgårdsmöbler som används. Men med det sagt behöver utemöbler och bord naturligtvis inte ingå i samma produktserie eller ens vara tillverkade i samma material.

FAQ Trädgårdsmöbler

Hur rengör man trädgårdsmöbler?

Trämöbler bör oljas in två gånger om året för att förhindra att träet blir torrt och spricker. Övriga trädgårdsmöbler rengörs med fördel ett par gånger per säsong med såpa.

Kan trädgårdsmöbler stå ute året om?

Utemöbler i aluminium eller plast kan stå ute året om – tänk dock på att skruvar i andra material än aluminium riskerar att rosta. Även utemöbler i tryckimpregnerat trä kan förvaras utomhus, dock med risk för minskad hållbarhet.

Hur länge håller trädgårdsmöbler?

Utemöbler av hög kvalitet kan ofta hålla i fler än 15 år om de sköts om på bästa sätt. Det finns dock inget fast bäst före-datum utan hållbarheten hänger på skötseln.