Beskära buskar och träd – så gör du

Beskära buskar och träd – så gör du

Buskar och träd behöver då och då beskäras för att må bra och växa vackert. På våren kan du klippa bort allt som är dött och torrt medan större beskäringar borde göras under juli, augusti och september.

Innan du sätter igång 

En bra sekatör är A och O vid beskärning och en grensax eller kvistsåg för kraftiga grenar. Om du ska beskära riktigt stora träd kan du dessutom behöva en motorsåg. Fruktträd som äpple och päron brukar beskäras under tidig vårvinter. Vill du gallra trädkronan är även det lättare på våren innan träden har fått löv, eftersom trädets grenar och kronans form är mer framträdande då. 

När ska du beskära buskar, häckar och träd?

När det gäller beskärning av buskar, häckar och träd rekommenderas perioden juli–september. Inom trädgårdsbranschen brukar denna period förkortas och kallas för JAS. Under den här tiden på året är det fortfarande full fart på tillväxten och såren efter beskärningen läker snabbt. För en del växter är vårbeskärning direkt olämplig på grund av blödning, men under JAS-perioden kan du beskära i stort sett alla träd, buskar och häckar. När du klipper häcken är det bra att göra den svagt konisk, det vill säga bredare nertill vid basen. Detta för att ljuset ska kunna nå längs hela häcken, annars kan den lätt bli gles och ful nertill.

Använd skarpa verktyg

Se till att dina beskärningsverktyg är välslipade så att du får fina snitt och inte skadar växterna. Klipp med en diagonal snittyta så minskar du risken för mögelangrepp. Du kan styra grenarnas riktning genom att lägga snittet precis ovanför en ny knopp som växer i riktningen du önskar. Passa även på att ta bort grenar som växer inåt i trädet och grenar som ligger och skaver mot varandra. Använd en grensåg för tjockare grenar, medan en grensax funkar fint för de lite tunnare grenarna. Till sist kan du ta bort stamskott och rotskott eftersom dessa tar energi från trädet. Rengör verktygen efter användning så håller de längre och är fräscha till nästa gång du behöver dem.