Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Ljus

Köpguide ljus – skapa en mysig stämning

När mörkret faller är det de levande ljusens tur att skina. Lys upp mörkret med stearinljus från Biltema. Att välja ljus är inte svårt, men det finns en del saker att tänka på – vad innehåller ljuset och hur ska det användas?

Ljusets innehåll

Oavsett vilken form ljuset har består det av en veke inkapslad i ljusmassa. Ljusmassan kan i sin tur bestå av exempelvis paraffin eller stearin. Paraffin är en blandning av kolväten som utvinns ur fossil olja. Stearin består av animaliskt och/eller vegetabiliskt fett. Paraffin anses ha en mer negativ inverkan på miljön än stearin då det framställs ur fossil olja.

Använd rätt ljus

Kronljus

Kronljus skapades för att användas i ljuskronor, men idag används de framför allt i vanliga ljusstakar. Kronljusens cylinderformade kropp och klockformade topp gör att de inte droppar och rinner lika mycket som exempelvis antikljus.

Värmeljus

Värmeljus används framför allt som stämningsljus. Du kan också använda värmeljus för att hålla mat och dryck varm genom att placera ljuset i en särskild anordning under exempelvis en kastrull.

Blockljus

Ett blockljus är ett brett och kraftigt ljus vars uppgift är att skapa en mysig stämning i rummet. Blockljus placeras ofta på en blockljushållare, bricka eller i en ljuslykta.

Doftljus

Doftljus har funnits i tusentals år. Till skillnad från idag tillsattes doftämnen för att få bort doften av talg. Idag används de för att sprida en behaglig doft i hemmet.

Vanliga frågor om ljus

Vad är ljus?

Ett ljus är en ljuskälla som består av ljusmassa och en veke som brinner med öppen låga.

Vad är ljus tillverkat av?

Biltemas ljus är tillverkade av paraffin, stearin eller en blandning av de båda. 

Vilka ljus innehåller paraffin?

Paraffin- och stearinljus finns i olika färger och former.