Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Brandsläckare

Köpguide brandsläckare – släck mindre bränder i tid

Med en brandsläckare i hemmet kan du snabbt ingripa om en brand uppstår och förhindra att en liten brand utvecklas till ett brinnande inferno. Men vilken brandsläckare ska man välja?

Olika bränder kräver olika släckmedel

Det finns många olika typer av brandsläckare som kan användas för att släcka olika typer av bränder. Därför gäller det att välja rätt brandsläckare för den typ av brand som kan uppstå. För att det ska bli lättare att förstå vilken typ av brand handbrandsläckaren kan användas på har de delats in i olika klasser:

Klass A: fasta material såsom trä, textil, plast och papper.
Klass B: vätskor och fasta ämnen som kan anta vätskeform såsom bensin och olja.
Klass C: gas såsom gasol.
Klass D: metaller och metallegeringar.
Klass F: matolja och matfett.

Tidigare fanns även klass E – brand i strömförande elanläggningar. Denna beteckning har idag tagits bort och ersatts med information på brandsläckaren.

Brandsläckare för hemmabruk

Pulver är det släckmedel som har bäst släckkapacitet och fungerar på flera typer av bränder, vilket är ett skäl till att pulversläckare oftast är förstahandsvalet för många. Planerar du att köpa en pulversläckare till din bostad rekommenderar vi att du väljer en med minst sex kilo pulver. Då har du bra förutsättningar för att släcka en brand som kan uppstå i din bostad. Vilken pulversläckare som passar till vilken brand kan du utläsa från dess klassbeteckning.

Utöver pulversläckare finns det även skumsläckare, koldioxidsläckare/kolsyresläckare, fettbrandsläckare, vattensläckare och halonsläckare.

Vanliga frågor om brandsläckare

Hur länge håller en brandsläckare?

En brandsläckare håller i cirka tio år. Datummärkning finns på släckaren.

Vilken brandsläckare ska man ha hemma?

Brandskyddsföreningen rekommenderar att du har en pulversläckare på minst 6 kg i din bostad. En på varje våningsplan.

Vad kostar en brandsläckare?

På Biltema hittar du brandsläckare från 99,90 kronor.