Flytvästar för hundar: Allt du behöver veta

Säkerheten är viktigast även när det gäller våra fyrbenta vänner. När du tar med dig din hund på äventyr – oavsett om det är en promenad på stranden eller en båttur på havet – så är det ditt ansvar att säkerställa att din hund är extra säker.

Kanske tänker du att alla hundar är bra på att simma av naturen. Men sanningen är att även den mest vattenälskande hunden också kan få problem i vattnet – speciellt om den faller överbord från en båt, fångas av starka strömmar eller helt enkelt blir för trött och inte orkar simma mer. Och det är just här som en flytväst kommer in i bilden.

Här på sidan har vi samlat allt du behöver veta om flytvästar för hundar. Vi tar upp allt från användningssituationer och korrekt användning till olika funktioner och valet av rätt modell. På så sätt får du all kunskap du behöver för att hålla din hund säker nästa gång du ger dig ut på vattnet.

90277

Därför ska du använda flytväst på din hund

Säkerheten är helt avgörande när du och din hund är på vattnet, och en flytväst för din hund kan göra stor skillnad. Det gäller oavsett om din hund är van vid att simma eller precis har börjat utforska vattnet.

Först och främst är det viktigt att förstå att inte alla hundar är lika bra på att simma. Det finns hundraser som har en medfödd god simförmåga, medan andra kan ha svårt att hålla sig flytande. Särskilt hundar med korta ben eller tung kropp kan ha nytta av en flytväst när de är i vattnet. En flytväst är nämligen utformad för att hålla din hund flytande i vattnet.

Västen är också till hjälp om din hund inte är helt bekväm med vatten. Den extra flytkraften gör att det blir enklare för hunden att simma och flytvästen kan ge din hund det självförtroende den behöver för att utforska vattnet. Detta kan vara till stor hjälp om din hund är lite rädd för vatten eller om det är en valp.

Flytvästar för hundar har som regel också hög synlighet. De är ofta tillverkade i starka färger och har reflexer så att det är enkelt att se din hund i vattnet. Detta underlättar mycket om din hund skulle försvinna ur sikte – och det gör också att andra enklare kan se din hund om den skulle hamna i trubbel.

På Biltema har vi ett stort utbud av flytvästar för både dig och din hund som kan göra upplevelsen på vattnet lite säkrare.

När ska din hund bära flytväst?

En flytväst för din hund kan öka dess säkerhet markant. Men i vilka situationer behöver din hund egentligen bära flytväst?

Om du tänkt ta med dig din hund i båten är det en bra idé att se till att du har koll på nödvändig säkerhetsutrustning för båten. Även om din hund är en god simmare kan det inträffa oförutsedda situationer med starka strömmar eller höga vågor, och i sådana situationer kan det vara svårt för hunden att komma upp i båten igen. Här kan en flytväst vara en livräddare.

En flytväst för din hund är också en bra idé om du ska gå en promenad på stranden och din hund älskar att leka i vattnet. Västar med flytelement kan nämligen hjälpa till att hålla hunden flytande om den blir trött eller kommer för långt ut.

En flytväst kan vara till nytta för erfarna simmare, men den kan vara en särskilt bra idé för valpar, äldre hundar eller hundar som inte är naturligt bra simmare. Med en flytväst kan hunden få en positiv och säker upplevelse av vatten utan att du behöver oroa dig för om den är säker.

Finns det flytvästar även för katter?

Flytvästar för djur är vanligtvis utformade för hundar, men du kan även använda den för din katt. Du förknippar förmodligen katter med en viss motvilja till vatten. Men även kattägare kan ibland behöva säkra sin katt om den ofta uppehåller sig nära vatten.

En flytväst kan till exempel vara praktiskt om du tar med dig katten i båten, eller om den ofta uppehåller sig nära vatten i trädgården. Oavsett hur försiktig du är kan olyckan vara framme, och din katt kan falla ner i vattnet. Med en flytväst är din katt därför bättre skyddad och har en större chans att hålla sig flytande till dess att du kan få den i säkerhet.

Så väljer du en flytväst med rätt funktioner för din hund

Att välja rätt flytväst för din hund kan vara en utmaning, eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till. En flytväst för hundar kan nämligen göra mer än bara flyta. Den är vanligtvis utrustad med en rad funktioner som gör att den är både säker och praktisk, men vad ska du titta efter?

Vi har sammanställt en checklista som du med fördel kan titta efter så att du är säker på att komma hem med helt rätt modell för din hund.

 • Flytelement: Flytelementen är den viktigaste delen av en flytväst. Detta för att det är de som gör att din hund håller sig flytande i vattnet – även om den blir trött. Flytelementen är ofta placerade runt hundens kropp för att ge en jämn fördelning av flytkraften. Kontrollera därför hur stor flytkraft västen har, och om den är jämnt fördelad för att säkerställa att din hund kan simma bekvämt.
 • Storlek: Du bör speciellt titta på storleken på flytvästen. Din hunds vikt är en viktig parameter när du ska välja flytväst. En väst som är för stor kan lätt glida av, medan en flytväst som är för liten kan vara obekväm och begränsa din hunds rörelsefrihet. Dessbättre finns det flytvästar både för stora och små hundar.

 • Reflexer: Reflexer är en viktig funktion på flytvästar för hundar. De gör att du och andra lättare kan se din hund i vattnet – speciellt om det är mörkt eller dimmigt. Reflexer kan också göra det enklare för räddningspersonal att hitta din hund om den skulle hamna i trubbel.

 • Möjligheter att anpassa: En bra flytväst ska kunna justeras så att den passar din hund perfekt. Detta säkerställer att västen sitter bekvämt och inte stör din hund när den simmar. Det säkerställer också att flytvästen ger rätt flytkraft och håller din hund flytande i vattnet.

 • Material: Materialet är en annan viktig faktor. Flytvästen ska vara tillverkad av slitstarkt, vattenavvisande material av högsta kvalitet så att den tål olika användningssituationer.

 • Synlighet: Välj också en flytväst i starka färger med reflexer för att säkerställa att din hund syns i vattnet. Färgernas synlighet kan vara till stor hjälp, om din hund skulle försvinna ur sikte.

 • Handtag: Flytvästar för hundar är ofta utrustade med ett handtag på västens ovansida. Och det gör det enkelt för dig att hjälpa din hund upp ur vattnet om det behövs. Det kan vara till stor hjälp om din hund plötsligt blir trött, eller om strömmar är för stark, och det kan därför vara smart att se till att flytvästen för din hund har denna extra funktion.

 • Fäste för snöre eller lina: En del flytvästar för hundar har även ett fäste som man kan knyta fast ett snöre eller en lina i. Det gör att du kan hålla din hund nära dig när den är i vattnet. Det kan vara en stor fördel om din hund är lite rädd för vatten eller om du bara vill vara säker på att den inte simmar för långt bort.

 • Design: Sist men inte minst finns flytvästar för hundar (och katter) också i olika utföranden. En del har en klassisk design, medan andra har roliga färger eller motiv. Vad gillar du mest?

Att välja rätt flytväst till din hund kan vara en utmanande uppgift, eftersom den inte bara ska kunna hålla uppe din hund. De har också ofta en rad smarta funktioner, och det handlar därför om att välja rätt modell för just din hunds behov.

Välj en flytväst i rätt storlek för din hund

När det kommer till att garantera din hunds säkerhet på vatten är det viktigt att välja rätt storlek på flytvästen. En flytväst som är för stor ger inte det nödvändiga stödet, medan en för liten flytväst kan vara obekväm och begränsa din hunds rörelsefrihet.

Det första steget för att hitta rätt storlek är att väga din hund. Flytvästar för hundar passar olika viktklasser, och vikten är därför ditt riktmärke när du ska välja rätt storlek. När du vet hur mycket din hund väger kan du jämföra vikten med storleksguiden för den flytväst som du funderar på att köpa. Tänk på att storleksguiderna kan skilja sig åt mellan olika märken, så det är viktigt att kontrollera storleksguiden för det märke som du tittar på.

Vikten är ett bra riktmärke, men det är också viktigt att prova flytvästen på din hund innan du tar med dig den ut på vattnet. Flytvästen ska sitta tätt, men den får samtidigt inte vara för tight. Din hund ska kunna röra sig fritt och du ska kunna stoppa in två fingrar under flytvästen.

90271

Rätt användning av flytvästar för hundar

Det är viktigt att din hund har flytväst, men det är minst lika viktigt att flytvästen sitter bra. Vi har sammanställt våra bästa tips på vad du bör göra, och vi berättar också vad du inte bör göra.

Det bör du göra:

 • Väg din hund: För att vara säker på att din hunds flytväst passar till den måste du först väga din hund. Vikten hjälper dig att hitta rätt storlek. När du har vägt din hund, välj en flytväst som är anpassad för vikten.

 • Justera västen: När du har valt rätt storlek är det dags att anpassa flytvästen så att den sitter bra på din hund. Flytvästen ska sitta tätt, men den får samtidigt inte sitta för tight. En bra tumregel är att du ska kunna få in två fingrar under remmarna.

 • Kontrollera västen: Din hund måste vara bekväm med flytvästen, så den måste ha god passform. Innan du låter din hund gå i vattnet, kontrollera att flytvästen sitter korrekt. Kontrollera att remmarna är fastspända. Se till att flytvästen inte begränsar din hunds rörelsefrihet och att den inte skaver eller irriterar huden.

Det ska du undvika:

 • Lämna inte din hund ensam i vattnet: Även med flytväst på bör din hund aldrig vara ensam i vattnet. Olyckan kan snabbt vara framme och det kan uppstå oförutsedda situationer, och då är det viktigt att du finns där och kan hjälpa din hund.

 • Utgå inte från att flytvästen gör hela jobbet: En flytväst är ett hjälpmedel och en trygghet, men den ersätter inte övervakning och god simteknik. Se därför bara flytvästen som en hjälpande hand, och var redo att hjälpa till om olyckan skulle vara framme.

 • Använd inte flytvästen om den är skadad: Om flytvästen är skadad är det viktigt att du inte använder den, eftersom den kan ha förlorat sin funktion. Kontrollera därför regelbundet flytvästen för tecken på slitage eller skador innan du sätter på den på din hund.

 • Låt inte västen sitta på för länge: Om din hund har haft på flytvästen länge kan den lätt kännas obekväm. Låt därför din hund få pauser från flytvästen när det är säkert att ta av den.

Det finns med andar ord ett antal saker som du måste vara medveten om när din hund har på sig flytväst.

90272

5 tips på hur du vänjer din hund vid att ha på sig flytväst

Inte alla hundar är bekväma med att ha på sig flytväst. Därför kan det vara en bra idé att långsamt vänja din hund vid att ha på sig flytvästen. Det kan kräva tid och tålamod, men det är en viktig del av processen. Vi har sammanställt några tips på hur du kan hjälpa din hund att känna sig bekväm i sin nya flytväst.

 1. Börja träna hemma: Innan du tar med dig din hund ut i vattnet är det en bra idé att låta den vänja sig vid flytvästen hemma. Låt din hund lukta på flytvästen och undersöka den.

 2. Prova flytvästen på din hund: När din hund är bekväm med att ha flytvästen i närheten kan du sätta på den västen. Börja med att låta din hund bära flytvästen korta perioder, och förläng tiden gradvis.

 3. Gå på promenader med flytvästen på: När din hund är bekväm med att ha på sig flytvästen inomhus kan du börja med att sätta på hunden flytvästen inför promenader. Det hjälper din hund att vänja sig vid att röra sig med flytvästen på.

 4. Introducera vattnet: När din hund är bekväm med att ha på sig flytvästen på promenader kan du börja introducera vattnet. Börja med grunda områden där din hund kan känna sig trygg. Låt din hund utforska vattnet i sitt eget tempo, och ge den massor av beröm och uppmuntran.

 5. Gör det roligt: Kom ihåg att göra hela processen rolig för din hund. Använd leksaker, belöningar och massor av beröm för att göra upplevelsen med flytvästen positiv.

Det kan ta lite tid att vänja din hund vid att bära flytväst, men det är det värt eftersom det ökar hundens säkerhet. Lyckligtvis finns det också massor av hjälp att få, för med en stor portion tålamod och belöningar som hjälpmedel kan du få din hund att känna sig trygg och säker i vattnet med sin nya flytväst.

90273

Underhåll och byte av flytvästar för hundar

Att ha en flytväst för din hund är ett måste om du ofta tar med dig din fyrbenta vän ut på vattnet. Men det räcker inte att bara ha en flytväst – den måste också underhållas och bytas ut när den har tjänat ut.

Att underhålla flytvästar är ganska enkelt. Skölj den i rent, kallt vatten efter användning för att ta bort eventuellt salt, sand och annan smuts. Det är viktigt att du inte använder tvål eftersom det kan skada flytvästens material och försämra flytkraften.

Efter sköljning måste flytvästen lufttorkas helt innan du förvarar den. Förvara den på en torr och sval plats där den inte utsätts för direkt solljus. Solens UV-strålar kan nämligen bryta ner materialet.

Men även om du underhåller flytvästen enligt konstens alla regler kommer den förr eller senare att behöva bytas ut. Tecken på att det börjar bli dags att byta ut flytvästen mot en ny kan vara synliga skador som revor eller hål, lösa sömmar, eller om västen inte längre har tillräckligt flytkraft för att hålla din hund flytande. Dessutom bör du överväga att byta ut flytvästen om din hunds vikt har förändrats, eftersom en för stor väst kan glida av och en väst som är för liten kan begränsa rörelsefriheten.

Relaterade artiklar

Allt till din katt

Allt till din katt

En katt kan förbättra din hälsa, minska stress och bidra till så mycket lycka och närhet. Vi hjälper dig med allt din fyrbenta vän behöver!

Köpa hund – det här behöver du tänka på

Köpa hund – det här behöver du tänka på

Går du i tankarna att skaffa hund? I så fall finns där några saker du bör ha koll på innan du får besök av din fyrbenta familjemedlem.

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

Vi ger tipsen för en underbar sommar till havs, för hela familjen.