Gör ditt eget epoxigolv – så använder du Biltemas golvfärg

Gör ditt eget epoxigolv – så använder du Biltemas golvfärg

Har du ett golvprojekt i åtanke, antingen i ditt garage, verkstad eller kanske inne i köket? Och du vill ha ett hållbart resultat som också kan göras dekorativt eller med en obearbetad look? Då bör du överväga att måla golvet med epoxifärg. Epoxifärg ger nämligen riktigt många möjligheter att utforma golvet.

Läs längre ner i artikeln vad Biltemas tvåkomponents epoxifärger kan tillföra ditt golvprojekt.

Kan jag måla mitt expoxigolv själv?

Vid målning med epoxifärg för arbetsändamål ska arbetsgivaren se till att arbetet med epoxi- och isocyanathaltiga produkter endast utförs av personer som har lagstadgad utbildning för detta och ge rätt instruktioner så att arbetet kan utföras korrekt, samt säkerställa att miljöbestämmelserna följs.

Som privatperson får du måla med epoxi-golvfärg. Du kan med andra ord utföra ditt golvprojekt på egen hand. Observera dock att du endast bör ge dig kast med detta om du har goda kunskaper om det arbete som målning av ett betonggolv/köksgolv/verkstadsgolv innebär.

Epoxi har ofta andra torktider än vanliga vattenbaserade golvfärger. Gör därför dig själv en tjänst och läs vår steg för steg-guide nedan. Men låt oss först svara på några frågor om epoxifärger.

Vad är epoxy egentligen?

Epoxi är ett otroligt starkt bindemedel och dess slitstyrka gör att det är en populär produkt. Epoxi består av två komponenter: en bas av harts och en härdare, den så kallade acceleratorn. De båda bilar en otroligt slitstark kombination. Lämplig speciellt som golvfärg. Det är viktigt att veta att epoxifärgen är utspädd med vatten, vilket även Biltemas epoxifärger är. Detta till skillnad mot en epoxigolvbeläggning som består av ren epoxi (Biltema säljer inte epoxibeläggningar – utan endast epoxifärg).

2-komponent epoxfärg eller vattenbaserad golvfärg?

Biltema erbjuder flera lösningar för ditt golvprojekt beroende på vilken slitstyrka ditt golv ska ha och din budget. Du kan välja den lite dyrare varianten i form av våra epoxifärger eller vår vattenbaserade golvfärg FLOOR för inomhusbruk på ytor med lågt slitage. Denna färg är vattenbaserad och mångsidig och ger en halvblank finish.

Se allt inom inomhusfärg

I den här artikeln har vi valt att fokusera på vår mest hållbara golvfärg – tvåkomponentsfärgerna. Stegen du kan läsa om nedan handlar därför endast om vårt sortiment inom 2K-produkter.

Användningsområden för epoxifärgerna i sortimentet

Biltemas vattenburna, epoxibaserade FLOOR 2-komponentsfärg och lacksystem lämpar sig för golv av betong, trä och spånskivor, och skapar en slitstark och jämn golvyta i bostaden, ute i garaget eller i lätt trafikerade industrilokaler. Färgen finns i två grå nyanser samt som en klarlack.

Biltemas epoxiprodukter har en rad fördelar som det är värt att beakta när du ska välja golvfärg:

 • Fogfri och hygienisk yta efter vid målning.
 • Ytan är lätt att rengöra.
 • Hög motståndskraft mot kemikalier.
 • Mycket hög reptålighet och slitstyrka.
 • ...och så är epoxiprodukterna lätta att använda.

Följ dessa steg när du målar med Biltemas epoxifärg:

Förberedelser och priming

OBS! Viktiga kom ihåg-regler och förberedelser innan du börjar måla ditt golv med epoxifärg:

 • Kom ihåg att använda skyddshandskar, skyddskläder och skyddsglasögon.
 • Se till att det finns god ventilation så att fukt i den nymålade golvfärgen dunstar innan den härdar. Om luftfuktigheten är över 85 % kan ytan bli matt och flammig.
 • Kom ihåg att stänga av eventuell golvvärme innan du börjar.
 • Om du målar på ett nytt betonggolv måste det ha härdat i minst 2 veckor ,vara torrt och fritt från smuts, olja och liknande. Ta bort cementhuden genom att t.ex. slipa, sandblästra eller lossa den med syra.
 • Om du ska måla på befintlig färg måste ytan först slipas matt och all löst sittande färg ska tas bort.

Blandning och blandningsförhållanden

Blanda komponenterna A och B. Innan du blandar är det viktigt att tänka på att det blandade materialet måste användas inom en timme.

 • Vid blandning av upp till 1 kg: Blanda för hand med en omrörare.
 • Mängder över 1 kg: Blanda materialet med en maskinblandare eller en låghastighetsborrmaskin med lämplig omrörare. På så sätt slipper du bli trött i armarna. Kom också ihåg att använda ett stänkskydd så att du slipper få stänk på kläderna och i ögonen.

Tänk på att blanda färgen grundligt så att den härdar korrekt och funktionen säkerställs. Läs om blandning av färgen på produktförpackningen. Så är du på den säkra sidan.

Målning och applicering av epoxifärgen

När det är dags att börja arbeta med produkten och måla golvet är det viktigaste att applicera färgen jämnt och tunt. Om färgen appliceras för flödigt finns det risk för vatteninneslutning. Använd ett teleskopskaft med mohair-roller så kan du måla stora ytor. Använd även en hörnroller och en pensel för rummets sidor och hörn. Biltemas epoxifärger ska appliceras i två strykningar.

Maskera innan du målar

Det är nästintill omöjligt att måla utan att det blir lite spill. Därför är det viktigt att veta att alla maskeringsalternativ du kan behöva använda, dem hittar du också på Biltema.

Färgflingor och klarlack

För en extra dekorativ effekt kan du välja att använda Biltemas färgflingor för golvfärg.

 • Måla golvet i den färg du vill ha och strö ut färgflingorna över den våta färgen i önskad mängd. Kasta upp flingorna i luften och låt dem falla ner i den våta färgen efter den andra strykningen med golvfärgen. Slipa med fint sandpapper när färgen har härdat.
 • Rengör sedan noggrant innan du avslutar med att påföra klarlack på golvfärgen. Klarlacken ska appliceras i två strykningar.

Nu återstår det bara en sak att göra – det är att vänta 24 timmar på att epoxigolvet ska genomhärdas. När det är klart har du ett splitter nytt och mycket slitstarkt golv.

88768

Epoxi är farligt avfall

Medan du väntar kan du fundera över hur du ska städa upp efter måleriprojektet. Epoxifärg och epoxilacker är farligt avfall eftersom de innehåller ämnen som är skadliga för miljön eller människor och därför speciell hantering.

Farligt avfall ska lämnas in på en miljöcentral.

Vi hoppas att du gillar ditt nya epoxigolv! Och det bästa av allt: du har gjort det helt själv.

Bra jobbat!

Relaterade artiklar

7 klassiska målartabbar

7 klassiska målartabbar

Undvik de vanligaste målartabbarna när du målar där hemma. Här listar vi dem och förklarar hur du undviker dem på bästa sätt.

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

Gör utomhusmålningen till ett roligt projekt där hemma. Här ger vi dig våra färgstarkaste tips!

Guide - välj rätt elverktyg

Guide - välj rätt elverktyg

Här guidar vi dig genom några av de elverktyg som kan vara bra att ha hemma, och som du hittar i vår smarta MultiX-serie 18V.