6 färgstarka tips för utomhusmålningen

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

En faluröd fasad med vita husknutar, eller en ljusgrå med fina gröna trädetaljer, det är väl inte så svårt att fixa? Det enkla svaret är nej, det är inte så svårt, om du gör det rätt!

Innan du drar igång med den roliga målningen är det nämligen viktigt att du gör ett ordentligt och grundligt förarbete. Förarbetet står nämligen för ungefär 75 procent av arbetstiden och bara 25 procent går åt till att faktiskt måla, om man vill få en lång hållbarhet på den nya fasaden.

Men vad innebär då förarbetet? Lugn, vi ska hjälpa dig! Här nedan listar vi sex saker du bör tänka på när du ska måla utomhus.

1. Skrapa

Du behöver alltid börja med att skrapa bort gammal lös färg med spackel, skrapa eller stålborste, så att ytan blir fast. Var extra noga med skarvar och ändträ. Gammal Falu Rödfärg och laserade ytor bör du borsta med en stålborste. Om du målar om med annan typ av färg än den gamla Falu Rödfärg så måste all gammal färg avlägsnas fullständigt.

Det kan vara tidskrävande, men värt mödan när du sedan börjar måla. Ett hett tips är att införskaffa en ordentlig skrapa, det kommer underlätta för dig. Byt också slippapper och blad på skrapan med jämna mellanrum, så sparar du mycket tid och kraft!

Här hittar du våra effektiva färgskrapor.

2. Tvätta, tvätta och tvätta!

Nu är det dags att tvätta fasaden, antingen med vanlig fasadtvätt eller med alg- och mögeltvätt om fasaden blivit angripen. Var noga med att skölja bort all tvättvätska med rent vatten. 

Det bästa alternativet är att tvätta med en grov borste med lämplig fasad- och mögeltvätt som både rengör och desinficerar. Det bästa sättet att tvätta är att lägga på tvättlösningen med borsten och sedan skölja av med rent vatten. Om tvättlösningen torkat bearbetas ytan med borste så att all tvättlösning försvinner när du sköljer med vatten.

Du bör inte använda en högtryckstvätt utan bara spola rent fasaden med slang efter borsttvätten. Det är nämligen stor risk att vattnet trycks in i sprickor och skarvar, vilket gör att träet torkar långsammare.

Glöm inte att täcka för fönster, stuprännor, växter och andra ytor som inte ska tvättas. Du ska också tänka lite omvänt när du tvättar och börja nerifrån och gå uppåt. Detta gör att smutsen lättare rinner av när ytan nedanför redan är blöt.  

Vi erbjuder rengöringsmedel för din fasadtvätt

3. Skick och laga

Om det är en träfasad som du ska måla behöver du kontrollera träets skick så att det är helt och inte ruttet på sina ställen. Ett tips är att kontrollera träfasaden med en kniv, för att känna om träet har blivit mjukt av röta. Byt ut skadat trä.

Om du hittar sprickor bör du skrapa upp dem och sedan grundmåla ordentligt, mindre sprickor kan lagas med målarfog.

4. Förbehandling

Innan du börjar grundmåla fasaden behöver du ta del av produktens rekommendationer.

Ett generellt tips är att vara noga med förbehandlingen på ytor som är mer utsatta för fukt, som tillexempel ändträ, skarvar och spikställen. Ge även lite extra omsorg till vindskivor och fönsterkarmar.  Applicera en grundolja på dessa utsatta ytor.
Genom att förbehandla fasaden minskar du risken för att fukt tränger in och att fasaden angrips av mögel- eller rötsvamp.

Tänk på att bart trä inte ska stå omålat längre än 2 veckor.

Vårt utbud av grundoljor till fasadmålningen

5. Grundmåla

När grundoljan är lagd bör du vänta minst 30 minuter innan du målar på grundfärgen.
Grundfärgen gör att täckfärgen fäster bättre och gör underlaget vattenavvisande, vilket är viktigt för att skydda mot fuktskador. Grundmålningen ska framför allt utföras på de bara träytor som inte har varit målade tidigare eller bara träytor där du har slipat av gammal färg.
Om fasade aldrig tidigare har varit målad bör alla ytor som senare ska målas med täckfärg, även grundmålas.

Tänk på att vara extra noga kring utsatta ställen som till exempel ändträ, skarvar och fönsterkarmar.

Här hittar du våra måleritillbehör

6. Grand finale – målningen!

Nu är det äntligen dags för det roligaste steget i din målning, nämligen själva målningen och du har säkert stått i timmar och funderat över den perfekta färgen, glansen och hållbarheten.

86194

När du målar vill vi skicka med några tips:

  • Undvik att måla i stekande sol eller när det är fuktigt. De ideala förhållandena är torrt väder och en lägsta temperatur under dygnet på minst 7-8°C.
  • Snåla inte med färgen och var noga i skarvar och små utrymmen.
  • Låt färgen torka minst ett och ett halvt dygn innan du stryker på lager nummer 2 av färgen.

Här hittar du vårt utbud av utomhusfärger

Och vårt sista lilla tips? Låt målningen vara rolig, gör den tillsammans med någon som du tycker om!

Relaterade artiklar

7 klassiska målartabbar

7 klassiska målartabbar

Undvik de vanligaste målartabbarna när du målar där hemma. Här listar vi dem och förklarar hur du undviker dem på bästa sätt.

Så renoverar du hemma - gör det själv

Så renoverar du hemma - gör det själv

Är det dags att renovera? Varför inte göra det själv? Vi guidar dig!

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

När barnen flyttar hemifrån kan det kännas tomt. Men det är också en unik möjlighet för er att renovera och göra om hemma.