Att grilla är inte något som bara hör sommaren till – det är lika enkelt att grilla på vintern

Att grilla är inte något som bara hör sommaren till – det är lika enkelt att grilla på vintern

Det har snöat i trädgården. Snön knarrar under fötterna, och snödrivorna glittrar vackert i vintersolen. Från fjärran sprider sig en doft av läcker grillmat som får det att vattnas i munnen. Underbart. Kan man grilla även på vintern? – Grillning är kanske inte det första man tänker på på vintern, men vintergrillning blir mer och mer populärt. Och det är inte så konstigt, för det är verkligen precis lika enkelt att grilla på vintern som på sommaren, säger Michael Eklund, produktkoordinator på Biltema Finland..

Grillning är något som vi traditionellt förknippar med varma sommardagar, men många grillar året runt. Du behöver inte ställa undan grillen när sommaren är över. Istället kan du njuta av läcker grillmat mitt i vintern, även när det är många minusgrader. Vintergrillning är inget problem så länge du följer några enkla anvisningar. Det viktigaste är att den som grillar klär sig varmt. Den viktigaste utrustningen för vintergrillningen är en vinteroverall, mössa och handskar. Utöver det behöver du naturligtvis en grill, grillutrustning och läcker grillmat!

Vilken grill passar bäst när du ska grilla på vintern?

Du kan använda i stort sett alla grillar när du ska grilla på vintern. Men bäst värme får du med en kol- eller brikettgrill. Briketter är ett särskilt bra val när du ska grilla länge och med jämn temperatur. Du kan även använda gasolgrillen på vintern. Men det är bra att komma ihåg att gasen kan frysa när den kommer ut ur gasolflaskan. Annars finns det inget som hindrar dig från att använda gasolgrillen på vintern. Tänk på att alla grillar använder mer bränsle på vintern än på sommaren.

Vårt grillsortiment

Vad behöver man göra innan man börjar grilla på vintern?

Välj plats efter vädret. Vinden påverkar grillens effektivitet, så därför är det smart att placera grillen på en skyddad plats. Undvik dock att placera grillen inomhus, under tak eller för nära väggar, eftersom det ökar risken för brand och rök. Välj också ett plant och stabilt underlag för grillen.

Vad kan man grilla på vintern?

Du kan tillaga exakt samma grillrätter på vintern som du brukar tillaga på sommaren. På vintern är det dock smart att välja rätter som blir klara så snabbt och enkelt som möjligt, så att du slipper stå vid grillen en timme. Till exempel är korv och vegetariska korvar perfekta att grilla på vintern. Fläsk- och oxfilé går också snabbt att grilla. Hamburgare är ingen omöjlighet, men det vara smart att steka klart dem inomhus.

talvigrillaus2_950x580.jpg

Var ska man förvara grillen på vintern?

Vinterförvara grillen inomhus eller under tak. Det är också en bra idé att skydda grillen mot regn och snö på vintern. Om grillen står ute under vintern rekommenderar vi att du skyddar den med ett överdrag. Om du använder din grill mycket på vintern går det snabbt att ta av överdraget.

Kan jag förvara gasolflaskan utomhus på vintern?

Var ska gasolflaskan förvaras på vintern? På vintern bör gasolflaskan förvaras på en skyddad plats med tillräckligt ventilation. Till exempel utomhus under tak. Förvara inte gasolflaskan inomhus, i källaren eller på vinden. Gasolflaskor av stål lämpar sig för vintergrillning, eftersom de tål kylan bättre. När det är kallt ute kan det hända att gasen inte kommer ut ur gasolflaskor av komposit.

När gasolflaskan inte används är det viktigt att du kommer ihåg att stänga ventilerna och kontrollera att locket sitter på plats. Tänk också på att alltid förvara gasolflaskor stående på stabilt underlag.

Kom ihåg att göra rent grillen

Om grillen inte har använts på ett tag, eller om du vill rengöra den efter vintern, bör du rengöra den noggrant. Grillgallret och grillen bör rengöras noggrant med en grillborste. Delarna bör även smörjas in med olja. Ugns- och grillrengöringsmedel är perfekt för rengöring av grillgallret.

Rengör grillen noggrant genom att tvätta av delarna med tvålvatten och en diskborste. Låt grillen lufttorka, eller värm upp den ett tag så att den torkar snabbare. Kom ihåg att låta grillen svalna om du ska ställa undan den efter att du har rengjort den.

Biltema önskar dig många härliga grillstunder.

Relaterade artiklar

Allt du behöver för årets grillsäsong

Allt du behöver för årets grillsäsong

Här listar vi allt du behöver för en lyckad grillsäsong - allt från grillar till tillbehör och utemöbler.

Laga maten utomhus

Laga maten utomhus

Det är praktiskt och enkelt att laga mat utomhus, och hela familjen kan vara med och bidra.

Rengör grillen: Allt du behöver veta

Rengör grillen: Allt du behöver veta

I den här guiden går vi igenom hur du rengör grillen inifrån och ut, och vad du behöver tänka på för att förlänga grillens livslängd.