Laga mat utomhus!

Laga mat utomhus!

Det finns inte mycket som slår att laga mat utomhus på sommaren, oavsett om det är på grillen hemma eller på stormköket under vandringen i fjällen! Det är praktiskt och enkelt att laga mat utomhus, och hela familjen kan vara med och bidra.

Grilla

Sommaren är synonymt med grillning. Nästan allt går att grilla, från grönsaker till grillspett, fisk, pizza eller frukter. Hos oss hittar du ett stort utbud av grillar för alla behov, i olika storlekar och prisklasser.

Gasolgrill

Våra gasolgrillar är enkla att tända och reglera värmen med. Väljer du någon av våra gasolgrillar med sidobrännare kan du göra sås eller andra tillbehör utan att behöva lämna grillen.  Med vår kombigrill får du allt i ett, med både gasolgrill, kolgrill, rök och kokplatta. En favorit för grillentusiasten! 

Vår sortiment av gasolgrillar

Kolgrill

En kolgrill ger maten den klassiskt rökta grillsmaken. Och om du är en riktigt inbiten grillare är nog en kolgrill det som många föredrar att grilla på. En kolgrill kräver lite mer tid och förarbete, men om du väljer grillbriketter kan du grilla länge, med en jämn temperatur. Vi har både kolgrillar, grilltunnor och hopfällbara kolgrillar i vårt sortiment.

Köp din kolgrill här

Elgrill

En elektrisk grill kan du använda både inomhus och utomhus, men den kräver att du har tillgång till ett eluttag i närheten. Elgrillar är lätta att använda och blir snabbt varma. Med vår bordsgrill kan du dessutom grilla med locket stängt och öppna grillen 180°, så att du får två hällar att grilla på. Det är också mycket enkelt att rengöra en elgrill, eftersom både grillplattan och oljeuppsamlaren kan diskas i diskmaskin.

Vårt sortiment av elgrillar

Rökar

Rökning är en gammal tillagningsmetod för kött och fisk, som ger en speciell smak som många gillar. För dig som gillar att röka har vi även röktunnor, rökgrillar och röklådor i vårt sortiment. 

Vårt sortimen av rökar

Grilltillbehör

Grillredskap som grilltång och grillspade är ett måste när du ska grilla, och gör matlagningen enklare och säker.
Investera i en pizzasten för kol-och gasgrillar, för att få till känslan av en vedugnsbakad pizza hemma. Du kan också använda dig av grillspett på ställning, för att få ditt kött riktigt saftigt och mört.

Självklart har vi det du behöver för att tända grillen eller röken - allt från kol och briketter till rökspån av al eller bok. Vi vill även passa på att tipsa dig om våra smarta braständare, som du enkelt tar med dig i ryggsäcken och som gör att du inte behöver oroa dig för att inte kunna starta elden. Lägg bara påsen på grillen och tänd med en tändare eller tändstickor.

Köp dina grilltillbehör här

Placering av grillen

Välj plats beroende på vilken typ av väder det är. Vinden påverkar nämligen grillens effektivitet, så det är en fördel att placera grillen på en vindskyddad plats. Grillen ska inte heller placeras inomhus, så länge det inte är en elgrill. Placera inte heller grillen under tak eller för nära väggar, eftersom det ökar risken för brand- och rökskador. Välj också ett plant och stabilt underlag för grillen att stå på. 

Kom ihåg att rengöra grillen

Om inte grillen har använts på ett tag, eller om du vill rengöra den efter vinterföravaringen, bör du rengöra den noggrant. 
Grillgallret ska rengöras noggrant med en grillborste och det är fördelaktigt att använda ugns- och grillrengöringsmedel.
Själva grillen kan du rengöra med tvål, vatten och en diskborste. Delarna bör även smörjas in med passande olja. Låt grillen lufttorka, eller värm upp den ett tag så att den torkar snabbare. Kom ihåg att låta grillen svalna om du ska ställa undan den efter att du är klar med rengöringen. 

Utekök

Vill du få ut det mesta möjliga av matlagningen utomhus kan du enkelt skapa ett fint utekök av en stabil arbetsbänk, gärna med en förvaringshylla där du får plats med köksredskap, skålar, kastruller och annat du kan behöva för matlagningen. Grillen bör stå relativt nära arbetsbänken, men på att ta hänsyn till grillens värme och eventuella lågor.

Detta behöver du för ett utekök: 

  • Arbetsbänk. Gärna med förvaring under
  • Förvaring. Hylla för köksutrustning eller en väggmonterad kroklist för att hänga upp grill- och köksredskapen.
  • Vask med kran. Montera en vask och en kran så att du kan diska och skölja av saker under rinnande vatten. 
  • Hushållsutrustning. Allt du behöver för att lyckas med maten ute i trädgården. 
74974

På vandringsturen

Olika vandringsturer kräver olika typer av utrustning, beroende på om du kör bil till utflyktplatsen eller om du ska bära utrustningen långt och behöver lättare packning.

Bärbara och hopfällbara grillar

Hopfällbara grillar är enkla och praktiska att ha med till picknicken på stranden, campingen eller på långresor med bilen där du vill ha lätt packning. I vårt sortiment har vi bärbara grillar som drivs av gasol eller kol, så att du kan välja din favorit. Våra smarta braständare, som vi nämnt tidigare, är perfekta att ha med sig när du är ute och vandrar och snabbt vill tända grillen.

Gasolkök och stormkök 

Gasolkök

En toppmodern brännare som skruvas fast ovanpå gasolköket är den enklaste typen av gasolkök. Det är också den varianten som väger minst, tar minst plats i ryggsäcken och som är mest prisvärd. 
Nackdelen med den här typen av gasolkök är att den lätt blir topptung när man ställer kokkärl på den, och kan då lätt välta. 

En gasolbrännare med tre ben som står för sig själv är mycket stabilare samtidigt som den också tar lite plats i ryggsäcken, eftersom den kan fällas ihop. 
Fördelen med ett gasolkök är att det har en hög värmeeffekt, ren förbränning (sotar inte) och är enkel att använda. Det du behöver utöver själva gasolköket är så klart en gasolflaska, kokkärl och ett eventuellt vindskydd. 

74953

Stormkök

Med ett stormkök med rödspritsbrännare får du allt i ett! 
Ett stormkök tar emellertid mer plats, efterom dessa ofta säljs som kompletta matlagningssatser, med en sockel som fungerar som vindskydd. Ett stormkök har inte samma värmeeffekt som ett gasolkök och det tar därför längre tid att värma maten. Fördelarna med ett stormkök är att det är prisvärt och väldigt enkelt att använda.

Om eldningsförbud i Sverige:

  • På våren och sommaren är det ibland förbjudet att elda eller grilla i skog och mark. Du måste därför alltid ta reda på vad som gäller innan du tänder en eld.
  • Eldningsförbud beslutas av kommunen eller länsstyrelsen. 
  • Du hittar information om eldningsförbud på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens hemsida.
  • Eldningsförbud gäller utomhus i skog och mark, i områden som ligger så nära skog att elden kan sprida sig dit.
  • Eldningsförbud gäller generellt inte i tätbebygda områden, vilket innebär att du får grilla i din egen trädgård.
  • Vid eldningsförbud ska du inte använda brännbart material, tex ved, kol, pinnar eller gräs för att elda i bål eller grilla.

*Information hämtad från msb.se

Relaterade artiklar

Bekämpa skadedjur i trädgården

Bekämpa skadedjur i trädgården

Det finns många produkter, medel och husmorsknep för att hålla skadedjuren på lämpligt avstånd från din trädgård. Här får du våra bästa tips!

7 tips för belysning i trädgården

7 tips för belysning i trädgården

Genom att placera ut olika typer av belysning, på olika ställen i trädgården, skapar du dynamik och en trivsam utemiljö. Vi guidar dig!

Inred trädgården

Inred trädgården

Är det dags att göra i ordning trädgården inför säsongen? Kolla in vårt breda utbud av utemöbler som skapar din trädgårdsoas.