Odla dina egna tomater

Odla dina egna tomater

Att svänga ihop en sallad med solvarma tomater från sin egen trädgård är en härlig känsla. Inte nog med att tomaterna är närodlade - ofta blir smaken dessutom både starkare och fylligare. Att odla tomater är enkelt, och vi har samlat några tips som kan vara bra att läsa igenom innan du sätter igång!

Välj rätt sort

I ett växthus eller i ett grönsaksland bör du välja en tomatsort som passar för utomhusodling. Om du i stället vill odla på balkongen passar det bra med en liten busktomat, och i fönsterkarm inomhus kan du satsa på en dvärgbusktomat som inte kräver så mycket utrymme.

Så fröna i februari eller mars

Att så tomater är lagom att göra i februari eller mars. Oavsett om du vill odla dina tomater inomhus eller utomhus ska du alltid låta plantorna gro och växa till sig inomhus. När sommaren närmar sig och nätterna blir varmare går det bra att flytta ut tomaterna utomhus. 

Börja med att så fröna i små krukor eller i ett miniväxthus för att skapa ett optimalt klimat för groddarna. Om du ska odla flera olika sorters grönsaker kan det vara bra att märka upp krukorna med plantetiketter. Spraya jorden efter plantering med en sprayflaska och försök hålla jorden konstant lätt fuktig. När tomatplantorna har grott och blivit några centimeter höga är det dags att plantera om dem i en större kruka.  

Flytta ut plantorna

Om du vill flytta ut dina plantor är det lagom att göra det när utomhustemperaturen inte når under 10 grader, vilket brukar infalla i början av juni. För att vänja plantorna kan du ta ut dem under dagtid och ställa in dem igen under natten. Ett annat sätt är att skydda plantorna med en fiberduk. 

Att odla i grönsaksland och växthus

När det är varmt nog för plantorna att tåla utomhustemperaturen går det bra att plantera om dina tomatplantor i trädgården eller i ett växthus. Ta bort krukan och sätt ner hela plantan i jorden. Sätt den gärna lite djupare än den stod i krukan, och vattna sedan rejält direkt efter omplanteringen. Tänk på att inte sätta plantorna tätare än med ett mellanrum på 60-80 cm.    

Skötsel och skörd 

Tomatplantan vill ha jord som är varken torr eller blöt. Vattna plantan regelbundet och ge den näring ett par gånger under säsongen. Skörda tomaterna när de är mogna och förvara dem i rumstemperatur. Då håller de sig extra goda!  

Relaterade artiklar

Odla på balkongen – En grön stadsoas

Odla på balkongen – En grön stadsoas

Vill du börja odla? Inga problem säger vi, på din balkong kan du göra det mesta!

Gör trädgården redo för våren

Gör trädgården redo för våren

Snart lämnar vi vinterns kalla dagar och det är äntligen dags att börja ro om trädgården igen. Vad behöver göras?

Så monterar du ditt växthus

Så monterar du ditt växthus

Har du köpt ett växthus? Grattis! Här guidar vi dig igenom stegen för att montera ditt växthus.