Förbered trädgården till våren

Snart lämnar vi vinterns kalla dagar och frostiga nätter bakom oss. Och vi börjar närma oss de första efterlängtade vårdagarna! Då är det äntligen dags att börja ro om trädgården på riktigt, och göra den redo för en blomstrande vår och frodigt grön sommar.

Men vad ska du börja med för att förbereda trädgården på bästa sätt? Här listar vi saker som du kan göra under vårens månader.

Mars

84631

I mars är det i stora delar av landet vad man kallar för vårvinter. Det vill säga att vädret varierar ordentligt och kan ibland bjuda på vårväder, för att senare slå om och återigen skänka oss kyla och vinter. Detta fenomen kan ställa till det för vissa växter som i vårsolens strålar börjar växa, för att sedan frysa tillbaka när graderna plötsligt sjunker. Ett tips är därför att skydda växterna från vårsolens starkaste strålar med hjälp av säckväv eller tjock fiberduk.

Gräsmattan

Gräsmattan har förmodligen fått sig en törn under vintern och kan innehålla en del mossa. Därför kan den behöva lite extra näring och omsorg under våren. Oftast är mars en månad med lite för ostadig temperatur för att börja så nytt gräs, men du kan göra gräsmattan en tjänst genom att kratta rent från barr och löv som har fallit under vintern. På så vis luckrar du upp gräsmattan och kan få bort en del mossa som växt till sig. Om du har väldigt mycket mossa i gräsmattan kan denna behöva behandlas med ett speciellt medel mot mossa, som vattnas ut över gräsmattan.

Beskär äppel- och päronträd

I mars är det dags att ge dina äppel- och päronträd lite kärlek, för att ge dem de bästa förutsättningarna till att blomstra och producera saftiga frukter framåt sommaren. Genom att beskära dina fruktträd ger du dem chansen att växa kraftigare, och eftersom trädets grenar blir glesare når också solens strålar ner till frukterna bättre.

Våra beskärningsverktyg

April

84633

I april har på de flesta håll tjälen gått ur marken, vårblommorna har börjat kika fram och solen värmer lite mer än vad den har gjort tidigare. Passa på att rensa bort löv och gamla växtrester från rabatterna, och jordförbättra med kogödsel. Kanske är det också dags att plocka fram utemöblerna redan nu?

Gräsmatta

Lufta gräsmattan och luckra upp mossan genom att kratta igenom gräsmattan med en järnkratta, eller använd en effektiv vertikalskärare. Gödsla därefter med hönsgödsel eller gräsgödsel för att hjälpa gräsmattan att växa till sig och bli grön. Saknar gräsmattan gräs på vissa fläckar? Räfsa jorden och plantera nytt gräs nu när våren är på plats.

Allt inom växtnäring

Beskärning

Framför allt bärbuskar och prydnadsbuskar mår bra av att beskäras och glesas ut under våren, för att ge plats åt nya skott att växa. Det är viktigt att göra detta innan saven börjar stiga allt för mycket. Sav är den näringsvätska som transporteras både uppifrån blad och barr och nedifrån rötterna. Denna transport ökar ju längre in på våren och sommaren vi kommer.

Trädgårdslandet

Har du eget trädgårdsland i trädgården? Grattis säger vi!
I april är det nämligen äntligen dags att börja förbereda trädgårdslandet inför sommarens skörd genom att ge jorden den bästa möjliga förutsättningen. Jorden är redo att gödslas när den inte klibbar fast i spaden när du gräver i den. Tillför då näringsrik hönsgödsel och kompost eller barkmull. Blanda runt jorden och avsluta med att kratta fint. Så, nu är jorden redo för plantering i maj!

Ogräs och skadedjur

Du kanske tror att sniglarna inte har överlevt vintern och har lämnat din trädgård för gott? Då tror du tyvärr fel och det är inte läge att slappna av om du vill hålla de slemmiga små djuren borta. Börja i stället med att bekämpa dem tidigt i år med hjälp av snigelfällor, innan de hinner lägga sina hundratals ägg under säsongen.

Bekämpa skadedjur i trädgården

Vill du veta mer om hur du bekämpar skadedjur i trädgården?
Här delar vi med oss av våra bästa tips för hur du effektivt blir av med objudna trädgårdsgäster.

Läs mer

Maj

84629

Nu är våren här på riktigt och du kan äntligen börja arbeta med hela trädgården! Om du inte hade möjlighet att göra det redan i april så är det nu dags att rensa rabatterna, ta bort eventuell vintertäckning och kratta igenom gräsmattan. Det är helt enkelt dags att göra trädgården redo för sommarens alla utedagar och kvällsmiddagar.

Gräsmattan

För många är det dags att klippa gräsmattan för första gången. Passa då också på att gödsla och vattna. Och kanske så nytt gräs på de platser där vintern har tagit ut sin rätt?

Om din gräsmatta har tagit mycket stryk under vintern och är fylld med mossa kan det vara en bra idé att kratta igenom gräsmattan ordentligt med en metallräfsa, eller en vertikalskärare. På så vis får du upp mycket av mossan, luftar gräsmattan och ger nyplanterat gräs bättre förutsättningar att frodas.

Plantering

Nu tillåter äntligen vädret mer plantering av bland annat dahlior, perenner och sommarblommor i krukor och balkonglådor. Glöm bara inte bort att gödsla och tillsätta växtnäring till dina krukväxter under våren och försommaren.

Har du övervintrat sommarlökar på en sval plats inomhus så längtar dem ut för plantering nu under maj. Men var noga med att det inte blir fler frostnätter innan du planterar lökarna, annars riskerar dem att inte klara sig i kylan.  

Grönsakslandet

Du kan också börja plantera mer i trädgårdslandet. Maj är en perfekt månad att börja plantera jordgubbsplantor och sätta potatis. Grönsaker som morötter, sallat och rödbetor kan med fördel också planteras under maj. 

Relaterade artiklar

7 tips för belysning i trädgården

7 tips för belysning i trädgården

Genom att placera ut olika typer av belysning, på olika ställen i trädgården, skapar du dynamik och en trivsam utemiljö. Vi guidar dig!

Kompostera mera

Kompostera mera

Du kan enkelt förvandla ditt trädgårdsavfall och matavfall till kompost på 1-2 år. Vi guidar dig i hur du gör!

Inred trädgården

Inred trädgården

Är det dags att göra i ordning trädgården inför säsongen? Kolla in vårt breda utbud av utemöbler som skapar din trädgårdsoas.