Plocka svamp & bär

Plocka svamp & bär

Bär- och svampsäsongen är här! Äntligen, säger alla inbitna bär- och svampplockare. De som inte är lika erfarna av bär-och svampplockning ställer sig istället frågan var, när och hur ska jag kunna ta del av skogens delikatesser?

Ta det lugnt säger vi! Här kommer allt du behöver veta inför bär- och svampplockningen, oavsett om det är debuten eller en lång tradition. Charmen med just bär- och svampplockning är att den är tillgänglig för alla, den är gratis och det brukar allt som oftast resultera i en mysig dag ute i skog och natur. 

Plocka svamp – var hittar jag dem?

Hösten är här, och det innebär att de flesta svampar är redo att plockas, rensas och ätas! Efter regn kommer solsken, eller svamp? Det är nämligen ett ypperligt läge att ge sig ut på svampplockning någon vecka efter ett kraftigt regn, då har svamparna börjat ploppa upp i skogen.
Du ska däremot inte ge dig ut i regn, utan det mest optimala svampplockar- vädret är en mulen dag utan regn, eftersom väta kan försämra kvaliteten på svamparna. Svampar växer i de flesta skogar, men flest hittar du i en skog där det är fuktigt. Svamparna trivs i mossa, under lövtäcken eller nära sjöar.

Bra att ha när du ska plocka svamp

  • Kläder efter väder. Klä dig med lager på lager.
  • En svampkniv. Så att du kan skära och rengöra svampen.
  • En korg eller papperspåse. Svampar ska förvaras luftigt och mår inte bra av att ligga i en plastpåse.
  • Mat och dricka smakar alltid bäst ute i naturen, eller hur?
  • En laddad mobil, alternativt en karta eller GPS. Så att ni inte går vilse på utflykten.

Vilka svampar kan jag plocka?

Det är alltid bra att ha med sig en svampbok när du ger dig ut på jakt, så att du vet vilka svampar som går att äta. En regel är att bara plocka sådana svampar som du är säker på att man kan äta. I Norden har vi över 10 000 svamparter, varav drygt 100 av dem är bra matsvampar. Det finns med andra ord en hel del svamp som du inte bör stoppa i munnen.
Ett tips är att plocka hela svampen ur marken, så att du kan se svampens fotbas. Då blir det lättare för dig att avgöra vilken svamp det är.

Grovrensa i skogen

Ett tips är att grovrensa svampen redan i skogen, så att du slipper dra med dig onödiga rester hem. När du rensar ska du låta friska skivor, rör och taggar vara klar. Kolla efter insektsägg och ta bort de delar av svampen som angripits av insekter. Blir du sugen på att tillaga svampen direkt? Ta med dig ett stormkök och tillaga lunchen på plats!

Köp ditt stormkök här

66427

Korg - Lägg svampen i en praktisk korg

66428

Tillaga - Ta med dig redskap för att tillaga svampen direkt i skogen

Plocka bär

Att plocka bär är en riktig win-win. Du kommer ut i naturen och får massor av frisk luft, samtidigt som du (förhoppningsvis) hittar massvis med söta och smaskiga bär! På höstkanten kan du bland annat hitta blåbär, lingon, björnbär och hjortron i våra bärrika skogar.

Men vad bör man tänka när man ger sig ut på bärjakt?

Bärplockare & bärrensare 

Bärplockaren kommer du snabbt att älska, berry much! Bärplockaren underlättar när du ska plocka vilda bär då du kan samla många bär samtidigt. Du för enkelt bärplockaren genom bärriset och då repas bären av och samlas in i plockaren. Det kan krävas lite gallring av blad som följer med, men det gör du enkelt med en bärrensare.

Vårt sortiment inom bär- och svampplockning

Ta med dig en (eller två) korgar

Glöm inte att ta med dig något att lägga bären i, som tillexempel en korg. Ett tips är också att ta med dig olika papperspåsar, så att du kan sortera de olika bären direkt.
Du behöver inte bara ta med dig en tom korg att samla bär i, glöm inte att fylla en korg med god picknik och något värmande att dricka.

Här hittar du allt inom friluftsliv

Vad ska jag göra med alla bär?

Det finns massor av goda saker du kan göra av dina bär. Givetvis går de bra att äta precis som de är, det finns ju inget som går upp emot egenplockade bär! Du kan enkelt också koka sylt på bären, eller göra gelé.

66425

Sylt - Gör din egen sylt av bären du har plockat

Så här gör du sylt av dina bär

  • Blanda dina bär med syltsocker i en kastrull.
  • Koka upp blandningen under omrörning, så att bären släpper sin vätska.
  • När bären har släppt sin vätska, låt det koka försiktigt i ytterligare 5 minuter.
  • Häll upp sylten i glasburkar och förslut dem.
  • Förvara sylten kallt.

Bon appetit!