Rengöring av grillen: Allt du behöver veta

Rengöring av grillen: Allt du behöver veta

Behöver din grill rengöras? I så fall har du kommit rätt. I den här guiden visar vi hur du håller din grill i bästa möjliga skick, förlänger grillens livslängd och ser till att grillmaten alltid smakar så bra den bara kan. Detta tack vare att grillen är ren.

Att ha en ren grill är inte bara en fördel för smaken på det du grillar. Det är också viktigt för att din grill ska hålla i många år framöver och så att du kan tillaga maten på ett hygieniskt sätt.

Oavsett om du är en nybörjare på grillning eller en grillmästare, har vi tagit fram denna guide för att ge dig ett antal praktiska och lättbegripliga råd om hur du håller grillen ren och klar att användas direkt.

Varför är det viktigt att rengöra grillen? 

När du lägger tid och pengar på en bra grill är det också naturligt att du vill att den ska hålla så länge som möjligt och ge den bästa grill-upplevelsen varje gång du tänder den. Grundlig rengöring av din grill är helt avgörande för att den ska hålla länge och något som du bör försöka göra till en del av din grillrutin.

Förläng livslängden

Regelbunden rengöring gör att grillens livslängd kan förlängas rejält. Matrester, fett och annat som ansamlas på grillen kan göra att grillens ytor och beslag börjar korrodera och rosta, speciellt om grillen inte är tillverkad av gjutjärn eller rostfritt stål. Genom att ta bort dessa ansamlingar kan du undvika onödiga skador på grillen och se till att den fortsätter att se ut som när den var ny.

Gamla matrester

En ren grill är också viktigt för att smaken ska bli så bra som möjligt. Gamla matrester och fett som har ansamlats kan påverka smaken på maten du grillar, och det sällan till det bättre. Genom att hålla grillen ren kan du vara säker på att det bara är smaken på maten du tillagar du känner.

Hälsoskäl

Det är också hela hälsoaspekten. Matrester som finns kvar på grillen kan göra att bakterier växer till. Dessa kan överföras till maten du tillagar. En del väljer att bara bränna bort bakterierna när grillen tänds, men det räcker inte alltid.

Genom att rengöra din grill regelbundet eliminerar du dessa potentiella hälsorisker och ser till att grillen är säker att använda.

Genom att göra rengöringen av grillen till ett stående inslag i din grillrutin kan du njuta av välsmakande, säker mat från en grill som du kommer att ha glädje av i många år framöver. Här nedan kan du läsa mer om hur du rengör grillen.

Vad behöver jag för att rengöra grillgallret och resten av grillen?

För att rengöra din grill på djupet räcker det inte att bara torka av den snabbt. Men det är nog ingen nyhet för dig...
Du kan och bör istället införskaffa ett antal artiklar som hjälper dig att ta bort smuts från grillgallret och grillen.

90321

Här är en lista över den mest nödvändiga utrustningen och rengöringsprodukter som hjälper dig att få grillen skinande ren (igen):

  • Grillborste: Detta är första försvarslinjen mot fastbränd smuts och matrester på grillgallret. En bra grillborste har styva borst som skrubbar effektivt utan att skada gallret. Gör det till en vana att använda grillborste varje gång du använder grillen.
  • Såpa: En mild lösning av såpa och vatten kan vara otroligt effektiv när det gäller att lösa upp och ta bort smuts. Det går bra att använda vanligt diskmedel, men det finns även speciella grillrengöringsmedel som är utformade för att ta bort envisa fläckar. Du kan även använda brunsåpa – läs mer om detta längre ner.
  • Baljor: En stor balja är bra när du ska blötlägga och förbehandla de olika delarna på grillen före rengöring. En blandning av varmt vatten och såpa kan lösa upp fastbränd smuts och göra att det går lättare att skrubba bort den.
  • Fettlösande rengöringsmedel: Detta är ett måste när du ska ta bort fettfläckar, som kan vara svåra att få bort med vanlig såpa och vatten. Om du har en sprayflaska med fettlösande medel kan du också ta bort mycket av smutsansamlingar.
  • En mjuk kökssvamp: En mjuk kökssvamp är perfekt när du ska rengöra grillen utvändigt och dess ömtåligare delar. Svampen tar enkelt bort smutsen utan att repa ytan. Det gör att du kan hålla grillen ren utan att skada dess ytor.

Som du ser är dessa olika medel och lösningar viktiga för att hålla grillen ren. Genom att ha dem till hands kan du också se till att grillen rengörs noga efter varje användning. Kom ihåg att regelbunden rengöring är nyckeln till en ren och välfungerande grill.

Kan jag använda brunsåpa för att rengöra grillen?

Ja, du kan använda brunsåpa för att rengöra grillen. Brunsåpa är ett effektivt och naturligt rengöringsmedel som är känt för sina fettlösande egenskaper. Den kan hjälpa till att lösa upp fastbränd smuts och fett på grillgallret och andra delar av grillen.

Blanda brunsåpan med varmt vatten för att få en effektiv rengöringslösning. Applicera såpalösningen på grillen och låt verka i några minuter. Skrubba därefter grillen ren med en borste. Kom ihåg att skölja av grillen noga med rent vatten efter rengöringen för att få bort såparesterna. Biltema säljer tyvärr inte brunsåpa, men vi har många andra produkter som du kan använda för att rengöra din grill. 

Steg för steg-guide för rengöring av grillen

Nu har du koll på alla redskap och rengöringsmedel du behöver för att kunna rengöra grillen. Nedan hittar du en steg för steg-guide för rengöring av grillen. Använd instruktionerna oavsett om du bara vill rengöra grillen grundligt eller om du precis har tagit ut den från boden och vill göra den i ordning för en ny säsong.

Rengöring av grillgallret

Att rengöra grillgallret är viktigt eftersom det är på denna yta som maten tillagas. Börja med att ta bort eventuella större matrester med hjälp av en grillborste. Om smutsen eller rosten sitter hårt kan du behöva blötlägga gallret ett tag först. Fyll en stor balja med en blandning av varmt vatten och diskmedel och låt gallret ligga i blandningen i mellan 30 minuter och en timme.

När gallret har legat i blöt en stund borstar du bort fastbränd smuts och rost med grillborsten. För fläckar som sitter hårt kan du blanda bakpulver och vatten för att använda som ett naturligt skurmedel. När du har borstat rent gallret sköljer du av det med rent vatten och torkar noga.

Rengöring av grillen invändigt

Rengöring av grillen invändigt är lika viktigt som att rengöra gallret. Börja med att stänga av grillen och ta försiktigt bort värmeelementet. Diska rent droppbrickan med varmt såpavatten och en mjuk kökssvamp. För att ta bort smuts som sitter hårt kan du använda en grillborste eller skurborste. Kom ihåg att skölja av och torka noggrant efter rengöringen.

Skruva försiktigt loss alla delar och tvätta varje del separat. Om det finns fastbrända rester eller fett kan du behöva blötlägga delarna i en såpalösning ett tag innan du borstar dem rena. När alla delar är rena torkar du av dem och sätter tillbaka dem.

Rengöring av grillen utvändigt

Rengöring av grillen utvändigt gör inte bara att grillen ser bra ut, utan skyddar även grillens material, som ytor i rostfritt stål och gjutjärn. Torka av grillen med en mjuk trasa som du har doppat i varmt såpavatten. Använd en mjuk kökssvamp för att skrubba bort fläckar som sitter hårt. Undvik att använda hårda skurborstar eftersom de kan repa och skada grillens yta.

Efterbehandling av grillen

När grillen är ren och torr är det dags för efterbehandlingen. Smörj grillgallret med en smakneutral olja på en torr trasa. Det hjälper till att förhindra rostangrepp och gör att grillen blir enklare att rengöra nästa gång du grillar. Använd lite hushållspapper eller en torr trasa för att fördela oljan jämnt över gallret.

Efterbehandling kan även inkludera applicering av en skyddande beläggning utvändigt på grillen. Det är extra fördelaktigt att smörja grillens ytor om dessa är i rostfritt stål eller av gjutjärn.

Förebyggande rengöring: Så förvarar du grillen korrekt

Att du förvarar grillen korrekt är lika viktigt som att den rengörs regelbundet. Åtminstone om du vill säkerställa att grillen håller länge och att prestandan upprätthålls.

Först och främst ska du se till att grillen är helt ren och torr innan du ställer undan den. Det förhindrar att det bildas rost och skador orsakade av fukt och smuts.

Om du har en täckt terrass eller en bod är det den perfekta platsen att förvara grillen på. Där är den skyddad mot väder och vind samtidigt som risken för rost och skador minimeras.

Om du inte har möjlighet att ställa grillen under tak/skyddat kan du överväga att köpa ett överdrag till grillen. Ett grillöverdrag är utformat för att följa grillens konturer och ger ett extra skydd mot vädrets makter. Ett överdrag gör också att grillen skyddas mot damm och smuts i väntan på en ny grillsäsong ska starta.

Rengör efter längre förvaring

När du ska använda grillen igen efter en längre tids förvaring bör du rengöra den noga. Börja med att skölja av grillen med kallt vatten för att ta bort smuts som sitter löst. Därefter kan du använda varmt såpavatten för att rengöra grillen mer grundligt. Smuts som sitter hårt kan du ta bort med hjälp av en grillborste. Kom ihåg att skölja av grillen noga efter rengöringen för att få bort såparesterna.

En del väljer att bränna bort eventuella rester innan de använder grillen när den inte har använts på länge.

Genom att följa de här råden håller du grillen i bästa möjliga skick och redo för användning oavsett hur länge den har stått oanvänd.

Extra tips och tricks för enkel rengöring av grillen

En ren grill gör inte bara att grillmaten smakar bättre, det gör också att grillningen blir säkrare och mer effektiv.
Här är några extra tips och tricks som kan göra att det går ännu enklare att rengöra grillen:

  • Använd en ny foliebricka för att samla upp fett: En av de största utmaningarna när man ska rengöra grillen är att hantera fettet som droppar ner från maten under tillagningen. En enkel lösning är att ställa en ny foliebricka under grillgallret för att samla upp detta fett. När du har grillat klart slänger du bara foliebrickan, vilket gör att rengöringen blir mycket enklare. Ofta kan du emellertid använda foliebrickan flera gånger så att du inte slösar onödigt med naturens resurser genom att slänga en foliebricka varje gång som du har grillat.
  • Använd hushållspapper för att smörja grillgallret: Innan du börjar grilla rekommenderar vi att du smörjer grillgallret så att inte maten fastnar. Du kan enkelt göra detta genom att doppa en bit hushållspapper i en smakneutral olja och sedan använda en tång för att gnugga hushållspapperet mot gallerytan.
  • Använd en mild såpalösning för att lättare ta bort smuts: Även om starka rengöringsmedel kan ta bort hårt sittande smuts effektivt kan de också skada grillens ytor. En mild såpalösning kan ofta vara lika effektiv och den skadar inte grillens finish samtidigt som den tar bort matrester som annars kan påverkan smaken på grillmaten. Ett bra tips är att rengöra grillen med jämna mellanrum.
  • Håll grillborsten ren: En ren grillborste är avgörande för effektiv rengöring. Skölj av borsten under rinnande varmt vatten efter att du har använt den för att ta bort eventuella matrester. Om borsten börjar bli sliten eller om borsten lossnar, byt ut den för att förhindra att borsten hamnar i maten.
  • Förvara grillen korrekt: När du har rengjort grillen är det som sagt viktigt att förvara den korrekt för att skydda den mot vädrets makter och förlänga livslängden på den. Använd alltid ett grillöverdrag och se till att grillen är helt torr innan du täcker över den. En torr grill gör att det inte bildas mögel eller annat oönskat kommer in i grillen. Du behöver inte oroa dig för rost om din grill är tillverkad i rostfritt stål – men det ändå alltid bra att se till att grillen är torr.

Genom att följa dessa tips och tricks kan du göra rengöringen av din grill till en smidig och rutinmässig del av grillningen. Det gör i sin tur att du alltid får bästa möjliga grillresultat varje gång du tänder grillen.

90322

Sammanfattning: Så rengör du grillen med lyckat resultat

Att hålla grillen ren är helt avgörande för att grillupplevelsen ska bli optimal. För att förlänga grillens livslängd och prestanda till att förbättra matens smak och livsmedelshygienen är regelbunden rengöring av grillen ett måste. Det är också en tidsmässig och ekonomisk investering som lönar sig i slutändan.

I den här guiden har vi gått igenom hur du rengör din grill steg för steg, allt från grillgallret till grillens insida och utsida, och hur du efterbehandlar grillen för att skydda den och förlänga dess livslängd. Vi har också tagit upp de viktigaste punkterna när det gäller korrekt förvaring av grillen och gett dig några tips och tricks på hur du enklare kan rengöra grillen.

Relaterade artiklar

Därför ska du ha en campinggrill

Därför ska du ha en campinggrill

Läs mer om fördelarna med en praktisk campinggrill.

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Grillsäsongen känner inga gränser

Grillsäsongen känner inga gränser

Det går att grilla året runt – även om maten ska avnjutas inomhus. Läs mer om året-runt-grillning här!