Så väljer du rätt gräsklippare

Vem drömmer inte om den perfekta gröna gräsmattan? Och vem funderar inte både en och två gånger kanske kring valet av gräsklippare för att få nå det bästa resultatet? Det finns en mängd olika typer av modeller att välja mellan när det kommer till gräsklippare.

Ibland kan det vara svårt att avgöra vilken gräsklippare som är bäst. Vad är exempelvis skillnaden på en bensindriven och batteridriven gräsklippare? Spelar storleken på din gräsmatta någon roll? Att välja rätt gräsklippare är inte helt enkelt, men med rätt gräsklippare till din trädgård, får du mer för pengarna. Vi på Biltema har därför tagit fram några enkla frågor att fundera kring innan du gör ditt val av gräsklippare.

Hur stor yta ska du klippa?

Vilken gräsklippare som är bäst för just dig beror på ditt behov och den yta du ska klippa. Prestanda och typ av klippare är därför två viktiga områden att fundera kring för att avgöra hur krävande yta du ska klippa. För den med en mindre gräsmatta kan en el- eller batteridriven klippare kännas smidig då du inte behöver tänka på påfyllning av bensin eller underhåll av motor. Batteri är praktiskt att arbeta med men har en kortare användningstid eftersom batteriet behöver laddas. Elgräsklippare behöver sladd vilket begränsar den något. För den med stor tomt lämpar sig kanske en kraftfull bensinklippare bättre.

Hur komplicerad tomt har du?

Har du en större gräsmatta är det en fördel att välja en gräsklippare som är mer kraftfull, såsom en bensindriven gräsklippare. Den behöver inte laddas och har längre användningstid, vilket gör att den kan täcka större gräsytor, backar och lutningar. Bensindrivna gräsklippare finns även med drivning, vilket kan vara bra om din gräsmatta är större eller mer kuperad.

Fördelen med batteri är både att den är betydligt mer miljövänlig än bensin, men också att den är helt sladdlös. Beninmaskinen lämpar sig däremot bättre om du har stora ytor med mycket sly och svåråtkomliga utrymmen där en mer kraftfull gräsklippare behövs.

Hur mycket jobb vill du lägga ner?

Vilken gräsklippare som är bäst för just dig beror även på hur mycket tid och ork du är intresserad av att lägga ner. Med en robotgräsklippare slipper du göra jobbet själv, då den klipper gräsmattan åt dig. En självgående robotgräsklippare klipper lite och ofta, vilket gör att du inte behöver kratta och göda lika ofta. Din robot underhåller gräsmattan åt dig! Väljer du en mer traditionell klippare som är batteri-, el- eller bensindriven krävs det däremot lite mer jobb.

Vilken prisnivå vill du lägga dig på?

De billigaste gräsklipparna har oftast mindre klippbredd och saknar drivning. Dessa gräsklippare finns både som el- eller bensindrivna varianter och passar med fördel till mindre och enkla gräsmattor. Om du däremot lägger dig på en mer medelnivå i pris, är den bensindrivna gräsklipparen med drivning det bästa alternativet. Den passar till den lite större gräsmattan och ger en klippbredd som är något större än de billigaste gräsklipparna. I den dyrare kategorin hittar du både bensin- och batteridrivna gräsklippare. De dyraste bensindrivna gräsklipparna har en bred klippbredd med kraftfulla motorer och drivning. Dessa finns även med batteristart och passar till stora och kuperade gräsmattor.

Batterigräsklippare är relativt dyra, men är väldigt praktiska. De passar främst till den mindre gräsmattan då du slipper både bensin, underhåll och sladd. Robotgräsklippare är mer exklusiva och hamnar i den högsta prisklassen. De passar till den lite enklare tomten och för den som vill göra minsta möjliga med sin gräsmatta.

Hur tänker du kring miljö?

Vill du ha det mest miljövänliga alternativet bör du satsa på en gräsklippare med el- eller batteridrift.

 

Biltema Service - Gräsklippare

Vi monterar din nya gräsklippare, gör justeringar och fyller på motorolja. Vi provkör även din gräsklippare för att säkerställa att du kan börja använda den direkt när du kommer hem.

Pris för montering: Från 250 kronor.

Vårt utbud av gräsklippare

 

Relaterade artiklar

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Det finns många roliga och gröna projekt att ta sig ann i trädgården. Samla dina kreativa idéer och förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss!

Inred trädgården

Inred trädgården

Är det dags att göra i ordning trädgården inför säsongen? Kolla in vårt breda utbud av utemöbler som skapar din trädgårdsoas.