Spolarvätska på vintern - detta bör du tänka på

När graderna börjar sjunka allt lägre och vi välkomnar vintern så möts vi ofta av snö, is och slask ute på vägarna. Och med vinterväglaget kommer även vissa krav på din bil, för att du ska kunna ta dig fram säkert längst med vägarna. Bland annat är det otroligt viktigt att du har rätt typ av spolarvätska, så att du ser ordentligt och så att spolarsystemet inte fryser.

Att välja rätt spolarvätska för din bil under vintern är avgörande för att säkerställa en klar sikt och en säker körning. Olika spolarvätskor har nämligen varierande uppsättningar av innehåll och egenskaper. Därför lämpar sig vissa spolarvätskor bättre under vintersäsongen medan andra fungerar bättre under sommaren.

I den här guiden får du ta del av några viktiga aspekter att tänka på när det gäller din spolarvätska under våra kalla vintermånader.

Rätt spolarvätska och torkarblad i gott skick är A och O för din körning under vintern.

Därför ska du byta spolarvätska under vintern

Spolarvätska med alkohol

När det börjar bli minusgrader är det viktigt att du har koll på vilken typ av spolarvätska du har i behållaren. Var noga med att kontrollera spolarvätskans fryspunkt, för om den skulle frysa kan både spolarsystemet och torkarutrustningen sluta att fungera. Därför är det viktigt att du på vintern har en spolarvätska som är avsedd för vinterbruk och som innehåller alkohol så som etanol och isopropanol. Alkoholen skyddar nämligen spolarsystemet och förhindrar att spolarvätskan fryser.

Färdigblandad eller koncentrerad spolarvätska?

I vårt sortiment hittar du både färdigblandade spolarvätskor och koncentrerade spolarvätskor. Du kan använda båda under vintern, så länge du är noga med att kontrollera spolarvätskans fryspunkt och frostskydd. En fördel med den koncentrerade spolarvätskan är att du själv blandar ut den med vatten, och på så vis kan påverka hur koncentrerad spolarvätskan blir och vilka egenskaper den får.

Så spär du ut din koncentrerade spolarvätska på vintern:

Beroende på årstid och temperatur så ska våra koncentrerade spolarvätskor späs med olika mängd vatten. För vintertid, beroende på temperatur ska de blandas enligt följande:

  • Vid cirka -18 °C ska du blanda 1 del spolarvätska + 2 delar vatten.
  • Vid cirka -30 °C ska du blanda 1 del spolarvätska + 1 del vatten.
  • Vår outspädda spolarvätska kan användas vid ned till -80 °C.

Vårt sortiment av spolarvätskor

Ren sikt under vintern

Många av våra vintervägar saltas regelbundet. Och vägsaltet bildar snabbt en mjölkig, vit hinna som lägger sig över vindrutan och kan skymma sikten. Därför är det otroligt viktigt att du har rätt spolarvätska, och torkarblad i gott skick under vintern. Spolarvätskan som är avsedd för vintern innehåller frostskyddsmedel och tensider som resulterar i att vägsaltet är lättare att spola bort från rutan.

Hitta nya torkarblad här

Rengör rutan invändigt och utvändigt

Trots torkarblad i gott skick kan det ju vara så att det finns envis smuts som inte vill försvinna, eller som torkarbladen inte når. För att hålla rutan helt ren och fri från imma som ofta bildas på insidan av rutan när det är kallt ute, kan det vara en bra idé att även se över om du ska investera i en vindruterengörare eller fönsterrengöringsdukar.  

Pssst...!

Det kan även vara en god idé att investera i en pre-icer och de-icer som hjälper till att ta bort och förebygga frost på rutorna.

Köp siktförbättringsmedel här

Relaterade artiklar

Byt till vinterdäck

Byt till vinterdäck

En av de viktigaste förberedelserna är att byta till vinterdäck. Men varför är det så viktigt? Och hur går processen till?

Så halkbekämpar och snöröjer du din uppfart

Så halkbekämpar och snöröjer du din uppfart

Det finns flertalet metoder för att hålla garageuppfarten och gårdsplanen fri från is och snö. Vi hjälper dig!

Utrustningen du behöver ha i bilen innan vintern är här

Utrustningen du behöver ha i bilen innan vintern är här

För att säkerställa att körningen blir säker och problemfri är det viktigt att vara väl förbered och ha rätt verktyg i bilen inför vintern.