Utrustningen du behöver ha i bilen innan vintern är här

Vintern är en krävande årstid att köra på, speciellt när vägarna är täckta av snö och is. För att säkerställa att körningen blir säker och problemfri är det viktigt att vara väl förbered – för även med dagens teknik och utrustning finns det några saker som är oumbärliga att ha i bilen när Sverige är klätt i vitt.

Vänta inte tills du verkligen behöver det!
Några av sakerna som vi tar upp här kanske kan verka överflödiga att alltid ha i bilen. Men det är först när du står vid sidan av vägen med varningsblinkersen som du önskar att du hade dem. Det är trots allt så att det är bättre att ha dem och inte behöva dem – än att behöva dem och inte ha dem.

Kom ihåg-lista – saker att ha i bilen för vintern

Byt till vinterdäck i tid!

Att byta till vinterdäck är inte bara en rekommendation, det är också ett lagkrav i Sverige när vintern kommer. Vinterdäck har bättre grepp på hala och snötäckta vägar, vilket ger ökad säkerhet och bättre köregenskaper. På Biltema hittar du allt du behöver för att byta däcken själv – enkelt, snabbt och billigt – och du kan göra det när det passar dig, utan att du behöver vara beroende av en bokad tid på en verkstad/ett däckföretag. 

Skydda dig mot punktering med ”reservhjul på burk”

Ett genialt tips är att ha en burk med ”Däckfix” liggande i bilen. Om olyckan skulle vara framme och du får punktering. reparerar och pumpar däckfix punkterade däck utan att du behöver ta av hjulet. Se även till att du har ett reservdäck som är i bra skick och verktyg för att byta däck. 

Allt inom skyddtätningsmedel

Bra grepp om situationen

Kedjor är nämligen inte något som hör till det förgångna. Ibland behöver bilen lite extra grepp för att ta sig fram, speciellt om du kör på odubbade däck. Och det är det ju många av oss som gör idag.
Snökedjor är dock inte det enda alternativet om det är lite för halt för din bil. Det finns nämligen broddar för bilen, tillverkade av nylon och konstruerade för temperaturer ner till -35 grader. Eller kanske föredrar du en antislirmatta som kan ge dig det där lilla extra greppet du behöver för att ta dig loss. Dessa kan kopplas ihop vid behov.

Allt inom snökedjor

Ökad säkerhet med bra sikt

Alla som har fått slut på spolarvätska på slaskiga vintervägar kan skriva under på att de önskar att de hade haft en extra dunk spolarvätska liggande i bilen. Du bör alltid ha extra spolarvätska liggande i bilen, även på vintern. Något annat du bör ha är en extra uppsättning torkarblad eller två. Tänk på att vinterkylan kan göra att du behöver byta torkarblad tidigare än väntat.

Snöborste och isskrapa måste du naturligtvis ha, och då är det praktisk att ha båda delar i ett, som vår isskrapa med teleskophandtag.

En siktförbättrande spray som de-icer spray kan hjälpa dig att hålla rutorna och backspeglarna isfria, och det går även bra att använda sprayen på gummilister. Du kan också använda en pre-icer, som är mer förebyggande. Du sprayar medlet på bilens vindruta om det ska bli frost. Den tillfälliga beläggningen absorberar fukt och förhindrar att den sätter sig på glaset. 

Undvik att bli stående med urladdat batteri

När det gäller bilbatterier och kyla är det klokt att vara väl förberedd. En starthjälp eller startkablar i bilen gör att du inte behöver oroa dig för att bli stående vid vägkanten med ett urladdat batteri.

En starthjälp kan också användas för att ladda elektronisk utrustning, som mobiltelefoner. Det är så klart praktiskt, inte minst om du behöver ringa efter hjälp, men har tömt mobilens batteri. Om du skulle behöva ett nytt batteri till din bil har vi naturligtvis det på Biltema.

Undvik att lås och packningar fryser

Låsolja är en bra förebyggande åtgärd på bilar där klimatet kräver detta. Detsamma gäller smörjning av dörrlisterna med silikon. Annars kan du riskera att dörrlisterna rivs loss, vilket är både dyrt, bökigt och irriterande. En dragig bil är det sista du vill ha på vintern.

Med de här sakerna på plats kan du känna dig säkrare på svenska vintervägar. Förhoppningsvis behöver du inte använda allt vi har nämnt, men som vi nämnde i början av artikeln: Det är bättre att ha dem och inte behöva dem, än vice versa.

Relaterade artiklar

Komfort och säkerhet i din bil

Komfort och säkerhet i din bil

Det är många aspekter som bidrar till att du trivs och känner dig säker i din bil. Alla har vi olika önskemål och behov och på Biltema har vi något för alla bilälskare.

Reflexer till hela familjen

Reflexer till hela familjen

Här kommer en bra guide om reflexer så vi syns när mörkret faller.

Så halkbekämpar och snöröjer du din uppfart

Så halkbekämpar och snöröjer du din uppfart

Det finns flertalet metoder för att hålla garageuppfarten och gårdsplanen fri från is och snö. Vi hjälper dig!