Välj rätt flytväst - för dig, ditt barn och din hund

Välj rätt flytväst - för dig, ditt barn och din hund

När det är dags att sätta sig i en båt och ge sig ut på sjön är det viktigt att använda sig av flytväst. Det gäller inte bara barn, utan även vuxna och till och med husdjur som har lust att hänga med ut på äventyr. Men hur ska man tänka när man köper en flytväst? Ska du välja en räddningsväst eller en uppblåsbar flytväst? Vilken modell du ska välja beror såklart på vad du ska använda den till. Vi guidar dig genom flytvästdjungeln! 

Seglarväst 

Seglarvästen är den absolut vanligaste flytvästen, och är ett bra alternativ för de flesta som ska ge sig ut till sjöss. Vår seglarväst har fluorescerande detaljer, bra passform och är utrustad med en kraftig dragkedja. Den här västen är inte utformad för att vända en person till ryggläge i vatten, utan är bara ett flythjälpmedel som endast bör användas av simkunniga.
 

Räddningsväst 

Räddningsvästar är främst till för barn och icke simkunniga personer. De är designade för att vända en medvetslös person tillryggläge i vatten och är alltid utrustade med visselpipa och reflexer. Flytvästens krage håller upp huvudet så att mun och näsa hamnar ovanför vattenytan. Vår räddningsväst är i färgen fluorescerande orange som syns tydligt om den hamnar i vatten.
 

Uppblåsbar flytväst

En uppblåsbar flytväst är i icke aktiverat läge liten och smidig att röra sig i. Den är utrustad med en sensor som automatiskt blåser upp västen med hjälp av en gaspatron när den kommer i kontakt med vatten, men västen kan också aktiveras eller blåsas upp manuellt. Uppblåsbara flytvästar rekommenderas för simkunniga personer som väger över 40 kg. 
 

Sportväst

En sportväst lämpar att använda vid utövning av vattensport, som wakeboarding, vattenskidåkning, men passar också utmärkt för ett vanligt båtliv. Vår sportväst har en extra bra passform tack vare fyra kraftiga remmar med snabbspännen som gör att västen sitter nära kroppen och är enkel och smidig att ta av och på. 
 

Flytvästar för hund och katt 

Våra flytvästar för djur lämpar sig för hundar eller katter. De fästs med vadderade remmar runt hals och mage och är utrustade med bärrem och fästpunkt för koppel. 
 

Wear it, Sweden! 

Årligen, i Sverige, mister cirka 20 personer livet till följd av drunkning i samband med olyckor där fritidsbåtar är inblandade. Den som oväntat och ofrivilligt faller i sjön befinner sig i en farlig situation. Det plötsliga, oväntade fallet är en helt annan sak än att frivilligt hoppa i sjön i samband med bad och lek. Svenska Livräddningssällskapet har därför initierat kampanjen "Wear it, Sweden!" med målet att få fler att använda flytväst i, på och vid vatten. På Biltema vill vi vara med och sprida budskapet. Läs mer på Svenska Livräddningssällskapets hemsida
 

Relaterade artiklar

Brandsäkerhet på båten – säkerhet ombord

Brandsäkerhet på båten – säkerhet ombord

I den här artikeln tittar vi närmare på vilka situationer som kräver att du är extra vaksam och vilken brandsäkerhetsutrustning du bör ha ombord på din båt.

Flytvästar för hundar: Allt du behöver veta

Flytvästar för hundar: Allt du behöver veta

Säkerheten är viktigast ute på havet, även när det gäller våra fyrbenta vänner.

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

Vi ger tipsen för en underbar sommar till havs, för hela familjen.