Så bytar du kedja för oväxlade/navväxlade cyklar

Så bytar du kedja för oväxlade/navväxlade cyklar

Vill du lära dig byta kedja på din pendelcykel? Då har du kommit rätt! Här guidar vi dig kring allt du behöver veta för att byta kedja på din ovväxlade/navväxlade cykel..

Lär känna din cykel

Varje cykel utan växlar eller med navväxel kommer förr eller senare behöva en ny cykelkedja. Att byta kedja är inte så komplicerat och utgör en viktig kunskap när det gäller cykelunderhåll. Börja med att granska din cykel. Var det länge sedan du bytte kedja? Hur långt har cykeln rullat sedan dess, och viktigast av allt, känner du att kedjan hänger löst? Med tiden tänjs kedjan ut och drevet formar sig tillsammans med kedjan. Om kedjan är mycket sliten kan det finnas en risk att du också behöver byta drevet eftersom de kan ha slitits och töjts för mycket för att passa med en ny kedja.

Faktorer som påverkar cykelkedjan:

 • Körstil och körförhållanden.
 • Yttre förhållanden (fuktighet, smuts, salt)
 • Årstid, speciellt under vinterhalvåret.
 • Underhåll så som rengöring och smörjning av kedjan.

Vad behövs för kedjebytet?

Det behövs inte mycket mer än en kedjebrytare och en ny kedja för att utföra bytet.

 • Kedjebrytare används för att kapa kedjan.
 • Passande kedja för oväxlad/navväxlad cykel.

Kompletterande bra att ha saker hemma:

 • Ett reparationsställ för att kunna hänga cykeln och underlätta arbetet.
 • Ett kedjetvättset
 • Ett par mekanikerhandskar

Allt inom cykelverktyg

Cykelkedjan och kedjelåset

En cykelkedja är en rullkedja som består av flera sammansatta länkar som överför kraft från pedalerna till cykelns drivhjul och driver cykeln framåt. Men för att låsa ihop kedjeändarna så behövs en speciallänk, ett så kallat kedjelås. Kedjelåsen finns i olika varianter men vi ska prata om två vanliga typer i följande monteringsanvisning.

Montering, kedjelås med bricka

Detta är ett vanligt förekommande kedjelås för oväxlade/navväxlade cyklar. Det krävs inga specialverktyg för att låsa fast länken.

98877

Instruktioner - Montering, kedjelås med bricka.

Förarbete

Låt cykel stå stadigt på marken alternativt häng upp cykeln i ett cykelställ. Använd kedjebrytaren och kapa kedjan till rätt längd.

Så gör du

 1. Anslut båda ändarna av kedjan med länkpinnarna (A). Placera yttre brickan på en av länkpinnarna (B)
 2. Böj sedan kedjan försiktigt inåt tills den andra länkpinnen når hålet på låsbrickan (B) och klickar i (A).
 3. Kontrollera att länkarna kan röra sig i låset.

 

Låsa upp

För att låsa upp, böj kedjan mot dig som i punkt 2.

Montering, kedjelås med nyckelhål 

Denna typ kan också förekomma för oväxlade/navväxlade cyklar men förekommer ofta på cyklar med utanpåliggande växlar. Även i detta fall behövs inga specialverktyg för att låsa fast länken.

98878

Instruktioner - Montering av skjut på kedjelås med nyckelhål.

Förarbete

Låt cykel stå stadigt på marken alternativt häng upp cykeln i ett cykelställ. Använd kedjebrytaren och kapa kedjan till rätt längd.

Så gör du

 1. Fäst A och B i varje ände av kedjan och i varnadra så att kedjelåset är ihop, men inte låst.
 2. Trampa framåt tills kedjelåset är högst upp på kedjan.
 3. Låt cykeln stå stilla och greppa cykelstyret. Tryck ned på ena pedalen med foten, som om du skulle cykla iväg, och håll emot tills kedjelåset klickar på plats.

 

Låsa upp

Tryck ihop låset och öppna i motsatt riktning jämfört med när du låser, så att kedjelåset öppnas. Du kan använda en kedjelåstång för att underlätta detta moment.

Nu när vi lärt känna dessa två kedjelås då är ni redo för att byta er första kedja enligt instruktionerna nedan. 

Byte av kedjan 

Kapa den gamla kedjan med kedjebrytaren, här är det viktigt att räkna hur många länkar den gamla kedjan har. Samma antal länkar ska vara på den nya kedjan kapa vid behov. (OBS mät inte genom att jämföra längden mellan den gamla och nya kedjan, den gamla kedjan är oftast mycket längre då den har töjts. Risken är att du får en för lång kedja vid bytet.

Fortsätt sedan att följa stegen ovan beroende på vilket kedjelås du har.

Underhåll din kedja 

Hur ofta du ska underhålla kedjan varierar mycket beroende på hur du använder cykeln och i vilka väderförhållanden. Om du cyklar på grusigt eller lerigt underlag i blött väder behöver du oftare underhålla än om du cyklar på torr asfalt. Det bästa är att rengöra kedjan och smörja den regelbundet. Särskilt om det har varit blött eller smutsigt.

Enklare underhåll

 • Använd en torr trasa och torka av kedjan om den är blöt efter cykeltur.
 • Använd en borste för att borsta bort smuts och grus.

OBS! Använd aldrig starka rengörings- och avfettningsmedel som inte är avsedda för cykelkedjor. Det kan skada din cykelkedja och lösa upp det fabriksapplicerade fettet i navet.

Grovrengöring av cykelkedjan

Förr eller senare så kan kedjan bli riktigt lortig och börja svartna av smuts. Då kan det vara lägligt att tvätta rent kedjan med anpassad cykelrengöring. Med kedjetvätten så rengör man kedjan smidigt och grundligt utan att behöva plocka av kedjan.

Vid en grovrengöring är det mycket lämligt att använda ett cykelställ för att utföra detta smidigast. Om du använder en kedjetvätt, fäst den på den nedre delen av kedjan och se till att kedjan sitter ordentligt i borstarna på din kedjetvätt. Fyll kedjetvätten med medel upp till det angivna max-strecket på kedjerengöraren.

När din kedjtvätt är fylld med lösningsmedel, vrid vevarmarna framåt så att kedjan löper i kedjetvätten. När du har snurrat kedjan så många varv där du vet att smutsen har lossnat, ta bort din kedjetvätt och häll lösningsmedlet i en separat behållare. (OBS! Kontrollera alltid med lokala myndigheter för information om hur du ska göra dig av med använda lösningsmedel.)

Skölj ur din kedjetvätt och fyll den med tvål, upprepa sedan processen med att installera och cykla igenom kedjan i kedjtvätten tills kedjan är ordentligt sköljd. Viktigt att få bort så mycket som möjligt av lösningsmedlet då det kan påverka när du sedan smörjer kedjan på nytt. Samtidigt som du rengör din kedja är det en bra idé att torka av andra delar av ditt drivsystem som kan behöva uppmärksamhet.

Torka av din kedja genom att köra den genom en ren, torr trasa och låt kedjan lufttorka så den är helt torr, När kedjan är torr är det viktigt att smörja kedjan igen.

Använd en lämplig kedjeolja som är avsedd för ditt ändamål, det finns oljor som passar bättre i vissa väder än andra. Applicera en liten droppe på varje enskild nit. Trampa igenom kedjan så oljan sprider sig, främst i rullarna i kedjan. Använd sedan en ren, torr trasa för att torka bort överflödig olja från kedjan för att förhindra att smuts samlas på kedjan.

Vårt sortiment av cykelkedjor

Relaterade artiklar

Cykelservice - så gör du själv

Cykelservice - så gör du själv

Med våra guider utför du cykelservice själv.

Guide: Så servar och rengör du din cykel

Guide: Så servar och rengör du din cykel

We guidar dig i vad du bör tänka på när du ska serva och rengöra din cykel själv.

Vårda ditt elcykelbatteri

Vårda ditt elcykelbatteri

Ett batteri till en elcykel har en förväntad livslängd på 3-5 år om det sköts och underhålls på rätt sätt.