Så väljer du rätt cykeldäck och cykelslang

Så väljer du rätt cykeldäck och cykelslang

Behöver din cykel nya däck och cykelslang? Då har du kommit rätt! Här guidar vi dig kring allt du behöver tänka på när du ska köpa nya cykeldäck och cykelslangar.

Vilken typ av cykeldäck ska jag välja?

 • När du ska köpa cykeldäck är det viktigt att du köper ett som passar till din cykel och din cykling. Det vill säga tumstorlek och däcktyp.
 • Du behöver utgå från vilken typ av cykel du har och om du till exempel behöver ha ett extraförstärkt cykeldäck som i viss mån skyddar mot punktering.
 • Du behöver även bestämma dig om hur mönstrat däcket ska vara. Ju mer mönstrat däcket är desto tuffare underlag kan du cykla på.

I vårt sortiment hittar du:

 • MTB – däck
  Cykeldäck för mountainbikes.
 • City-/ standarddäck
  Cykeldäck för citycyklar och standardcyklar.
 • Racerdäck
  Cykeldäck för racercyklar

Så väljer du rätt storlek på dina cykeldäck

För att hitta rätt storlek på ditt cykeldäck behöver du ha två saker i åtanke:

 1. Däckets diameter
 2. Däckets bredd

Däckmåtten hittar du på sidan av däcket och består av olika typer av mått. Oftast ser det ut som på bilden nedan, där vi har färgmarkerat de olika typerna av mått åt dig.

92775

Måttförklaring

 • Det rosa måttet
  Det första måttet som är markerat med rosa i bilden är däckets storlek i millimeter och kallas ETRTO. Det anger bredden på däcket (40 mm) och diametern på fälgbädden (622 mm), det vill säga däckets innerdiameter.

 • Det blåa måttet
  Det andra måttet som är markerat med blått i bilden är däckets storlek i Tum. Det anger däckets ytterdiameter (28), profilhöjd (1 5/8) och bredd (1 1/2).
  På ett däck till en Mountainbike anges bara ytterdiameter och bredd, tex 29x 2,2.

 • Det gröna måttet
  Det tredje måttet som är markerat med grönt i bilden är ett så kallat franskt mått och anger däckets ytterdiameter i millimeter (700 mm) och däckets bredd (38 mm).

Vilket mått ska jag utgå från?

Använd dig av det mått som du känner dig mest bekväm med när du letar efter ett nytt cykeldäck.
Men ett tips är att använda sig av ETRTO-måttet när du söker cykeldäck till en standardcykel och Tum-måttet om det är en mountainbike

Köp cykeldäck här

Ta med det gamla cykeldäcket till butiken

Det kan vara en god idé att ta med det gamla cykeldäcket till butiken för att jämföra. Du kan oftast ha ett däck som är något bredare eller smalare än originaldäcket om du önskar det. Tänk bara på att däcket måste få plats innanför stänkskärmarna, V-bromsarna och gaffeln om du byter till ett bredare däck.

Vilken cykelslang ska jag välja?

När du vet storleken på ditt nya däck hittar du enkelt en passande slang med samma mått. Tänk på att en slang kan passa många olika bredder på däck så länge diametern är densamma. I vårt sortiment hittar du slangens mått i produktnamnet och i den tekniska specifikationen på webben samt på förpackningen i våra varuhus.

I bilden nedan ser du ett exempel på mått som kan stå i produktens namn.

92815
92814

Tekniska information - Förklaring av den tekniska specifikationen för våra cykelslangar.

Måttförklaring

 • 28”
  Den här siffran i produktnamnet representerar den ytterdiameter på däcket som slangen passar till.
 • 35/44
  Det här siffran representerar bredden på däcket som slangen passar till. I detta fall passar slangen till ett däck som har en bredd mellan 35–44 mm.
 • 622/630 mm
  Den här siffran representerar innerdiametern på däcket som slangen passar till. I detta fall passar slangen till ett däck som har en innerdiameter mellan 622/630 mm.

Våra cykelslangar

Rätt ventil

Det är inte bara storleken på slangen som är avgörande för om den passar i ditt däck eller inte. Du måste även ha rätt ventil för att du ska kunna pumpa dina däck.

Det finns olika ventiler att välja mellan. Det är viktigt att du väljer en ventil som passar ventilhålet i fälgen och är tillräckligt lång för att nå igenom fälgen.

Våra olika ventiler

92776

Dunlopventil

Dunlop är den ventil som användes nästan uteslutande förr och kallas även för cykelventil. Dunlopventilen har samma diameter som Schraderventilen och passar alltså samma ventilhål i fälgen.

Schraderventil

Den här ventilen är den vanligaste på cyklar idag. Schraderventilen är densamma som sitter på bilar, och kallar också för bilventil. Fördelen med den här ventilen är att du kan pumpa den på nästan alla bensinmackar. Schraderventilen har samma diameter som Dunlopventilen och passar alltså samma ventilhål i fälgen.

Prestaventil

Prestaventilen används på mer avancerade landsvägscyklar och mountainbikes där man vill ha ett högre tryck i däcken. Prestaventilen använder samma typ av pump som Dunlopventilen, men är mindre i diameter så hålet i fälgen är mindre och således inte kompatibel med Dunlop- eller Schraderventilerna.

Våra cykelpumpar

Relaterade artiklar

Mips-hjälmar - så funkar de

Mips-hjälmar - så funkar de

Här kan du läsa mer om hur Mips-hjälmarna fungerar och varför du bör använda en Mips-hjälm.

Guide: Så servar och rengör du din cykel

Guide: Så servar och rengör du din cykel

We guidar dig i vad du bör tänka på när du ska serva och rengöra din cykel själv.

Upptäck våra cyklar

Upptäck våra cyklar

Utforska vårt utbud av cyklar oavsett om du är en inbiten sportcyklist eller den glada citycyklaren.