Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Vårda träytorna på båten

Köpguide trävård ‒ ta hand om båtens träytor

De flesta träbåtsägare vet hur viktigt det är med trävård för att förhindra att träet bryts ner och förstörs. Att glida fram längs kobbar och skär ombord en blank och vällackerad träbåt väcker dessutom både glädje och lycka hos såväl passagerare som åskådare. I denna guide hjälper vi dig att hitta rätt ytbehandling till din träbåt.

Utvändig trävård

Båtens träytor måste naturligtvis skyddas från såväl UV-strålar som fukt och damm för att inte torka ut, mögla eller ruttna. Men träytorna måste också vara vackra att titta på. Om du vill ha en blank och slitstark yta är båtlack det mest naturliga valet. I vårt sortiment hittar du två alternativ ‒ 1-komponents uretanalkyd och 2-komponents polyuretan. Den sistnämnda har bättre nötningstålighet och tål dessutom kemikalier.

Invändig trävård

Även träytorna på däck och i ruffen behöver vårdas lika ömt som båtens utsida. Inuti båten kan det emellertid vara skönt att ha mer matta ytor för att slippa irriterande solreflexer. Då är ett matt båtlack eller en olja ett bra alternativ. På Biltema hittar du både inredningslack och träolja. Använd gärna vår grundolja för att mätta träet och göra det så motståndskraftigt mot vatteninträngning som möjligt.

Vanliga frågor om trävård

Hur sköter man om en träbåt?

Som alla båtar bör träbåten rengöras och torkas ordentligt. Den bör även målas och oljas varje år.

När ska man underhålla sin träbåt?

Underhållningsarbetet sker vanligtvis två gånger om året ‒ på hösten när båten tas upp och på våren innan båten ska sjösättas.

Vad kostar trävård för båt?

På Biltema hittar du produkter för trävård såsom båtlack, träolja och inredningslack från 99,90 kronor.