Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Barn i bilen

Köpguide barn i bilen – produkter som underlättar bilfärder med barn

En bil och dess skyddssystem är anpassade för vuxna. När du åker med barn i bilen är det viktigt att tänka på detta. Varken bilens säten, bälten eller krockkuddar är gjorda för barns mindre och bräckligare kroppar. Här går vi igenom hur du kan öka säkerheten för de barn som färdas i din bil.

Så åker du säkert med barn i bil

Barn är både mindre och mer sköra än vuxna människor. Därför är barn i bil mer utsatta vid en eventuell krock. Av denna anledning behöver du skydda dem lite extra. Barn bör till exempel sitta bakåtvänt tills de är åtminstone 4-5 år gamla. De bör även sitta i särskilda skyddsanordningar såsom bilbarnstolar, babyskydd eller bältesstolar när du färdas med barn i bilen. Även sparkskydd och en baksätesspeglar är produkter som underlättar vid bilfärder med familjen.

Det är nämligen inte nog med att barn använder bilbälte. Detta är något som alla bilens förare och passagerare ska göra enligt svensk lag. Men när du har barn i bilen behöver du alltså tänka lite extra på deras säkerhet.

Tänk på krockkuddarna när du färdas med barn i bilen

Airbags (krockkuddar) är säkerhetsmekanismer som ökar din säkerhet. De skyddar dig även fast du kanske inte ens lägger märke vid att de finns där. Men när du åker med barn i bilen bör du aldrig låta barnen sitta vid en krockkudde! Anledningen till detta är att krockkuddar utvecklar en väldigt stor kraft. Inte förrän när barnet är 140 cm långt eller längre kan du känna dig trygg med att placera hen vid en aktiv krockkudde.

Vanliga frågor om produkter för barn i bilen

Vad säger lagen om barn i bilen?

Enligt lagen ska barn kortare än 135 cm använda en typgodkänd särskild skyddsanordning. Några exempel på sådana är bilbarnstol, bältesstol, bälteskudde och babyskydd.

Vad ska man tänka på när man har barn i bilen?

Framför allt bör du tänka på att barnen sitter säkert innan du startar din bil. Bilbälten ska används på rätt sätt och barn bör inte sitta i passagerarsätet när airbagen är inkopplad.

Vad bör man ta med om man har barn i bilen?

Du bör bland annat ta med en bekväm barnstol till bilen som är anpassad för barnets ålder. Det kan också vara värt att packa med plåster samt en surfplatta för underhållning.