Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Bilbarnstolar

Köpguide bilbarnstolar – en säker bilstol ger en tryggare bilfärd

För att ditt barn ska kunna färdas säkert i bilen behöver du en bilbarnstol. En bra bilstol är därför ett av de viktigaste biltillbehören du kan köpa. Det finns dock mycket att tänka på när du gör ditt köp. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du ska köpa bilbarnstol.

Bör barnet sitta i ett babyskydd eller en bilbarnstol?

Ett babyskydd bör användas när barnet är nyfött och fram till ungefär 9 månaders ålder. När ditt barn har vuxit ur sitt babyskydd eller kan sitta upp själv är det dags att byta till en bilbarnstol. Detta sker vanligtvis vid cirka 9 månaders ålder. Bilstolen används då bakåtvänd tills barnet är ungefär 4-5 år. Först därefter bör en framåtvänd bältesstol eller en bälteskudde användas.

Så väljer du rätt bilbarnstol för ditt barn

Barn som är under 135 cm långa ska använda en särskild skyddsanordning vid bilfärder. Detta enligt svensk lag. Skyddsanordningen ska vara anpassad till barnets längd, vikt och ålder. En bilstol behöver inte bara vara lagom stor för ditt barn utan också monteras korrekt. Om bilbarnstolen är felaktigt monterad ger den inte ett fullgott skydd.

Det är viktigt att köpa en bilbarnstol som är bekväm, säker och lagom stor för barnet. För att enkelt kunna välja rätt bilstol för ditt barn behöver du veta barnets höjd och vikt. Dessa faktorer avgör tillsammans med barnets ålder vilken bilbarnstol som är lagom. Valet av bilstol kan dock även påverkas av vissa hälsoproblem.

En bra bilbarnstol behöver inte nödvändigtvis kosta skjortan. Det finns många bra och billiga bilstolar i Biltemas sortiment. Om du känner dig osäker på vilken bilstol du bör köpa kan du med fördel kontakta vår kundservice!

Vanliga frågor om bilbarnstolar

Hur länge håller en bilbarnstol?

En bilbarnstol har en beräknad livslängd på cirka 10 år. Livslängden kan dock påverkas såväl positivt som negativt beroende på hur den hanteras.

När ska man byta från babyskydd till bilbarnstol?

En bilbarnstol bör användas när ditt barn kan sitta självmant utan stöd eller har vuxit ur sitt babyskydd.

Hur fäster man en bilbarnstol?

Du drar bilbältet igenom de hål som finns i bilstolen. Därefter spänner du fast bältet i spännet och kontrollerar så att bilbarnstolen sitter fast.