Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Grenuttag

Köpguide grenkontakter – så väljer du rätt grenuttag

Grenuttag och grenkontakt är två namn på en och samma produkttyp. Den kallas ibland även för grendosa eller förgreningsdosa och är väldigt användningsbara när du har fler stickproppar att ansluta än det finns vägguttag. Du kan även använda en förgreningssladd när till exempel lampsladden inte räcker ända fram till vägguttaget. Men det finns vissa saker du bör tänka på när du köper grenkontakter – här berättar vi vad!

Flera olika slags grenuttag att välja mellan

Det finns flera olika sorters grenkontakter: 2-vägs, 3-vägs etc. De flesta har så kallade petskydd som försvårar för barn att råka peta i dem. Det finns även grenuttag med strömbrytare samt med lång sladd respektive kort sådan. De varianter som har en strömbrytare har en praktisk knapp som du kan trycka på för att bryta strömmen. En sådan kan kännas trygg att använda om du enkelt vill kunna slå på och av strömmen i dosan och till de inkopplade enheterna.

Det finns även fler viktiga skillnader mellan olika grenkontakter. Den kanske allra viktigaste skillnaden är den mellan jordade grenuttag och ojordade sådana. En jordad grenkontakt är försedd med en ledare för skyddsjord som skyddsjordar den apparat du kopplar in i uttaget, förutsatt att apparaten och vägguttaget som grendosan är anslutet till är jordade.

Huruvida du bör välja ett grenuttag med USB-portar respektive ett 2-vägs-, 3-vägs- eller 4-vägsuttag (eller ett med fler uttag än så) beror på ditt specifika behov därhemma. Ju fler uttag en grenkontakt har desto fler enheter kan du ansluta till uttaget. Det är dock värt att notera att du inte bör seriekoppla flera förgreningssladdar på grund av att den ökade elektriska belastningen i värsta fall kan utgöra en brandrisk.

Grenuttag för utomhusbruk

Har du tänkt använda ditt grenuttag utomhus? Då är det viktigt att du köper en grenkontakt som uttryckligen är godkänd för användning i utomhusmiljöer. Om så är fallet är det fritt fram att använda din förgreningsdosa utomhus!

FAQ grenkontakter

Vad är en grenkontakt?

Ett grenuttag är en dosa som har ett flertal eluttag till vilka du kan ansluta stickkontakter. Somliga grenkontakter är försedda med strömbrytare medan andra saknar denna funktion.

Hur många watt klarar en grenkontakt?

Ett grenuttag brukar klara upp till 3 680 watt, men det kan variera mellan olika fabrikat. För att minimera risken för elbrand eller överbelastning bör du inte ansluta flera skarvsladdar till varandra.

Vad kostar grenuttag?

En grenkontakt kan kosta från några tior upp till ett par hundra kronor. Priset beror på hur pass avancerat grenuttaget är och vilka säkerhetsfunktioner det är utrustat med.