Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Vattenlås

Köpguide vattenlås – byt ut vattenlåset och undvik stopp

Om det är stopp i handfatet eller tvättstället kan det bero på att vattenlåset som är i behov av en rensning och rengöring. Du kanske till och med är i behov av ett nytt fräscht vattenlås, särskilt om du bygger nytt. Oavsett anledning är det bra att veta vad vattenlåset har för funktion och hur du väljer rätt.

Därför behöver du byta vattenlås

Med tiden fastnar hår, fett, tandkrämsrester och annan smuts i avloppet. Detta kan i sin tur leda till dålig avrinning och till slut stopp. Upplever du att vattnet rinner undan ovanligt sakta i handfatet? Då beror detta ofta på vattenlåset.
Ett effektivt sätt att förebygga att det vattenlås som sitter i badrummet täpps igen är att rensa eller byta ut det. Om vattenlåset ofta blir igentäppt eller om du känner en odör i ditt badrum är risken stor att vattenlåset behöver bytas ut.

Lite längre ner på denna sida går vi igenom hur du rensar ett traditionellt vattenlås. Om du har en modernare golvbrunn behöver du dock gå tillväga på ett annat sätt. Du rensar då tvättlåset genom att lyfta ur det ur brunnen och skölja bort allt skräp.

Så köper du rätt vattenlås på Biltema

När du ska köpa vattenlås på Biltema har du flera olika produkter att välja mellan. Du bör ha det befintliga vattenlåset i åtanke när du gör ditt val.

Du kan bland annat välja mellan vattenlås av universalmodell. Men i utbudet hittar du även modeller med bottenventil. Ofta har vattenlåset under exempelvis handfatet ett utlopp i sidan. Om det är en sådan variant som du är ute efter hittar du även en sådan på Biltema. Vi har även en modell med utloppet nedåt.

Vanliga frågor om vattenlås

Hur fungerar ett vattenlås?

Ett vattenlås ser till så att en del vatten stannar kvar i rörledningen. Det skapar en barriär som motverkar ohyra, sjukdomar och dålig lukt från avloppssystemet.

Hur sätter man ihop ett vattenlås?

Du sätter ihop vattenlåset med dina fingrar. Se bara till att gummipackningar och O-ringar sitter som de ska.

Hur rensar man vattenlås?

Vattenlås under tvättställ och diskho rensar du genom att skruva loss botten. Ställ en hink under och skölj med varmt vatten. Rensa så noggrant du kan så att vattenlåset blir rent.