Ljus, ljus strålande ljus!

Ljus, ljus strålande ljus!

Äntligen är det dags att lysa upp hemmet i vintermörkret med mysig julbelysning. Pryd fönster och fönsterkarmar med stämningsfulla julstjärnor, låt ljusslingor skapa inramningar och adventsljusstakar lysa upp dina mörka rum.

Julbelysningen är det första riktiga tecknet på att julen på riktigt börjar närma sig. Snart är säsongen för pepparkaksbak, glöggmys och familjetid framför brasan här! Så fyll hemmet med julig belysning, som definitivt skapar den magiska julstämningen.

Adventsljusstakar

78529

Traditionen att tända upp adventsljusstakar är väldigt gammal. Det är en populär dekoration i de flesta hems fönsterkarmar, och lyser stämningsfullt upp i vintermörkret. Adventsljusstakar finns i en mängd olika färger, former och storlekar – där dina preferenser avgör. Kanske vill du ha en traditionell adventsljusstake med 7 ljus i? Eller en lite mer modern ljusstake med bara 4 ljuskällor? Eller varför inte blanda olika typer av adventsljusstakar mellan dina olika rum?

Julstjärnor

78531

Julstjärnan, eller adventsstjärnan, som hängs upp i fönstren runt den första advent ska enligt traditionen representera Betlehemsstjärnan, som var den stjärna som sägs ha väglett de tre vise männen till det nyfödda Jesusbarnet. Julstjärnan är en hemtrevlig och mysig ljuskälla som kan hängas upp i fönstret eller uterummet. Du kan också köpa en julstjärna på fot, som kan placeras på nattduksbordet eller på tv-bänken där den skapar en julig atmosfär.

Ljusslingor

78534

Ljusslingor är kanske mest förknippat med utomhusbelysning, men ljusslingor är faktiskt en väldigt populär inomhusbelysning under julen också. En ljusslinga kan du till exempel dekorativt hänga runt trappräcken eller fönster. Du kan också låta en kortare ljusslinga fylla en genomskinlig glasburk, och på så vis skapa en snygg julbelysning att sätta på middagsbordet eller på soffbordet.

Ljuslyktor och dekorationsträd

78533

Under julen är det också populärt att smycka hemmet med levande ljus i olika former och dofter. För visst är det något speciellt med levande ljus?
Investera i doftljus, vars doft påminner om julens värme och sötsaker.

Du kan också sprida ljus och julvärme genom att placera ut ljuslyktor i julens röda färg i hemmet. Kanske i uterummet, vid tv:n eller vid entrén?
Om du inte vill sätta dina levande ljus i ljuslyktor kan du också placera de i en adventsljusstake, som du antingen kan köpa färdig eller göra själv från grunden.

Att göra en adventsljusstake själv är inte så svårt. Det du behöver är ett tillräckligt stort fat, ljushållare och dekorationer – sen är det bara fantasin som sätter gränser!

Timer - energiförbrukning

Du kan styra din julbelysning med hjälp av timers och på så vis själv ställa in hur dags du vill att lamporna ska tändas och släckas. Smart va?
Kanske vill du sprida julkänsla även när du inte är hemma? Eller så vill du se till att all julbelysning släcks automatiskt när du går och lägger dig.

Relaterade artiklar

5 steg till en snygg julbelysning

5 steg till en snygg julbelysning

Dekorera trädgården med utomhusbelysning - det skapar en garanterad julkänsla!

5 tips för jul i stugan

5 tips för jul i stugan

Skapa lugn och ro - och julstämning i stugan tillsammans med oss.

5 snygga julkalendrar du kan göra själv

5 snygga julkalendrar du kan göra själv

Gör din egen julkalender och fyll den med roliga julklappar. Vi ger dig inspiration till 5 snygga julkalendrar, som du enkelt gör själv.