5 steg till en fantastisk julbelysning

5 steg till en fantastisk julbelysning

Julljusen i ögonen – som när man var liten, de försvinner aldrig. Det är den känslan man får varje år när man julpyntar. Nu är julen snart här och vi går in i en stämningsfull tid. En stor del av julförberedelserna är att pynta och hänga upp ljusslingor och julbelysning tillsammans med familjen, och det finns inget mysigare än vacker julbelysning hela julen. Många gånger får julbelysningen hänga kvar en bra bit in i januari.

Även om det är frestande att börja julpynta snabbt, kan det vara smart att ta fram en plan för hur allt ska se ut.

Hitta mittpunkten för julpyntet och ljusslingorna

Hitta en naturlig mittpunkt där du kan börja hänga upp lampor. För många är det ytterdörren och entrén. Det är mycket enklare än att pynta på slumpmässigt valda platser och helhetsintrycket blir också bättre. Vill du ha mer kontroll över projektet kan du ta en bild och rita var du vill hänga upp belysningen i förväg. Då får du bättre överblick över var det är naturligt att börja och hur belysningen kommer att se ut när allt är färdigt.

65812

Steg 1 - Använd rätt typ av ljusslingor

Använd ljusslingor som är avsedda för utomhusbruk och kontrollera att de är CE-märkta. LED-belysning har många fördelar. Oavsett om du har barn eller husdjur slipper du oroa dig för att något oväntat ska hända. LED-lampor och LED-ljusslingor är ett bra val eftersom de knappt blir varma. Det betyder att de är kalla att ta på, och det gör att du slipper oroa dig för det. Samtidigt fungerar lamporna bra i låga temperaturer, och de blir faktiskt ännu effektivare när kvicksilvret sjunker. Inte nog med det, livslängden är längre och de drar upp till 90 % mindre ström jämfört med traditionella glödlampor.

Steg 2 - Testa lamporna

Testa och kontrollera att lamporna fungerar innan du hänger upp dem. Även om lamporna är splitternya bör du fortfarande testa dem innan du använder dem. På så sätt slipper du upptäcka det när du står högt upp på stegen, eller om du redan har hängt upp dem, vilket är ännu värre!

Steg 3 - Fäst lamporna

Använd remsor för att fästa lamporna i takrännan. Här kan du välja mellan att fästa lamporna så att de riktas uppåt eller nedåt, beroende på vad du föredrar, och hur det passar in i resten av din plan.

Använd en rejäl, stabil stege när du hänger upp lampor högt upp i takrännor och träd. Ett annat tips är att hänga upp belysningen när det är lite mörkare ute. Då kan du lättare se hur det hela ser ut och kan göra de nödvändiga justeringarna. Annars är flaggstångsbelysning ett väldigt fint och stilrent sätt att dekorera det stora trädet utanför.

Glöm inte tillbehören!
Förlängningssladdar och vattentäta elboxar som skyddar och håller grenkontakten och uttaget torrt är något du bör överväga att ha till din utomhusbelysning.

Kom ihåg att visa hänsyn mot grannen. Om avståndet till grannen är kort, bör du försöka att placera julbelysningen så att den inte lyser rakt in i grannens vardagsrum. Såvida inte grannen också är på gott julhumör.

65811

Populära ställen att hänga upp julbelysningen på:

  • På buskar, häckar och i träd
  • Runt pelare och stolpar
  • Runt fönster, dörrkarmar och entréer
  • Nära infarter och gångvägar
  • Sidofönster och växter

Steg 4 - Använd en timer

Digitala tidur är superviktiga för att bevara julfriden och spara ström. Med en timer kan du bestämma i förväg hur länge du vill att lamporna ska vara tända. Det betyder att de släcks automatiskt på natten så att julfriden inte förstörs i grannskapet, samtidigt som du sparar ström! 

Steg 5- Titta på lamporna

Kontrollera att hFI/HPFI-brytaren fungerar innan du slår på strömmen. Se på ljuset och njut av arbetet du lagt ner på dina ljusslingor. Så var det dags för jul igen!

Vill du pynta med flera saker samtidigt kan du komplettera med lyktor, tomtar och andra prydnadsföremål som kan lyfta julstämningen ännu mer. Julpynta är något som hela familjen säkert kan göra tillsammans.

65813

Handla dina belysningsfavoriter här

Relaterade artiklar

Köp en konstgran!

Köp en konstgran!

Det finns många fördelar med en konstgran - vi gör valet lätt för dig!

Vad är julstämningen gjord av?

Vad är julstämningen gjord av?

Levande ljus, julbak, en glimrande julgran eller varmt lysande adventsstjärnor i fönstren. Det finns mycket som skapar julstämning. Här kommer vi med några tips!

5 tips för jul i stugan

5 tips för jul i stugan

Skapa lugn och ro - och julstämning i stugan tillsammans med oss.