5 steg till en fantastisk julbelysning

5 steg till en fantastisk julbelysning

Glimrande julljus som lyser upp i mörkret skapar en stämningsfull och pirrig julkänsla. Det är en känsla som infinner sig varje år när man börjar julpynta och julbelysningen tänds. En stor del av julförberedelserna är att pynta och hänga upp ljusslingor och julbelysning tillsammans med familjen, och det finns inget mysigare än vacker julbelysning hela julen. Många gånger får julbelysningen hänga kvar en bra bit in i januari.

Även om det är frestande att börja julpynta och hänga upp julbelysningen direkt, kan det vara smart att ta fram en plan för hur allt ska se ut först. Var ska du hänga belysningen och hur?

Hitta mittpunkten för julpyntet och ljusslingorna

Hitta en naturlig mittpunkt där du kan börja hänga upp lampor. För många är det ytterdörren och entrén. Det är mycket enklare än att pynta på slumpmässigt valda platser och helhetsintrycket blir också bättre. Vill du ha mer kontroll över projektet kan du i förväg ta en bild och skissa var eller hur du vill hänga upp belysningen. Då får du en bättre överblick över var det är naturligt att börja och hur belysningen kommer att se ut när allt är färdigt.

65812

Steg 1 - Använd rätt typ av ljusslingor

Använd ljusslingor som är avsedda för utomhusbruk och kontrollera att de är CE-märkta. LED-belysning har många fördelar. Oavsett om du har barn eller husdjur slipper du oroa dig för att något oväntat ska hända. LED-lampor och LED-ljusslingor är ett bra val eftersom de knappt blir varma. Det betyder att de är svala att ta på, och det gör att du slipper oroa dig för att de blir för varma. Samtidigt fungerar lamporna bra i låga temperaturer, och de blir faktiskt ännu effektivare när kvicksilvret sjunker. Inte nog med det, livslängden är längre och de drar upp till 90 % mindre ström jämfört med traditionella glödlampor.

Steg 2 - Testa lamporna

Testa och kontrollera att lamporna fungerar innan du hänger upp dem. Även om lamporna är splitternya bör du fortfarande testa dem innan du använder dem. På så sätt slipper du upptäcka eventuella fel när du står högt upp på stegen och hänger upp dem, eller när du äntligen är klar med upphängningen.

Steg 3 - Fäst lamporna

Använd exempelvis buntband eller annan bindtråd för att fästa lamporna i takrännan. Här kan du välja mellan att fästa lamporna så att de riktas uppåt eller nedåt, beroende på vad du föredrar, och hur det passar in i resten av din plan.
Använd en rejäl och stabil stege när du hänger upp lampor högt upp i takrännor och träd. Ett tips är att hänga upp belysningen när det är lite mörkare ute. Då kan du lättare se resultatet direkt och kan göra de nödvändiga justeringarna.
Har du ett stort träd som du vill dekorera? Ett tips är att använda flaggstångsbelysning, det skapar fin och stämningsfull belysning. 

Glöm inte tillbehören!
Genom att använda dig av skarvsladdar som är godkända för utomhusbruk och vattentäta elboxar håller du grenkontakter och uttag torra, vilket är en fördel.
Kom också ihåg att visa hänsyn mot grannen. Om avståndet till grannen är kort, bör du försöka att placera julbelysningen så att den inte lyser rakt in i deras vardagsrum. Såvida inte grannen också är på gott julhumör.

65811

Populära ställen att hänga upp julbelysningen på:

  • På buskar, häckar och i träd
  • Runt pelare och stolpar
  • Runt fönster, dörrkarmar och entréer
  • Nära infarter och gångvägar
  • Sidofönster och växter

Steg 4 - Använd en timer

Med en digital timer kan du bestämma i förväg hur länge du vill att lamporna ska vara tända och när de ska släckas. Det betyder att de kan släckas automatiskt på natten så att julfriden inte förstörs i grannskapet, samtidigt som du sparar ström! 

Steg 5- Titta på lamporna

Kontrollera att jordfelsbrytaren fungerar innan du slår på strömmen. Beskåda den glimrande och stämningsfulla julbelysningen och njut av arbetet du lagt ner på dina ljusslingor. 
Vill du skapa ännu mer sagolik julstämning kan du komplettera med lyktor, tomtar och andra prydnadsföremål. Julpynta är något som hela familjen kan göra tillsammans.
Så var det dags för jul igen!

65813

Handla dina belysningsfavoriter här

Relaterade artiklar

Ljus, ljus strålande ljus

Ljus, ljus strålande ljus

Låt dig inspireras för hur du kan pynta hemmet med stämningsfull julbelysning.

Köp en konstgran!

Köp en konstgran!

Det finns många fördelar med en konstgran - vi gör valet lätt för dig!

5 tips för jul i stugan

5 tips för jul i stugan

Skapa lugn och ro - och julstämning i stugan tillsammans med oss.