Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Fröer

Du kan själv odla grönsaker, blommor och kryddor hemma i trädgården eller på balkongen. Genom att så fröer får du följa plantan från frö till fullväxt och du kan enkelt skörda dina favoriter till salladen, helt själv.
För att komma igång med odlingen behöver du fröer, odlingskrukor och planteringsjord, sen är det bara att sköta vattningen och följa odlingsråden för att få grönskande plantor.

Läs mer om hur du odlar på balkongen
Så odlar du dina egna tomater

Vilken jord ska jag använda vid plantering av fröer?

Såjord är att föredra eftersom fröerna lättare börjar gro i den. Du kan också använda blomsterjord, men ibland kan fröerna gro långsammare i den då den är så näringsrik.

Vad ska jag använda för planteringskrukor?

Du ska använda krukor som håller fuktigheten bra, exempelvis små odlingskrukor i plast. Du kan också plantera dina fröer i en odlingslåda.

När kan jag plantera mina fröer?

Du ska alltid följa planteringsanvisningen på fröpåsen. De flesta fröerna trivs bäst att börja förodlas i mars och april. Tänk på att inte så för tidigt på året, så plantorna riskerar att bli små och rangliga.
Vissa fröer som har en lång utvecklingstid kan du behöva så redan i januari eller februari.

Varför behöver jag förodla vissa fröer?

De fröer som har lång utvecklingstid behöver förodlas, för att de ska hinna blomma och ge skörd under sommaren. Om fröerna behöver förodlas står det på fröpåsen.

När ska jag plantera om mina frön?

Det är dags flytta plantorna när de fyller ut sina såkrukor. Då ska plantorna omskolas, det vill säga flyttas över till större krukor. Cirka 2-3 veckor efter omskolningen kan du börja ge växterna gödsel och näring.

Hur lång tid tar det innan fröerna börjar gro?

Det beror på vilka fröer du har planterat. För att fröerna ska gro ordentligt är det viktigt att jorden har rätt temperatur och att det är tillräckligt fuktigt. Exempelvis bönor gror på mellan 6 till 10 dagar i varm jord. Läs på fröpåsen för mer information om just de fröerna.