Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Spaljéer

Köpguide spaljéer – hjälp dina plantor att växa rätt

Drömmer du om husväggar täckta av rosor eller en köksträdgård med sockerärtor som slingrar sig mot skyn? Med hjälp av spaljéer kan du skapa både blommande husväggar och vertikala odlingar i såväl trädgården som på balkongen.

Spaljéer i olika former och storlekar

En spaljé är en ställning som fyller många olika funktioner, men det är framförallt en ställning som ger stöd åt växter och ett hjälpmedel som gör det lättare att tvinga växter att växa på ett speciellt sätt. De finns i flera olika former och storlekar. Vilken storlek och form du bör välja beror på hur du vill använda spaljén, vilken växt den ska ge stöd för och hur du vill att växten ska växa.

  • Solfjäderspaljé

En solfjäderspaljé består av spjälor som sitter närmare varandra vid basen och längre ifrån varandra på toppen. Denna typ av spaljé lämpar sig väl om du vill att plantan ska växa både vertikalt och horisontellt.

  • Rutnätsspaljé

En fyrkantig spaljé med rutnät finns framförallt i två utföranden – de som fästs på exempelvis en husvägg eller en pallkrage och de som är fristående. Fördelen med rutnätsspaljéer är att du kan kombinerar flera stycken och skapa en hel vägg av prunkande blommor och växter.

  • Stuprörsspaljé

En stuprörsspaljé är ett perfekt val för dig som vill piffa upp dina tråkiga stuprör. Den rundade formen skapar en perfekt bas för de flesta klätterväxter och hjälper dem att växa längs stupröret.

Vanliga frågor om spaljéer

Vad är en spaljé?

En spaljé är en ställning i trä, metall eller plast. 

Vad använder man en spaljé till?

En spaljé används för att ge stöd åt olika växter och för att tvinga en del växter att växa på ett speciellt sätt. 

Varför ska man ha en spaljé?

Du kan använda en spalje för att hjälpa dina växter att växa mer vertikalt genom att binda upp dem i spaljén eller låta dem klättra fritt.