Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Fritöser

Köpguide fritöser – olja eller luft?

I Sverige har vi ingen direkt lång tradition av fritering, men det hindrar inte att vi älskar friterad mat vare sig det gäller härligt krispiga pommes frites eller vackert gyllenbruna fiskfiléer. Här får du några praktiska tips om fritöser och airfryers.

Det finns två typer av fritöser, den klassiska oljefritösen där maten läggs i en korg som sänks i het olja, och airfryer eller luftfritös som friterar med varmluft i stället för i olja.

Varför fritös med olja?

En klassisk fritös med frityrolja är snabb och ger ett typiskt resultat när det gäller pommes frites och andra traditionella friterade rätter. Dessutom är de ganska billiga i inköp

Varför airfryer?

De osar inte lika mycket och det är mycket enklare att få bort smulor som blir kvar. Du slipper dessutom omaket med att slänga bort gammal olja.

Vanliga frågor om fritöser

Vilken olja ska man ha i en fritös?

Välj en värmetålig olja med neutral smak, gärna rapsolja eller solrosolja. Ju neutralare smak desto bättre. Oljan kan återanvändas, men behöver silas efter varje användning.

Hur ofta bör man byta olja i fritösen?

Efter ungefär tio användningar har oljan inte har kvar sin fräscha doft är det dags att kasta den. Samma sak gäller om något har legat kvar i den heta oljan och blivit bränt.

Hur rengör man en fritös?

I princip kan man säga att alla lösa delar, utom elektroniken och värmeelementen kan köras i diskmaskin, men det är viktigt att läsa tillverkarens instruktioner om just din fritös.