Bli mer energieffektiv – 8 tips som sänker elräkningen

Utetemperaturen sjunker just nu sakteligen i hela landet, kvällarna blir allt mörkare och elpriserna börjar bli högre. Det kan för mångas plånböcker vara en tuff kombination, där kostnaderna för att värma upp huset, laga mat eller duscha snabbt kan bli högre än normalt.

Det kanske känns svårt att veta var man ska börja för att se över sina hushållskostnader i relation till de högre elpriserna. Förutom att se över elavtalet, vad kan man själv påverka? De positiva nyheterna är att det faktiskt finns en hel del enkla och effektiva knep som du själv kan göra för att sänka dina elkostnader där hemma. Här har vi listat våra mest energisnåla tips!

1. Tätningslister och isolering

Ett av de mest effektiva sätt att spara el, och pengar på, är att se till att huset är ordentligt isolerat och behåller den värme som produceras. Om du har värmeelement som exempelvis värmer upp en oisolerad vind, eller ett uteförråd så är det stora energitjuvar. Det samma gäller om du har golvvärme i huset, men har dåligt med isolering nedåt. Så se till att de rum och ytor som du värmer upp är isolerade.

78958

Ett tips är också att se över dina tätningslister runt fönster och dörrar. Om dessa är gamla och slitna kan det resultera i att kall luft utifrån tar sig in i huset. Genom att täta mellanrummet kring dessa kan du motverka drag och att kall luft tränger in.

Allt inom tätningslister

2. LED-lampor

Om du använder traditionella glödlampor i din belysning så bör du se över dessa och byta ut dem mot moderna LED-lampor. LED-lampor, halogen- och lågenergilampor ger dig mer belysning per kWh, och är alltså en bra investering för hemmet och plånboken. En LED-lampa förbrukar i snitt cirka 80% mindre el än de traditionella glödlamporna, och håller dessutom längre.

78955

Vårt sortiment av LED-lampor

3. Smart matlagning

Matlagning är i stort sett oundvikligt och något som alla måste göra, oftast dagligen. Men det finns saker du kan göra för att spara el även när du ska laga mat.

Storkok

När du väl lagar mat, passa på att göra ett storkok. På så vis slipper du stå och laga mat varje dag, och kan bara värma maten snabbt i mikron. Det är dessutom extremt tidseffektivt!

78956

Koka vatten

Om du ska koka upp vatten i en kastrull så råder vi dig att göra det med locket på. På så vis går uppvärmningen snabbare och du kan spara upp till 80% i energiförbrukning.

Vårt bästa tips för att koka upp vatten är dock att investera i en vattenkokare om du inte redan äger en. Att koka upp vatten i en vattenkokare sparar dig nämligen ännu mer energi!

4. Snåla med varmvattnet

Det kan finnas många kronor att spara när det kommer till att minimera och effektivisera användandet av varmvattnet.

Snålspolande munstycken

Det enklaste sättet att spara varmvatten på är att installera flödesbegränsare och snålspolande munstycken i dusch och kranar. Att installera flödesbegränsare och duschhandtag med vattensparfunktion minskar effektivt förbrukningen av vatten och värme, och spar därmed en hel del energi.

78952

Flödesbegränsarna monteras mellan duschblandaren och duschslangen, och kan reducera flödet till 6 l/min.  Duschhandtagen som du hittar i vårt sortiment kan hjälpa till att minska din vattenförbrukning med upp till 30%. En riktigt smart el-investering med andra ord!

Inga långa sångstunder i duschen

Det är enkelt att räkna ut att ju längre och varmare du duschar, desto högre blir din elräkning. En dusch om dagen på cirka 20 minuter kan resultera i en energiförbrukning på upp till 6000 kWh per år. Det kan således räcka att halvera duschtiden för att halvera energiförbrukningen.
Kanske är det dags att ställa en timer för duschtiden? Eller passa på att duscha på gymmet när du har varit och tränat?  

Stäng av rinnande vatten!

Låt för guds skull inte vattnet stå och rinna när du borstar tänderna eller schamponerar håret. Stäng av vattnet så fort du kan och använd det bara när du behöver!

Har du ingen diskmaskin och måste diska för hand? Fyll då vasken med vatten och diskmedel och börja handdiska den renaste disken först, för att sen fortsätta med den smutsigare. Skölj sedan av all disk och få bort diskmedlet. Diska aldrig under rinnande vatten!

5. Full maskin eller ingen maskin!

Om du ska köra diskmaskinen eller tvättmaskinen så bör du se till att de är helt fulla innan du startar dem. Om du har en modern maskin så kan du med regel välja miljöprogrammet, vilket är mer energisnålt. Oftast räcker det att tvätta din tvätt på 40 grader.

Ett annat tips är också att köra dina maskiner under natten. Elpriset är oftast lägre då, vilket du kan utnyttja genom att tidsprogrammera disk- och tvättmaskin att starta och köras nattetid.

Torka utan torktumlare

Om du har möjlighet att torka din tvätt på en tvättlina eller en torkställning så gör det i stället för att köra din torktumlare eller använda torkskåp. Det tar lite längre tid för tvätten att torka, men du sparar en del pengar på det!

6. Stäng av standby

Om du har elektronikprylar i hemmet som är av en äldre modell så finns det en risk att dessa drar el även när de står i standby. Mest energieffektivt är då att du stänger av dessa apparater helt och håller på strömbrytaren.

7. Fritt framför element

Se till att hålla fritt och luftigt framför dina element, så att värmen kan spridas fritt i hemmet. Om du ställer stora möbler, eller tunga gardiner framför elementen sprider sig värmen inte lika effektivt.

Köp ditt element här

8. Använd kaminen

Om du har en kamin som du kan elda i så kan du skatta dig lycklig! Dessutom kan du införskaffa dig en luft- och värmeförflyttare, som effektivt flyttar värme från ett rum till ett annat.
Ett annat hett tips för kaminen är att placera en kaminfläkt ovanpå kaminen. Fläkten drivs av värmen från kaminen och sprider den behagliga värmen ut över rummet.

78954

Relaterade artiklar

Solpaneler – framtidens energikälla

Solpaneler – framtidens energikälla

Allt fler använder solpaneler och producerar egen grön el, med hjälp av solen. Gör det du också!

Allt du behöver för din hemmaträning

Allt du behöver för din hemmaträning

Spara pengar och sänk din träningströskel genom att träna hemma. På Biltema hittar du allt du behöver för ett bra träningspass.

Tips för ordning i hemmet

Tips för ordning i hemmet

Här delar vi med oss av några praktiska lösningar för en mer ordningsam vardag!