Allt du behöver veta om att byta däck på bilen

Att byta däck på bilen är en viktig del av att vara bilägare. Detta eftersom det är något du inte kan undvika om du har en bil med slitna, förstörda eller för gamla däck. Och inte minst när vi går från sommarsäsong till vintersäsong.

På den här sidan har vi tagit fram den ultimata guiden för att byta däck på bilen. I guiden lär du dig mer om när det är dags att byta och du hittar även en lista över de verktyg du behöver för uppgiften. Och så har vi naturligtvis skapat en steg för steg-guide till hur du enkelt byter däck själv.

När är det dags att byta däck på bilen?

Att byta däck på bilen är inte bara en praktisk nödvändighet. Det är också en viktig del av din och dina medtrafikanters säkert på vägen. Att däcken på din bil alltid är i bra skick och är anpassade för körförhållandena är mycket viktigt. Det finns faktiskt flera situationer där det krävs att man byter däck:

 • Däckbyte inför en ny säsong: En av de vanligaste orsakerna till däckbyte är årstidernas växlingar. När vi går från sommar till vinter eller omvänt är det viktigt att du byter däck runt om på bilen. Detta för att se till att däcken är anpassade för körförhållandena. Läs om hur du gör bilen redo för vintern.

 • Slitna däck: Förutom säsongsskifte av däcken bör du även byta däck på bilen när däcken börjar bli slitna. Däckens slitbana är avgörande för väggreppet och bromsförmåga, och om slitbanan är utsliten kan det påverka bromsprestandan.

 • Gamla däck: Du bör även tänka på hur gamla däcken är. Reglerna och riktlinjerna för däckens ålder är desamma oavsett om det handlar om vinterdäck, sommardäck eller året runt-däck. Om du är osäker på hur gamla dina däck, hittar du information om tillverkningsdatum för däcket på däckets sidovägg. Biltillverkare kan rekommendera att däcken byts vid en annan tidpunkt och det är därför viktigt att du följer denna rekommendation. Om du har några frågor om däck i största allmänhet kan du vända dig till din lokala däckspecialist/bilverkstad.

 • Punkterat däck: En av de mest akuta situationerna där du måste byta däck är när däcket får punktering. Vid punktering går det sällan att laga eller lappa däcket. Istället är det viktigt att byta det punkterade däcket snarast möjligt – för din och dina medtrafikanters säkerhet. Kom därför ihåg att alltid ha ett reservhjul i bilen så att du är beredd om olyckan skulle vara framme.

Det finns med andra ord flera situationer då det är nödvändigt att byta däck på bilen – till exempel för att förbereda bilen inför en ny säsong eller om däcken är slitna, punkterade eller för gamla.

Se till att vara väl förberedd innan du byter däck på bilen

Innan du sätter igång med att byta däck är det viktigt att du är väl förberedd, för säkerheten är trots allt viktigast. Vi har samlat våra bästa tips på vad du behöver veta innan du sätter igång:

 1. Se till att du har de verktyg som behövs: När du byter däck på bilen är det viktigt att du har de verktyg som behövs. Exempel på verktyg du behöver är en domkraft, ett däckjärn och en momentnyckel. Vi har sammanställt en översikt över verktygen du behöver nedan.

 2. Hitta lyftpunkterna för domkraften: Innan du sätter igång rekommenderar vi att du lokaliserar lyftpunkterna för domkraften på bilen. Om du är osäker på var lyftpunkterna är placerade hittar du dem i manualen för bilen. Det är viktigt att du följer anvisningarna noga.

 3. Kontrollera att de nya däcken är klara för montering: Det är också viktigt att du kontrollerar att fälgarna och däcken är i bra skick. Det gäller såväl däcktryck som slitbanans mönsterdjup och däckets ålder.

Att byta däck på bilen är inget du gör med vänster hand. Därför är det viktigt att du förbereder dig noga innan du sätter igång.

92269

Verktyg för att byta däck på bilen

Om du har bestämt dig för att byta däck på bilen själv, är det viktigt att du har rätt verktyg för däckbytet. Vi har sammanställt en översikt över vad du behöver ha till hands:

 • Knäskydd eller arbetsmatta: När du byter däck kan det innebära att du sitter en hel del på knäna. Ett sätt att göra arbetet lite bekvämare är att använda knäskydd. Se alla våra knäskydd här. Ett annat bra alternativ för att skydda knäna är att använda en arbetsmatta.

 • Arbetslampa: Det är också en bra idé att införskaffa en arbetslampa – speciellt om platsen där du byter däck inte har tillräckligt bra belysning.

 • Domkraft: En domkraft är ett viktigt verktyg när du ska byta däck på bilen. Domkraften använder du för att lyfta upp bilen så att du enkelt kan ta av och sätta på hjulet.

 • Hjulnycklar: Du behöver även en så kallad hjulnyckel för att lossa hjulbultarna som håller hjulet på plats. Om du har ett reservhjul under golvet i bagageutrymmet, hittar du ibland även en domkraft och en hjulnyckel i detta utrymme. Om inte hittar du alla våra hjulverktyg här.

 • Momentnyckel: När du ska dra åt hjulbultarna igen är det viktigt att du använder en momentnyckel för att säkerställa att bultarna är ordentligt åtdragna. En momentnyckel medföljer vanligtvis inte i bilköpet och du måste därför skaffa en själv.

 • Däcktrycksmätare: När du har bytt däck kan det vara en bra idé att kontrollera däcktrycket. Och det kan du göra med en däcktrycksmätare. Du kan också välja att kontrollera däcktrycket på närmaste bensinstation.

 • Mönsterdjupsmätare: Om du är osäker på om däcken på bilen är för slitna kan du mäta mönsterdjupet med en mönsterdjupsmätare.

Som du ser finns det alltså en lista över verktyg som du behöver ha till hands när du ska börja byta däck själv. Med rätt verktyg har du kommit en bra bit på väg till att själv kunna byta däck på bilen. Du hittar all nödvändig utrustning för ditt däckbyte här.

Kom även ihåg en annan viktig detalj – att du har en kompressor med rätt kapacitet om du byter däcken med hjälp av tryckluft.

Så byter du däck själv i nio enkla steg

Oavsett vad skälet till att däcken på bilen behöver bytas, kan du göra det själv. Vi har sammanställt en steg för steg-guide åt dig som gör att du snabbt och enkelt kommer igång.

Steg 1: Innan du börjar byta däck på bilen är det viktigt att underlaget är det rätta, så ställ bilen på ett fast och plant underlag. Eftersom det är här som du ska placera domkraften är det viktigt att underlaget är stabilt. Lägg i en växel och dra åt handbromsen så att bilen inte kan börja rulla. 

Tips: Använd en arbetsmatta eller knäskydd innan du börjar med nästa steg. Det gör att det känns bekvämare för knäna när du arbetar.

Steg 2: Det första du ska göra innan du lyfter upp bilen är att lossa alla bultar på hjulet som du ska byta. Fördelen med att lossa bultarna medan däcket fortfarande är i kontakt med marken är att hjulet inte kan rotera. Använd gärna en hjulnyckel eller ett fälgkors för detta steg.

Tips: Om du drar ut teleskophandtaget på hjulmutterdragaren får du mer kraft och det blir lättare att lossa bultarna. 

Steg 3: Då har det blivit dags att använda domkraften. Börja med att placera den nära däcket som ska bytas. I manualen för bilen kan du se exakt var du ska placera domkraften om du känner dig osäker. När du har lokaliserat rätt ställe lyfter du försiktigt bilen så att hjulet lyfter från marken.

Steg 4: För säkerhets skull rekommenderar vi att du sätter en justerbar bock som klarar bilens vikt under balken om domkraften inte skulle klara att bära upp bilens vikt. Placera bocken mellan domkraften och däcket. Lyft sedan bocken så nära kanten på bilens tröskel som möjligt och lås den med låssprinten.

92271

Steg 5: Nu har det blivit dags att lossa hjulbultarna, och för detta behöver du hjulnyckeln. Lyft av hjulet när du har tagit bort alla hjulbultar. Om det är svårt att lyfta av hjulet, kan du prova att knacka lite runt däcket. Det kan göra att det lossnar.

Tips: För att göra det lättare att skruva kan du investera i en hjulmutterdragare. Observera att du även behöver en kabelvinda för mutterdragaren såvida du inte har valt att köpa en sladdlös mutterdragare.

Steg 6: Nästa steg är att rengöra hjulavet med en fälgborste. När du har gjort det hänger du på hjulet med det nya däcket. Här är det viktigt att kontrollera att bultmönstret passar. Skruva sedan i bultarna för hand eller använd toppen på hjulmutterdragaren. Alternativt kan du använda en momentnyckel.

Steg 7: Nu när du har bytt det första däcket är det dags att sänka ner bilen igen. Börja med att höja upp domkraften och ta sedan bort pallbocken. Därefter börjar du försiktigt sänka ner bilen med domkraften. 

Steg 8: När alla fyra hjulen står på marken drar du åt bultarna med rätt moment med hjälp av en momentnyckel med en hjulmutterhylsa på. Dra åt hjulbultarna korsvis med mutterdragaren/fälgkorset för bästa resultat. KOntrollera åtdragningsmoment med bilens instruktionsbok eller biltillverkaren.

Tips: För att det ska gå lättare nästa gång du byter däck rekommenderar vi att du använder en däckmärkningssats. Med den kan du märka upp var hjulet som har ,lossats har suttit på bilen. Det hjälper dig att säkerställa att varje hjul monteras i rätt rotationsriktning när du sätter på hjulen nästa gång. Du hittar däckmärkningssatsen här i vår däckvårdssektion.

Steg 9: Om du bara ska byta ett däck betyder det att du är klar nu. Om du behöver byta fler däck upprepar du processen ovan för de andra hjulen. Tänk på att du alltid bör efterdra hjulbultarna när du har kört cirka 50 kilometer efter däckbytet.

92268

Så förvarar du däcken på bästa möjliga sätt

Det är alltid en bra idé att ha ett reservhjul liggande under golvet i bagageutrymmet om du skulle få punktering under körning. Vid säsongsskifte av däck är det också viktigt att förvara däcken som du inte använder på rätt sätt.

Rengör gärna och torka av hjulen innan du förvarar dem. Rengör hjulen med fälgrengöring och avfettningsmedel. Avsluta gärna med ett fälgvax och däckglans.

När du ska förvara däcken är det viktigt att du gör detta på en torr, sval och mörk plats. Solljus kan nämligen göra att däcken åldras snabbare. Se även till att däcken inte är i kontakt med olja eller bensin, eftersom det kan skada gummit.

Undvik de fem vanligaste misstagen i samband med däckbyte

För att undvika att göra misstag när du börjar byta däck hemma ger vi dig en översikt över de vanligaste misstagen. Du får även några tips på hur du undviker dem.

 1. Felaktig placering av domkraften: Ett av de vanligaste misstagen som många gör är att placera domkraften fel. Det kan skada bilens kaross och i värsta fall leda till att bilen välter. Därför är det viktigt att placera domkraften vid de särskilda lyftpunkter som finns på bilen. Du kan se var dessa är placerade i manualen för bilen.

 2. För lågt eller för högt däcktryck: Om däcket har fel tryck kan det påverka bilens vägegenskaper, och därför är det viktigt att du alltid kontrollerar däcktrycket när du har bytt däcken.

 3. Dra åt hjulbultarna: Kom ihåg att alltid dra åt hjulbultarna med rätt moment – varken för lite eller för mycket. Om hjulbultarna sitter för löst kan hjulet falla av, och om de är för hårt åtdragna kan bultarna ta skada. Det är här som momentnyckeln kommer in i bilden.

 4. Felaktig montering av däcket: Vissa däck är märkta med rotationsriktningen som det är viktigt att följa. Om du monterar däcket fel kan det påverka bilens prestanda. Kontrollera därför alltid om rotationsriktningen har märkts ut på däcket.

 5. Däckens skick: Det sista vanliga felet som många gör är att glömma att kontrollera däckens skick före montering. Och att köra med för slitna däck kan vara farligt. Därför är det viktigt att du kontrollerar däckens mönsterdjup.

Att byta däck kan vara utmanande för många, men om du bara är medveten om de fem vanligaste misstagen kommer du att ha kommit en bra bit på vägen.

Relaterade artiklar

Använder du AdBlue® i din dieselbil?

Använder du AdBlue® i din dieselbil?

Äger du ett modernt fordon med dieselmotor? Då ska du fortsätta läsa om vår AdBlue!

Vilka bilverktyg behöver jag?

Vilka bilverktyg behöver jag?

Oavsett vilket intresse för bilverktyg du har, så finns det några verktyg som det alltid är bra att ha i garaget, och som ofta kommer väl tillhands. Vilka?

Åk på bilsemester!

Åk på bilsemester!

Ge dig ut på bilsemester och upptäck landet! Men innan du ger dig ut på vägen är det viktigt att du kontrollerar bilen.