Guide: Så hänger du upp en gunga i trädgården

Guide: Så hänger du upp en gunga i trädgården

Drömmer du om att skapa ett roligt lekområde i din trädgård? Då är en gunga som du hänger upp i ett träd på baksidan av trädgården ett självklart val. Men hur gör du det, och vad ska du tänka på innan du sätter i gång med projektet? Det hjälper vi dig med här, så att du kan göra trädgården redo för massor av lek och kul.

Häng upp en gunga i ett träd i trädgården

Om du vill skapa en rolig och spännande lekplats för barnen är det en självklarhet att hänga upp en gunga i ett träd. Det är ett enkelt sätt att förvandla trädet till en mittpunkt för många timmar av rolig lek. Men för att kunna hänga upp en gunga i trädgården krävs de att du har ett träd som:

  • inte är omgivet av blommor buskar
  • håller för en gunga
  • har den perfekta höjden för en gunga

Om du har ett träd som uppfyller de kraven, kan du välja mellan flera olika sätt att hänga upp gungan på.

Köp en gunga för ett träd hemma i trädgården på Biltema

Vill du hänga upp en gunga i ett träd i trädgården? På Biltema hittar du ett urval av gungor som kan förvandla din trädgård till ett riktigt lekparadis för barn. Våra gungor är både robusta och säkra, och de är utformade så att du kan hänga upp dem direkt på ett träd i trädgården.

Du hittar vårt urval av gungor här

På Biltema hittar du även de tillbehör du behöver för projektet. Vi har både rep, kättingar och gungkrokar som du kan använda när du ska hänga upp gungan.

Tillverka själv en gunga för ett träd i din trädgård

Om du är händig kan du själv tillverka en gunga att hänga upp i ett träd i din trädgård. Det behöver inte vara speciellt svårt alls. Allt som krävs är lite uppfinningsrikedom och kreativitet.

Använd ett gammalt bildäck eller en träbit

Att tillverka en gunga av ett gammalt bildäck som barnen kan ha stor glädje av är enkelt. Ett bildäck är också slitstarkt och bekvämt att sitta på. För att tillverka en gunga för ett träd av ett bildäck är det viktigt att du säkerställer att däcket är 1, rent och 2, inte har några vassa kanter eller delar.

Om du inte har något gammalt bildäck liggandes hemma, kan du istället använda en träbit som gunga. Se bara till att träbiten är tillräckligt stor att sitta på, och att den är slätslipad för att förhindra att den som gungar skadar sig på stickor och liknande.

Det är bara fantasin som sätter gränserna, och oavsett vilken lösning du väljer är det viktigt att du försäkrar dig om att gungan kommer att hålla för barn – eller vuxna – som gungar.

Så monterar du själv en gunga till trädgården

Om du ska montera en gunga till ett träd i trädgården själv, krävs både rätt förberedelser och tillvägagångssätt – oavsett om du har köpt gungan eller tillverkat den själv – till exempel av ett bildäck eller en träbit.

Vi har skapat en steg för steg-guide om hur du gör för att få en säker och hållbar gunga hemma.

1. Välj rätt plats

Först behöver du hitta ett lämpligt träd att hänga upp gungan i. Trädet måste vara robust och får inte uppvisa några tecken på röta. Grenen måste också vara tillräckligt stark för att bära upp vikten av en person.

Förutom själva trädet behöver du också ta hänsyn till gungans svängningsområde, för det är viktigt att det finns gott om plats runt gungan så att barnen kan gunga fram och tillbaka. Tumregeln är att det måste vara fritt 3–4 meter både framför och bakom gungan. På så sätt ser du till att barnen inte kan gunga in i något.

Tänk också på hur det ser ut under gungan. Är det stenplattor eller gräs under den? En mjuk gräsmatta är det bästa, eftersom det gör att man landar mjukt om man skulle ramla av gungan. Du kan också välja att lägga ut sand under gungan för att öka säkerheten.

Tips: Om du har plats i trädgården och trädet är tillräckligt kraftigt kan du eventuellt hänga upp två gungor i det. På så sätt kan två barn leka på lekplatsen samtidigt. Det är smart för syskon eller om barnen har besök av lekkamrater.

2. Fäst gungan 

Nästa steg är att hänga upp gungan i det träd som du valt ut. Du kan till exempel välja att använda ett kraftigt rep eller en kätting för att hänga upp gungan runt grenen. Faktum är att du också kan använda remmar som du spänner fast runt grenen. Du kan också använda ett par rejäla gungkrokar som du skruvar in i trädet. Därefter fäster du gungans kättingar eller rep i krokarna.

Oavsett vilken av lösningarna du väljer, är det viktigt att du anpassar gungans höjd så att den passar och ger maximal sittkomfort. Du väljer själv vilken metod som passar bäst för projektet. Du behöver bara vara säker på att lösningen håller för vikten som den ska bära upp.

3. Gör en avslutande kontroll av säkerheten 

När du har monterat gungan i trädet är det viktigt att du kontrollerar att den är säker att använda. Du kan till exempel dra lite i gungan eller sätta dig på den för att kontrollera att den sitter fast ordentligt i grenen.

Har du inget lämpligt träd i trädgården? Köp en gungställning till trädgården

Om du inte har något stort träd i din trädgård som du kan hänga upp gungan i, kan du istället montera en gungställning. Det är en enkel och praktisk lösning, och en gungställning är också en given succé hos barnen.

Gungställningar finns i flera olika utföranden och storlekar, och en av de stora fördelarna med en gungställning är att du kan skapa flera lekytor – till exempel flera gungor eller ett lektorn.

Det brukar vara enkelt att montera gungställningen, men monteringen kan variera beroende på vad det är för typ av gungställning. Både monteringen och investeringen kräver lite mer än om du bara ska hänga upp en gunga i ett träd. Men det är en bra lösning om du inte har ett stort och starkt träd i trädgården.

Se alla våra gungställningar här

Kontrollera regelbundet att gungan är säker att använda

Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar att gungan är säker att använda – oavsett om du bara har monterat en gunga i ett träd i trädgården eller har en gungställning. På så sätt försäkrar du dig om att dina barn kan leka säkert. Om du flyttar till ett nytt hus, där det redan finns en gungställning i trädgården eller där det hänger en gunga i ett träd i trädgården, då är det också viktigt att du säkerställer att gungan eller gungorna är säkra att använda innan barnen börjar leka.

Vi har sammanställt några tips på vad du med fördel kan kolla upp om du har en gungställning hemma:

  • Du bör dra åt och efterdra muttrar och bultar med jämna mellanrum. De kan annars lossna om barnen ofta använder gungan. Kontrollera därför att allt är ordentligt åtdraget och stabilt.

  • Det är också en bra idé att kontrollera att gungställningen inte står löst och flyttar sig i underlaget. Du kan testa detta genom att dra, trycka mot och dra i ställningen för att kontrollera att den står stadigt.

  • Om gungställningen är av trä, är det också viktigt att du kollar upp i vilket skick träet är. Har träet börjat murkna är det dags att byta ut ställningen.

Vi har även sammanställt några tips på vad du bör kontrollera om du har hängt upp gungan i ett träd i trädgården:

  • Först och främst är det viktigt att du med jämna mellanrum kontrollerar att grenen som gungan är upphängd i tål belastningen. Om grenen uppvisar tecken på röta, är det inte längre säkert att använda gungan.

  • Det är också viktigt att kontrollera att repen, kättingar eller gungkrokarna håller. Om själva trädet är intakt men monteringslösningen du valt trots det är instabil, kan det vara ett tecken på att det är dags att byta ut materialen.

  • Om du har tillverkat en egen gunga av ett bildäck eller en träkonstruktion, är det också en bra idé att kontrollera att lösningen fortfarande fungerar. Är däcket fortfarande helt, har träet i gungan av trä börjat murkna?

När du regelbundet kontrollerar att gungställningen eller gungan i trädet är säker att använda kan du tryggt låta barnen leka och ha kul många timmar i trädgården.

96135

Njut också av trädgårdslivet från en hängmatta

När du har hängt upp en gunga i ett träd i trädgården och själv vill kunna njuta av trädgården, då är en hängmatta en bra investering. I en hängmatta kan du koppla av efter en lång dag, läsa en god bok, ta en middagslur eller bara njuta av stillheten och tystnaden i trädgården. Faktum är att en hängmatta också är en hit både för små och större barn.

Du kan hänga upp hängmattan på flera olika sätt. Om du har ett starkt träd i trädgården kan du hänga upp den mellan två grenar. Och om du inte har ett lämpligt träd, kan du dessbättre köpa ett stativ som är utformat för upphängning av hängmattan. Stativet gör att du enkelt kan flytta hängmattan, och du kan flytta den med solen eller skuggan, beroende på vad du föredrar.

Oavsett om du har hängt upp hängmattan i ett träd eller i ett stativ, kan du enkelt ta bort själva hängmattan när vintern kommer så att den inte förstörs i det hårda vädret. Låter det som något för dig?

Se alla våra hängmattor här

Relaterade artiklar

Klippning och beskärning av bokhäcken

Klippning och beskärning av bokhäcken

Ta del av allt du behöver veta om klippning och beskärning av bokhäcken i vår guide.

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Skapa en mysig terass

Skapa en mysig terass

Drömmer du om en mysig terass? Då har du hittat rätt!