Så skapar du en mysig terass

Drömmer du om en mysig terass? Där du och familjen kan njuta av ljumna sommarkvällar i gott sällskap? Då har du hittat rätt!

En mysig terass är inom räckhåll

Drömmer du om att skapa en mysig terrass, där du och familjen kan njuta av varma svenska sommarkvällar i gott sällskap? Då har du kommit till rätt ställe.

Med våra tips och tricks kan du enkelt förvandla ditt uterum till en myshörna, som inbjuder till timmar av avkoppling och mys. Från mjuka kuddar och plädar till levande ljus och gröna växter guidar vi dig genom processen och hjälper dig med att inreda din terrass så att den blir så mysig som den bara kan.

Få inspiration till din terrass från våra idéer och skapa din egen mysiga atmosfär på terrassen, så att du kan njuta av livet och koppla av med en bra bok eller tillsammans med vänner och familj när mörkret faller.

Inred terassen med en inbjudande matplats

Terrassen är den perfekta platsen att njuta av livet och samla familj och vänner runt en god måltid varma sommarkvällar. För att skapa en mysig atmosfär och inbjudande omgivningar är det viktigt att inreda terrassen med en härlig matplats.

Först och främst behöver du hitta ett lämpligt trädgårdsbord och några inbjudande och bekväma trädgårdsstolar som passar storleken och stilen på din terrass. Trädgårdsmöblerna ska vara både praktiska och estetiskt tilltalande så att de bidrar till terrassens mysfaktor. Placera bordet och stolarna i en del av terrassen där det finns gott om plats och möjlighet att njuta av solen och uterummet.

88834

Se till att gruppen inte tar för mycket plats i förhållande till terrassens storlek så att det är lätt att gå runt den.

För att skapa en ännu mysigare atmosfär kan du addera mjuka kuddar och sittdynor till stolarna. Välj kuddar och sittdynor i färger och mönster som matchar terrassens inredning och skapa på så sätt en röd tråd i trädgården. Kuddar och sittdynor gör inte bara att man sitter bekvämare på stolarna, utan de bidrar också till att skapa en mysig och välkomnande atmosfär.

När det är dags att duka bordet är det en bra idé att hitta vackra servetter, tallrikar och bestick som passar för tillfället och bidrar till att skapa en varm atmosfär. Du kan även dekorera bordet med små ljuslyktor, ljusslingor eller levande ljus för att skapa en ännu mysigare stämning när mörkret faller.  Kom ihåg att ljusslingorna kan användas hela året för festliga tillfällen, som dekoration och för att skapa en mysig atmosfär. 

En grill på terassen höjer mysfaktorn 

Tänk dig att du tänder grillen på terrassen en vacker sommarkväll. De första doftande rökmolnen börjar stiga mot himlen, och snart fylls luften av en doft som inbjuder till mys och umgänge. Det är i stunder som dessa som din mysiga terrass verkligen känns just mysig.

När du ska grilla behöver du naturligtvis ha en bra grill och rätt grilltillbehör. Dessutom ska du helst veta vad du gör så att maten även smakar gott.

Men att grilla på terrassen, det handlar om så mycket mer än att bara laga mat.

Det handlar också om att umgås. Att laga mat utomhus medan solen sakta sänker sig på himlen, medan vänner och familj njuter av att sitta på terrassen. Det är hela poängen med att inreda terrassen så att den blir mysig. Det är på många sätt pricken över i, och det är – tänker vi – anledningen till att så många väljer att köpa en grill till sin terrass.

Att ha en terrass med en grill är en källa till otaliga oförglömliga sommarkvällar. Här kan du njuta middagen under öppen himmel och njuta av det varma sommarvädret även efter att solen har gått ned.

Mysig atmosfär med levande ljus och ljuslyktor

När mörkret faller på och dagens sista solstrålar försvinner finns det inget som skapar en så mysig atmosfär på terrassen som levande ljus och ljuslyktor. Med rätt ljus kan du förvandla din terrass till en magisk oas, där du och dina gäster kan njuta av de varma sommarkvällarna i gott sällskap.

För att skapa en inbjudande och varm atmosfär på terrassen kan du placera ljuslyktor och ljusslingor på olika ställen i uterummet. Testa att hänga upp ljusslingor på staketet, räcket eller i träd och buskar som finns runt terrassen. Du kan också ställa ljuslyktor på bordet, på trappstegen eller i hörnen på terrassen för att skapa en mysig och intim atmosfär.

Det finns många olika typer av ljus som du kan använda för att höja mysfaktorn på terrassen.

  • Stearinljus är en klassiker som aldrig går ur tiden, och som sprider en varm glöd och skapar en mysig atmosfär.
  • Värmeljus är också ett bra val, eftersom de är små och enkla att sätta i lyktor eller i små skålar fyllda med sand eller stenar.
  • LED-lampor är ett energivänligt och praktiskt alternativ som finns i många olika färger och former, och som tål det omväxlande svenska vädret.

Oavsett vilken typ av ljus du väljer är det viktigt att du tänker på säkerheten. Se till att du ställer levande ljus och ljuslyktor på ett stabilt underlag och på säkert avstånd från brandfarliga material. Håll också koll på hur lång brinntid ljusen har och släck dem innan du lämnar terrassen för kvällen.

Bjud in naturen på terassen med växter och blommor 

Gröna växter och blommor är en viktig del av alla terrasser, eftersom de skapar en levande och inbjudande atmosfär, samtidigt som de för naturen närmare ditt uterum. Växter och blommor bidrar inte bara med färg och liv, utan också ljuvliga dofter, som kan göra din terrass ännu mer inbjudande och avkopplande.

För att skapa en mysig terrass med växter och blommor kan du sätta dem i vackra krukor och ytterkrukor som matchar terrassens inredning och den röda tråden i din trädgård. Välj krukor och ytterkrukor i olika storlekar, material och färger för att skapa en intressant och harmonisk helhet. Placera krukväxterna i grupper eller utspridda på terrassen för att skapa en frodig och naturlig atmosfär.

Förutom prydnadsväxter och -blommor kan du också odla örter på terrassen som är både vackra och praktiska. Örter som basilika, persilja, timjan och mynta är lätta att odla i krukor och kan användas i matlagningen för att addera en extra touch till dina sommarrätter. Dessutom sprider örterna en underbar doft på terrassen som kan avnjutas av både dig och dina gäster.

För att få ut mesta möjliga av dina växter och blommor är det viktigt att välja arter som trivs i det svenska klimatet och som passar för solförhållandena på terrassen. Kom också ihåg att vattna och ta hand om växterna regelbundet för att vara säker på att de håller sig fräscha och frodiga hela sommaren.

Skapa en myshörna med mjuka plädar och kuddar

En myshörna på terrassen är den perfekta platsen att koppla av på och njuta av livet efter en lång dag. Med mjuka plädar och kuddar kan du skapa en inbjudande och mysig atmosfär där du kan koppla av med en god bok eller en kopp te.

För att skapa en myshörna på terrassen är det viktigaste att hitta ett lämpligt hörn eller yta där du kan ställa några bekväma trädgårdsstolar eller en härlig hängmatta. Om du har en stor terrass kanske du vill dela upp den i olika zoner, där myshörnan kan vara ett område för avkoppling som är avskilt från matplatsen och grillen. Speciellt om det är en gasolgrill.

När du har hittat den perfekta platsen för din myshörna är det dags att lägga fram plädar och kuddar för att göra hörnan extra mysig och inbjudande. Välj plädar och kuddar i färger och mönster som passar terrassens inredning.

För att skapa en varm atmosfär i myshörnan kan du ställa fram ett litet bord där du kan lägga din bok, ställa tekoppen eller lägga andra saker som du kan vilja ha nära till hands. Du kan också ställa fram några ljuslyktor eller dra ljusslingor för att skapa en intim och avkopplande atmosfär när mörkret faller. Om du har plats för det kan du eventuellt ställa ett parasoll vid trädgårdsstolarna eller en liten paviljong för att skapa skugga mot solen.

Välj rätt trädgårdsmöbler och parasoll

För att skapa en mysig och inte minst användbar terrass är det viktigt att välja trädgårdsmöbler som är både funktionella och estetiskt tilltalande. Trädgårdsmöblerna ska tåla det svenska vädret och samtidigt bidra till att skapa en mysig atmosfär och en inbjudande miljö.

Först och främst måste du fundera över vilken stil och vilka material som passar din terrass och inredning. Trädgårdsmöbler finns i en mängd olika material, som trä, metall, plast och rotting. Välj ett material som passar stilen på din terrass och dina personliga preferenser, och som är enkelt att underhålla och rengöra.

När du har valt rätt material är det dags att hitta trädgårdsmöbler som passar storleken och formen på din terrass. Om du har en stor terrass kan du välja ett stort trädgårdsbord med plats för många gäster och bekväma trädgårdsstolar som inbjuder till långa härliga kvällar. Om du istället har en liten terrass kan du välja ett mindre bord och hopfällbara stolar som sparar plats när det inte används.

För att skapa skugga och skydd mot solen på terrassen kan du överväga att investera i en parasoll eller ett övertäckt område. En parasoll är en flexibel lösning som kan flyttas efter behov och som gör att du kan njuta av att vara på terrassen i både sol och skugga. Ett övertäckt område, som en pergola eller markis, kan ge mer permanent skugga och skydd mot regn, vilket gör att du kan använda terrassen oavsett väder.

Hitta dina trädgårdsmöbler här

88835

Stämningsfull belysning när mörkret faller på

En mysig atmosfär på terrassen är inte bara resultatet av bekväma möbler och vackra växter, men också av stämningsfull belysning. Belysning är mycket viktigt för att skapa en inbjudande atmosfär och göra det möjligt att njuta av livet på terrassen både på dagen och på kvällen.

  • Lampor är ett klassiskt sätt att addera belysning till din terrass och skapa ett varmt intryck. Välj mellan olika lamptyper, som golvtyper, bordslampor och vägglampor som matchar inredningen och stilen på din terrass. Placera ut lamporna på strategiska ställen på terrassen för att lyfta fram dina favoritplatser.

  • Ljusslingor är ett fantastiskt sätt att addera lite magi och höja mysfaktorn på din terrass. Häng ljusslingorna längs räcken, i träd och buskar eller över matplatsen för att skapa stämningsfull belysning som inbjuder till långa sommarkvällar med familj och vänner.

  • Solcellslampor är en miljövänlig och praktisk lösning för att skapa en stämningsfull atmosfär på terrassen. Solcellslampor laddas av solens strålar på dagen och tänds automatiskt när mörkret faller. Du kan placera solcellslamporna i rabatter, längs gångvägar eller i krukor för att skapa stämningsfull belysning utan att använda sladdar och el.
88851

För att justera belysningen efter behov och skapa olika stämningar på terrassen kan investering i lampor med dimbar belysning eller dimmer vara ett alternativ. Detta gör att du kan öka eller minska ljusstyrkan så att du kan njuta av att vara på terrassen både på dagen och på kvällen.

Vårt sortiment av trädgårdsbelysning

En terass anpassad för det svenska vädret

Den svenska sommaren är känd för att vara omväxlande, med både sol, regn och blåst. Därför är det viktigt att du dekorerar din terrass så att den är anpassad för de förhållanden som vi har på våra breddgrader och fortfarande skapa en mysig atmosfär, oavsett väder. Här får du lite tips och inspiration på hur du kan skapa en mysig terrass som är anpassad för svensk sommar.

För det första är det viktigt att välja trädgårdsmöbler som klarar svenskt väder. Trädgårdsmöbler i material som aluminium, plast eller behandlat trä är bra val, eftersom de är väderbeständiga och lätta att underhålla. Kom även ihåg att välja möbler med avtagbara och tvättbara kuddöverdrag så att de håller sig fina och rena hela sommaren.

För att skapa en terrass med hög mysfaktor även när det regnar eller blåser kan du investera i ett övertäckt område, som en pergola, en markis eller en stor parasoll. Det gör att du kan använda terrassen oavsett väder, samtidigt som du skyddar dina möbler och kuddar mot regn och fukt.

När vi säger ”oavsett väder” betyder det så klart inte när det är styv kuling eller haglar ute. Men om det duggar och fortfarande är varmt kan du med några små grepp fortfarande njuta av din terrass.

Träplattor, utegolv och komposit för ditt terassgolv

Om grunden är bra är allt bra. Detsamma gäller terrassgolvet som du kan välja att lägga med våra träplattor eller bygga ett kompositdäck, som är ett underhållsfritt material. Kompositskivor eller träskivor och andra utegolv hittar du här nedan. Allt bidrar till att skapa en mysig atmosfär och ett dekorativt uttryck när du underhåller gäster på terrassen.

88843

Vårt utbud av komposit- och golvplattor

Genom att följa dessa tips och inreda din terrass så att inredningen passar för det omväxlande svenska vädret kan du få inspiration att skapa en mysig oas där du och familjen kan njuta av livet och koppla av varma sommarkvällar, liksom dagar när det regnar och blåser.

Relaterade artiklar

Avkopplande spa i trädgården

Avkopplande spa i trädgården

Det är viktigt att ibland varva ner och slappna av ordentligt. Gör det med ett spabad hemma i trädgården. Vi ger dig våra bästa spa-tips!

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Det finns många roliga och gröna projekt att ta sig ann i trädgården. Samla dina kreativa idéer och förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss!