Lock till pallkrage – så gör du

Lock till pallkrage – så gör du

När våren stundar finns det mycket roligt som du kan odla hemma i din trädgård. Med vår odlingslåda av gran får du en perfekt yta för att driva upp växter, odla grönsaker eller skapa en oas av vackra blommor. En rund odlingslåda i metallplåt är lätt att sticka ner i gräsmattan och kan även placeras runt träd eller på en stenbädd.

Med ett lock till din odlingslåda så får du i princip en drivbänk som förlänger odlingssäsongen. Odlingslådan kan då fungera som en sluss för plantor som förodlats inomhus. Ett tips är att alltid placera odlingslådan i söderläge mot solen och låta locket luta lätt åt söder, då får dina växter maximal mängd ljus.

Material:

Gör så här:

 1. Ramens delar geringssågas i 45 graders vinkel. Långsidorna med längsta mått 1200 mm och kortsidorna med längsta mått 800 mm. (alternativt kapas delarna rakt av för rak sammanfogning, i mått som passar med plastglas-skivans yttermått)
 2. Lägg ihop ramens alla delar på ett plant underlag, följt av plastglas-skivan ovanpå.
 3. Märk ut och borra hål för skruvarna genom plastglas-skivan och en bit ner i brädorna. Använd en borr med lite mindre diameter än den skruv du tänkt använda.
  TIPS! Tänk på att förbereda för skruvar både vid hörnorna och någonstans på mitten av ramdelarna för att skivan ska sitta så plant mot ramen som möjligt.
 4. Skruva fast plastglas-skivan mot ramen.
  TIPS! Tänk på att använda skruv med platt skalle eller försänk de en bit ner i skivan för att slippa att de sticker upp för mycket från skivan.
 5. Skruva fast öglan till en stormhasp på ytterkanten och i mitten av båda kortsidorna på bräd-ramen och haspen på yttersidan av kortsidan på pallkragen.
  TIPS! Ju närmre ovankant och i mitten på kortsidan, haspen sitter – desto mer går locket att öppna.
 6. Skruva fast två gångjärn på ytterkanten och en bit ut mot respektive hörn på ena långsidan av brädramen. Lägg på locket på pallkragen och skruva fast gångjärnen.

Lycka till!