Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Borrmaskiner

Köpguide borrmaskiner – borra hål snabbt och effektivt

Visst är det möjligt att borra för hand, men det kräver både tid och styrka. Med en borrmaskin kan du göra samma jobb på några få sekunder utan större ansträngning. I vårt sortiment hittar du effektiva borrmaskiner till ett bra pris, men den stora frågan är – vilken borrmaskin behöver du?

Vad är en borrmaskin?

I vardagligt tal används ofta benämningen borrmaskin som synonym till skruvdragare, vilket skapar en förvirring hos många. En klassisk borrmaskin är optimerad för att borra i material såsom trä och metall, medan en skruvdragare är optimerad för att skruva i skruvar.

En borrmaskin har högre varvtal än en skruvdragare och är mer kraftfull för att kunna ta sig igenom olika material. Det finns dock en hybrid, en så kallad borrskruvdragare, som kan användas både för att borra hål och skruva i skruvar. En borrskruvdragare fungerar bra till trä, gips, metall och plast. Om borrmaskinen har slagfunktion kan du även borra i stenmaterial.

Hur ska borrmaskinen användas?

Vilken borrmaskin du ska välja beror främst på hur du planerar att använda den och vilket material som ska bearbetas. Ska den användas vid enstaka tillfällen och för enklare arbeten behöver du kanske inte den mest avancerade borrmaskinen på marknaden. En borrskruvdragare passar utmärkt.

Ska du däremot använda borrmaskinen för tyngre arbeten kan det vara en fördel att satsa på en kraftfull borrmaskin av lite större modell.

Batteri eller sladd?

En batteridriven borrmaskin eller borrskruvdragare är ett utmärkt val för dig som vill ha stor rörelsefrihet. Nackdelen med en batteridriven borrmaskin är att användningstiden är begränsad, men det brukar inte skapa större problem. Vi föreslår dock att du har ett extra batteri att byta till när det första batteriet laddat ur. Då slipper du vänta på att batteriet ska laddas. Biltemas batteridrivna borrmaskiner och borrskruvdragare ingår i ett maskinprogram vilket innebär att du kan använda samma batteri till flera av våra elverktyg.

En elektrisk borrmaskin med sladd passar dig som inte vill begränsa din användningstid och arbetar nära ett vägguttag. Dessa borrmaskiner är ofta mer kraftfulla än batteridrivna vilket gör att de klarar av tyngre arbeten under längre perioder.

Ergonomi, balans och vikt

Borrmaskinen bör passa din hand, vara välbalanserad och inte för tung för att du ska kunna använda den längre perioder. En mindre borrmaskin väger ungefär ett kilo medan en större borrmaskin kan väga nästan tre gånger så mycket. Vi rekommenderar därför att du känner på maskinen innan köp. På så sätt får du en känsla för hur väl den passar dig.

Vanliga frågor om borrmaskiner

Vad ska man tänka på när man köper borrmaskin?

Du bör bland annat ta hänsyn till borrmaskinens användningsområde, strömkälla, ergonomi, balans och vikt.

Kan man använda en borrmaskin som skruvdragare?

Både ja och nej. En borrskruvdragare kan användas för att både borra och skruva. En borrmaskin å andra sidan är dedikerad till borrning.

Hur mycket kostar en borrmaskin?

På Biltema hittar du borrmaskiner och borrskruvdragare från ca 250 kronor.